Vakuminis Saules kolektorius

Konstruojant savadarbį plokštelinį saules kolektorių vandens šildymui buvo sukaupta nemenka patirtis. Pasirode klaidos ir konstrukcijos trūkumai. Apskritai - tai ganetinai vykes projektas. Ir jei naudoti nedaug vandens - veikia puikiai. Taciau nera labai efektyvus. Dėžės ir silumos izoliacijos trūkumai padaro savo. Esant lauko temperatūrai apie 10C ir vėjuotai dienai šilumos nuostoliai labai dideli. Vasara viskas puiku. Bet musu klimate kiek tos vasaros?

Taip jau atsitiko, kad papuole i rankas vakuminis saules kolektorius ( Vacuum solar collector) .  vakuuminis ? o kaip is tikro rašoma?

Kaip is tikro teisingai?

Po ilgų svarstymu įsigijau gatavą vakuminę saulės vandens šildymo sistema. Na ne visą, o tik patį kolektorių ir valdymo bloką. Visa kita tiks nuo senos sistemos. Nera tai labai brangu kaip įsivaizduojate.  Tačiau komercinius reikalus palikime nuošaliau.

Taigi ką mes turime:

Svarbiausia dalis yra vakuuminis vamzdis (panašiai kaip ilgas termosas) - apie 1,8 metro ilgi ir 58 mm diametro. Vamzdyje patalpintas varinis “ heat pipe” :

42.JPG 52.JPG

 

 

 

Tokie vamzdžiai kišami i bateriją ir gaunasi saules kolektorius. Manuoju atveju baterija iš 20 vakuminių vamzdžių.

 0.JPG 17.JPG

26.JPG35.JPG

 

 

 

 

Konstrukcija aliuminė, nerūdyjančio plieno varžtai.

Šilumnešis cirkulioja tik baterijoje. Tai antifrizas. Kodėl? Ogi todel, kad net esant gerai minusinei temperaturai saule vistiek įkaitina, o tai įgalina naudoti ir žiemos metu. Kol kas bandymai ant žemes (ir pas kolega sumontuotos sistemos) pranoksta bet kokius lūkesčius.

Lauke +6C, diena apniukus - vamzdžio galas iki 80C įkaista . Pašvietus saulei iki +119 C pakilo…  Na žinoma tai neaušinamas . Reali matyta sitema apniukusią diena pakelia 100 l boileryje temperatūra nuo +12C iki + 32 - 38 C. Lauke apie +8C.   Šiaip darbine temperatura gali siekti ir 200 C (bent tiek deklaruojama gamintojo). Lauksim vasaros.

Dėl aukštos temperatūros atsiranda kai kurios problemos. Būtina užtikrinti siurblio darbą nesant elektros. Tam pas manę sistemoje pastatytas UPS. Kadangi slegis sistemoje apie 1,5 bar - virimo temperatūra apie 140C. Na bet tai nera nieko baisaus ir jokia problema. Realiai sistemoje cirkuliuojančio skycio temperatūra nevirsija 90C. Realioje sistemoje.

Pagal parašytus parametrus vienas vamzdis yra 70-125 kWh/m

Pagal visus pesimistiškiausius skaičiavimus - visa baterija per metus pagamins apie 2000 kWh šilumos energijos. Statistinis energijos suvartojimas vandens šildymui Lietuvoje apie 3000 kWh šeimai.

Manuoju atveju atsipirkimas 3-4 metai. Kadangi elektros energija neišvengiamai brangs - tai gali ir sutrumpeti.

 

Visu pirma teks perdaryti senają saulės sistemą. Tam nupirktas naudotas nerūdyjančio plieno boileris. Na ir anūkam dar užteks. Kainavo tai kainavo, bet išliekamoji vertė yra.

Žodžiu tai “bačka bačkoje”. Talpa apie 150 litrų, šilumokaičio plotas apie 1.2 m2, talpa apie 30 litrų. Buvo mintis apačioje virinti flanšą su nuimamu dangčiu ir statyti spiralę, bet paskaičiavus pasirodė, kad 15 litrų (maišymas 1:1 su vandeniu) - kur kas  pigiau.

Boilerį dar teks ”aprengti” tam naudosiu specialu putplasti su makrofleksu. Vamzdyną - akmens vata dengta folija. O kas ant stogo - speciali kaučiuko pagrindu izolicine medžiaga. Idant dregmes neprisiurbtų.

 18.JPG27.JPG

 

 

 

Nuotraukoje dar matosi šalia esantis kombinuotas boileris (šildymo sistema - elektra). pastarasis ir pajungtas už saulės boilerio. Visumoje turim beveik 300 litrų rezervuarą.

Esmė tokia - kiek jau pašildom su saule - tiek ir turim. Jei per žema temperatūra - padeda elektra. Turimas saulės sistemos valdymo diferencinis kontroleris su tuom puikiai susitvarkys - yra trys termo davikliai.

 

Šildymo skysčio vamzdynas - varinis. Tinka ir PVC-Al-PVC , bet lituoti man geriau sekasi…

43.JPG36.JPG

 

 

 

 

 

Kitas svarbus elementas - išsiplėtimo bakas.

Jo talpa turi buti apie 10% sistemos tūrio. Mažesnio nei 8 litrai neradau. Teks toki deti. Jei jau ir jis nepadės  - pastatytas apsauginis per didelio slėgio vožtuvas 1.5 bar.

Dar boilerio nuotraukoje matosi trys kraniukai viens šalia kito- tai rezervas tuo atveju, jei vasara nepavyks sunaudoti energijos - tiesiog per tuos kraniukus cirkuliacija paleisiu per radiatorių garaže. Kol kas kitu variantu nesugalvojau. Bet tai vis vien geriau nei užvirinti boilerį. Na tarkim atostogų metu.

Dar vieno dalyko nesimato - anas liko ant stogo - tai automatinis nuorinimo vožtuvas.

Pastebejau idomu dalyka (na taip ir turejo buti). Kol boileris neizoliuotas, sumazejo energijos poreikis  vandens pasildymui. Kadangi patalpoje, kur yra boileris temperatura 18-20C, o vanduo is sulinio maziau 10 C , tai patalpa visgi susildo boilerio vandeni. Zinoma tai baigsis kai boileri aprengsiu, bet efektas jauciamas. 

Dar viena kankinanti problema. Jei naudoti tipini glikoli (tosola) galima apsinuodyti, jei prakiurs boileris. Pirma manau, kad reiks nudazyti skysti pvz. su kalio permaganatu(?), antra ieskoti kazko “valgomo” gal spirito su vandenuku? Teks pas kolegas maisto pramoneje pasiklausineti.

Kaip visad daugiausi laiko uzima paprasciausi darbai. Pravargau ant stogo isvedinedamas vamzdzius. Siferyje isgreziau apie 50 mm skyle (ant bango virsaus) ir prakisau vamzdi su izoliacija. aplink apklijavau tokia bitumuota su svino sluoksniu juosta. Liko dar vienas vamzdis. Dienos pas mus jau sutrumpejo. Temsta greit. O ir vel stogas slapias - nesinori nulekti zemyn. Vel viskas nusikele.

Apacioje viskas paruosta. Dar reik apsiltinti boileri. Pabaigos pradzia jau matosi.

 

Su dideliu džiaugsmu pranešu, kad jau užbaigti darbai ant stogo. Valio. Beliko palėpėje nuvesti kelis metrus vamzdžio.

Stogo sandarinimą padariau su tokia vat juosta:

http://www.senukai.lt/LTU/catalogue.aspx?op=3&id=000050787639

Prie šiferio prilipo puikiai. Papildomai vamzdžio šiluminę izoliaciją apklijavau aliuminio juosta. Yra tokia :

http://www.senukai.lt/LTU/catalogue.aspx?op=3&id=000050668085

Gal ir nevertėjo, bet atsparumą saulės spinduliams padidins. Be to puikiai užsandarino nuo dregmės.

Gaila nepavyko nufotografuoti - sutemo, bet vis vien dar teks lipti, kad sukišti vamzdžius. Taigi foto bus.

Kol nėra sistemoje skysčio - nevertėtų jų dėti - yra pavojus gerai ikaitinti kolektorių.

O jei atsitraukiant nuo techninės dalies - paskutiniu metu gaunu krūvas paklausimų apie saulės kolektoriaus kainą. Arba visos sistemos kainą.

Nėra tai labai didelė paslaptis - manuoju atveju visa sistema kainavo truputėlį daugiau nei 3000 litų. Na vamzdymas į tai neitrauktas, nes pirkta seniai (dar pirmajam saulės kolektoriui) ir tikrai nepamenu kiek viskas kainavo. Gal kokie trys šimtai litų?

Žinoma sutaupiau apie 1000 už montavimą (čia minimali kaina, gali buti ir gerokai didesnė - priklauso nuo daugelio dalykų).

Tačiau tai neturėtų buti atramos taškas jei jus irgi norėsite įsirengti tokia sistema. Kiekvienas atvejis unikalus.

Ir dar - gal ne viska as teisingai aprašysiu. Galu gale gal ir kažka praleisiu.

Cia jau nepykit.

Internete pilna geros informacijos. Va viena man labiausiai užkliuvusi svetainė:

 http://users.telenet.be/hagim/zonne_energie/solar_collectors.htm

Jei ir jus rasite kokių tai gerų nuorodu - dekit i komentarus. Ačiu.

 

Darbai po truputi juda pirmyn. Liko užpildyti sistemą ir apšiltinti vamzdžius palėpeje. Laiko kaip visada nėra.

 

Po ilgų paieškų buvo surasta firma Lietuvoje gaminanti propilen glikolį. Tas skystis nėra nuodingas, žinoma gerti jis neskirtas… Jis naudojamas kosmetikos gamybai, maisto pramonėje, šaldymo šistemose. Kaina panaši i prasto šnapso. Koncentratą praskiedus 1:1 gaunasi -35C užšalimas. Kas norės tas suras platesnės info.

Etilen glikolio jokiu būdu negalima naudoti.

Visgi norėtusi sistemos nesandarumo kontrolės. Dar ir dėl to, kad trasa iki kolektoriaus pakankamai ilga (virš 10 m i vieną galą).

Slėgio rėlė čia padėtų. Tinkamas kandidatas - hiroforo rėlė. Ir pigi ir turi dvi padėtis min slėgio ir max slėgio. Abi vertes galima pareguliuoti. Jei sėgis pakils - reiškia sugedo išsiplėtimo bakas arba glikolis nutekėjo i vandentiekį (vandentiekio slegis truputį didesnis nei šilumnešio - dėkui Sail uz pastebėjimą). Jei slėgis nukris -reiškia prakiuro vamzdynas.

Pati rėlė - panaši i šitą:

http://www2.senukai.lt/LTU/catalogue.aspx?op=3&id=000010570514

Va tokia idėja.

 

Baigiamasis zodis arba nuplikyta ranka

Del uzsikirtusio cirkuliacinio siurblio sistema taip ir prastovejo be darbo beveik menesi.

Buna taip kai sutaupyti labai norisi. Nors siurblys buvo prabangus - su tolyginiu galingumo reguliavimu.

Taigi pastatytas naujas siurblys. Patikrintas sistemos sandarumas. Na ir saule lauke.

Jungiam. termometras kolektoriuje rodo 50C. Isijungia siurblys - rezultato jokio - temperatura nekrenta. Uzlipu ant stogo - uzsuktas nuorinimo voztuvas. Pamirses viska imu atsukineti. Is pradziu eina oras - po to karstas vanduo. Labai karstas. Ranka nuplike. Kol uzlipau ant stogo - uzkaito.

Pirmosios dienos rezultatas - dirbo apie tris valandas - is 14 laipsniu boilleryje turime 24 laipsnius. Boileris 160 litru. Kaip per tris valandas - labai geri rezultatai. Net ivertinus, kad palepeje vamzdynas (bendras ilgis apie 14 metru i viena gala) dar ne visur izoliuotas. Boileris beje taip pat.

 

Beliko tik foto ikelti. Teks dar kart ant stogo lipti.

 

 

 

 

 

 

121 komentarai į “Vakuminis Saules kolektorius”

  1. Saulius
    2007 lapkričio 08 02:10
    1

    Noriu pasiteirauti ar kolektoriaus pardavėjas pasiųlė antifrizą ir kokį. Normalus automobilinis ar plokšties kolektoriams skirtas kiek žnau netinka, nes pakilus antifrizo temperatūrai vienu atvėju virs 110 C kitu 140 C jis negrįžtamai virsta i žele. O tada vamzdžių valymas

  2. VytasS
    2007 lapkričio 08 09:47
    2

    Glycol su vandeniu misinys 50/50. Temperatura iki -35C.

  3. mindaugas
    2007 lapkričio 09 23:58
    3

    vytai kiek kainavo kolektorius ir valdymas
    mane tai domina
    mano mailas
    mindaugas35@gmail.com

    dekui

  4. Renatas
    2007 lapkričio 21 17:43
    4

    Sveiki.
    GAL GALITE ATSKLEISTI PASLAPTĮ, KUR ĮSIGIJOTE VALUMINIUS VAMZDELIUS

  5. VytasS
    2007 lapkričio 21 18:12
    5

    Tegu liks paslaptis. Pazystamas uzsiveze nemazai. Jei reikia - galiu padeti isigyti.

  6. Saulius
    2007 lapkričio 21 18:19
    6

    Kolbos 58 diametro, kolbų ilgis 1800 mm 24 vnt kolektoriuje, kaina XXXXX@XXXXXX arba telefonu

    REDAGUOTA: 

    Na vyrai nepykit, bet man tai nepatinka. Pirkau  kitur……… As jums ne konkurentas, bet….

  7. Saulius
    2007 lapkričio 21 22:53
    7

    Labai abejoju ar kas nors parduoda pigiau. Bet tai spresti pačiam. Daug rimtesnė problema yra gliukolio 50% & 50% mišinys. Kadangi nepaminėta jog gliukolis maistinis tai manau kad tos ir nėra.
    Atsiradus nuotekiu į boilerį iškils pavojus sveikatai, nes visi žinome kad katės mėgsta laižyti nutekėjusį antifrizą ir kas su jomis po to nutinka.
    Kad būtų įtikinamiau pateikiu ištrauką iš specifikacijos orginalo kalba “Ready-to-use reversibly evaporisable special heat-transfer fluid based on 1,2-propylene glycol, for solar heating installations equipped with evacuated tubular collectors”
    Gaila negaliu pridėti žemutinės ir viršutinės temperatūtų gliukolio stabilumo grafikų

  8. VytasS
    2007 lapkričio 22 10:03
    8

    Duok tada kainas. Jei tikrai bus pigiau - pats kreipsiuos i tave. Kainu slepimas nera geras dalykas pirkeju poziuriu. Anie bijo. Kiek teko sneketi su zmonem - visi isivaizduoja, kad tai beproto brangu.
    Del glikolio - dar nepriejau iki jo. O uz patarima dekui. Del to galvojau. Manau, kad teks pripilti i misini koiu tai dazu. Galvoju gal kalio permaganato bonkute supurtyt. bent kazkas matysis. Kas lieci visa kita gali atsiusti i cnc(eta)elektronika.lt

  9. VytasS
    2007 lapkričio 22 10:17
    9

    Dar pamirsau - techninio glikolio 50ml -mirtina doze.

  10. Saulius
    2007 lapkričio 23 13:04
    10

    Nesuprantu kodėl teiraujiesi kainos, jeigu jau turi kolektorių. Vistiek antro nepirksi.
    Ir dar pora epizodų dėl atliktų darbų. Galiu garantuoti kad kolektoriaus paleidimas bus labai sunkus ir varginantis. Jeigu ir pavyks susitvarkyti su problemomis, kolektoriaus našumas ženklai kris po 2-3 metų. Detalių nesakau ne todėl kad abejočiau, bet dėl to kad už viską reikia mokėti, žinios taip pat kainuoja, juo labiau kai tie xxxx atsirado.
    Principinė pačio pasirinkta schema viskas tvarkoj ar nedaug truksta, bet va su plonybėmis patikėk problemos.
    Porpilen gliukolio žemutinės ir viršutinės temperatūtų stabilumo grafika įdesiu po kelių dienų.
    Bet kokiu atveju sėkmės

  11. VytasS
    2007 lapkričio 23 19:25
    11

    Matai man idomu kaina. Kitiems irgi idomu. bet reklama nemokamai daryti nesinori. del to xxxx ir atsirado. Del pirkimo - jei tik pasiteisins esamas - tuoj pat dar baterija dadesiu. O ir uosvienei gal pastatysiu.
    Kitas dalykas del ko visi bijo pasakyti kainas -pasakysi per mazai - ir jau niekada nepakelsi…
    O jei pasakysi mazesne - yra tikimybe gauti nuo konkurentu, kad sugadinai rinka. Tiek to. As savo kainu nesakau, kadangi niekam nenoriu pakenkti.As jais neprekiauju (nors kas zino kas bus…). Tiesiog norisi pazystamam padeti.

    Ziniu mes turim. Galiu parduoti. Jei reik.

    Truksta ko? srauto matuoklio? truksta. Dar nenupirkau. srauto reguliatorius yra. Siurblys pas mane tolyginio reguliavimo (berods 8 laipsniai) - 20-60W. tai irgi pades spresti bedas. Kas dar? Na apsauga nuo bakteriju - tena teks statyti.Vasara tai issispres ir be teno pagalbos. Kol kas dar nepadarytas vamzdis isukimui i boileri, kad igrusti tena. Nerzaveikai magnio elektrodo nereik.
    Abejoniu kazkiek kelia atbulinis votuvas. Slamsta gamina dabar. bet lyg jau radau ko noriu. atsargai turiu elektromagnetini voztuva vietoj jo.

    Del bako konfiguracijos - gal geriau but su gyvatuku, dar geriau dviem. Turim ka turim.
    Elektros dingimas karsta vasara? Pas mane sildymo sistemoje stovi upsas siurbliams. Isgyvensiu.
    Na vieninteli negera dalyka padariau samoningai - nepastaciau kolektoriaus 45 kampu o tik apie 33 - nesinorejo labai stogo darkyti.
    Kodel gi turetu kristi efektyvumas? na jei suduz vamzdis - taip. sudules silumine vamzdziu izoliacija? gal. del akmens vatos su folija garantuoju, gal ir vokiskas spec dangalas isoreje atlaikys. sito nezinau.
    Kalkes? - kalkes teks valyti is boilerio. Elektrinis turi elektroda ir liuka iskrapstymui. Nerzaveikai ko gero teks pripilti kokio truco, kad isgrauztu, po to ispilti. Tai neisvengiama bet kurioje sistemoje.
    Gal dar kazko nepaminejau, bet jei prisiminsiu - butinai pranesiu.
    Uz palinkejima dekui.
    O kainas gali ir man i muila imest. Palyginsiu ka turiu ir gal tu busi mano tiekejas, kai uosvienei statysiu.

  12. Saulius
    2007 lapkričio 26 19:01
    12

    Aciu ziniu turime pakankamai.
    Tau daryti reklamos uz dyka nesinori, o suzinoti nieko neinvestuojant apie kolektoriu instaliavima norisi labai. Taip nebuna, nes norint kazka gauti reikia ir duoti. Nori perki ir gauni konsultacija, jeigu turi noro skaitai visa prieinama informacija, t.y. investuoji arba pinigus arba savo laika. Galimi ir barteriniai mainai bet tu atsisakei. Iprastai patarimus duodu tik perkantiems kolektorius nes esu suinteresuotas kad jie problemu juos eksplotuojant ir butu patenkinti pirkiniu. Tau reikes kreiptis i savo tiekejus.
    Kas liecia kainas nei as bijau konkurentu nei kelti ar nuleisti kainas. Globaliai paemus kainas reguliuoja pasiula-paklausa ir isigyjimo kastai. Galiu pasakyti tik tiek kad kol reinka neisibegejusi kainas laikysime kiek galime mazesnes, o po to manau apie 2008 rugpjuti rugseji pakelsime nes visi sociai bus atsivalge pabrangusiu duju ir prades galvoti kaip mazinti islaidas.
    Dar truputis apie tavo sistema. Perskaites supratau kad jeigu vikas liks taip kaip aprasyta liepos menesi turesi dar dvi problemas. Norint padaryti gerai reikia zinoti visas plonybes, pavirsutinis ar atmestinis studijavimas nieko gero neduoda ir niekas lengvai nesidaro.
    Sekmes instaliuojant bet pirmiu pirmiausia ieskant reikiamos literaturos

  13. VytasS
    2007 lapkričio 26 21:14
    13

    Na nebaigta dar… Ir tik dvi problemos?
    Kas bus liepos menesi - pamatysim. Kolegos realiai instaliuota sistema jau atidirbo beveik metus - patirties yra. Siaip ar taip tai nera kazkokia stebuklinga sistema ir nera neissprendziamu problemu. Ar ne?

    Va vietoj srauto matuoklio nusprendziau pastatyti sena karsto vandens skaitliuka. Kodel? Su musu pardavejais sunku - nusipirkti ko reikia neiseina. Arba kosmines kainos.
    Kazkiek nepatogu, bet derinimo metu teks su sekundniku pastoveti.
    Zinoma buvo galima nupirkti ir gatava siuloma valdymo aparatura. Ana turejo srauto reguliatoriu - matuokli. Bet kadangi viska (iskyrus ji) turejau - tai ir nerpirkau
    Del liepos menesio - taip karsta bus. Nieko nepadarysi. Energijos ner kur deti - Tikiuosi ta kompensuos seima sunaudodama vandeni.
    Puikia informacija duoda ir maniskis pardavejas.
    2008 rugpjuti kainas pakels ir kinieciai? Siaip tau netaikau, bet Lietuvos mastu mane uzkniso toks kainu reguliavimo principas. Ir ne kastai cia kalti… Musu rinkos modelis laaabai toli nuo to kas rasoma ekonomikos vadoveliuose. ir nuo normaliu saliu taip pat. Bet tiek to - ne apie tai.
    Kaina pats tu man pasakei. O gal tavo kolega.

  14. VytasS
    2007 lapkričio 27 11:32
    14

    Dar prisiminiau - daug buvo rekianciu kai montavausi sildymo sistema. Neveiks, bus blogai ir t.t.
    Dariau be jokiu trieigiu ketureigiu pamaisymo voztuvu. Su automatiniu papildymu, su dviem cirkuliaciniais siurbliais. kombinuota sistema - grindys ir radiatoriai.
    Rezultatai - jau beveik tris metus viskas puikiai dirba , pecius neapsinesa, niekas nerasoja. Temperatura patalpose stabilizuojama +-0.5 C. Be jokiu ten super valdymu pirma isyla radiatoriai, po to nusipumpuoja i akumuliacine talpa (kiek mazoka, visgi teks apie 1m3 pastatyti).
    Per ta laika buvo tik viena problema - apsauginio voztuvo defektas. Teko pakeisti.

    Pavargti zinoma reikejo, bet visa sistema su pecium ir radiatoriais isejo apie 6000 lt. Firma paprase vien uz montaza 8000… Tai buvo 2004m

  15. Saulius
    2007 lapkričio 30 11:36
    15

    Kad veikia tai labia gerai. Bet kodel taip darei niekaip nesuprantu. Ir paaiskinsiu kodel. Kiek supratau instaliuotas kieto kuro katilas. To pasekoje griztama turi buti palaikoma apie 60 laipsniu.
    Tai galima gauti padarius mazaji rata su pamaisymo voztuvu garantuojanciu grizyama 60. Arba dar galejai naudoti skirtingu diametru vamzdzius, bet tai jau butu apsoliuti nesamone.
    Si sistema pasiteisiintu tik vienu atveju jeigu naudotai zematemperaturini katila. Tokiu atveju tikrai siek tiek sutaupytai. Tavo atveju sildyciau radijatoriu ir grindu kontura, o jiems pradejus maziau nuimti silumos sukisciau visa likuti i akumoliacine talpa. Is talpos virsaus naudociau radijatoriams ir grindims. Bendra pastaba kad kuo zemesnes temperatures silumos nesejas tuo mazesni nuostoliai taigi pradzioje reiketu naudoti grindini sildyma ir tik atsiradus silumos trukumui naudoti radijatorius. Nors labai lietuviskas bruozas buti visu sriciu specelistu ir galvoti kad padarei geriau nei kiti, nors is esmes tai yra …

  16. VytasS
    2007 lapkričio 30 12:09
    16

    Pats dariau del daugelio priezasciu. Pradejes daryti visiskai nieko nezinojau. Tam yra zmoniu, kurie gali patarti. Beje sita schema buvo gauta is kalvio technikos skyriaus. Ten protingi zmones laboratorijoje daro bandymus ir savo darba puikiai zino.
    pirma maisymo voztuvas kainuoja tiek kiek siurblys. Jei dar dadeti pavara - gerokai virsija kaina.
    Mazasis ratas yra. vamzdziai taip pat skirtingu diametru. variniai.
    Su balamsavimu teko pasokineti pusdieni, bet firmos atstovai tikrai ne trumpiau ta butu dare.
    Kas yra nuostoliai? jei pecius stovi ne lauke, o patalpoje, kuri yra naudojama. Ir kur nesinori salti. Nuostoliai per didesni sienu pavirsiu taip - yra, bet cia nieko nepadarysi.
    pvz sio menesio rezultatas - apie 200 kilogramu angliu 140 kvadratu su temperatura 21.5C 75 kvm ir 17 - likusiuose. Esant salciams kuro rodiklis pakinta, bet nezymiai. per visa Praeita sezona sudeginta apie 1300 kg.
    Pecius 16 kw. Kol kas per galingas, bet antras aukstas dar neirengtas.

    Bet kurio atveju tai mane pilnai tenkinanti sistema. Ir vienintele problema tik, kad reikia dadeti akumuliacine talpa didesne.

    Del grindu ir radiatoriaus paskirstymo - yra taip kaip yra. Namas buvo rekonstruotas ir ne visur pavyko padaryti, kaip noretusi. Techniskai sudetingabuvo , arba per dideles investicijos.

    specialistu buti privercia gyvenimas. Is esmes valgant duona is sudetingu mechatroniniu sistemu ir gamybos, butu labai keista nesidometi ir sia sritimi.
    Vat siuti tai nemoku.

    Be je pamasciau - pats tikriausiai irgi nesi termodinamikos ir sildymo sistemu profesorius. ir duodu i kepure pri…, kad ne visa gyvenima silumine tecnika uzsimineji. Ar ne? 

     

  17. Sail
    2007 gruodžio 06 10:42
    17

    O jei griztume atgal prie temos, pamirstant fleima?
    Vis galvoju, ar geriau daryti saules kolektoriu
    paciam, (pigu, bet neefektyvu, taciau ir investiciju prarasti negaila), ar pirktis gatava
    vakuumini?
    Gal patartumet, kas pigiausiai siulo vakuuminius kolektorius? Kol kas akys krypsta i lenkus http://www.ulrich.com.pl, bet gal kas zino arciau ir geresne kaina…
    Jei jau nusipirksiu kolektoriu, teks darytis…

  18. VytasS
    2007 gruodžio 06 14:06
    18

    jei skaityti zlota 0.7 lt - tai 5000 lt uz tokia sistema nera brangu. Zinoma reikes dar vamzdziu, darbo - o jo bus.
    boileris perkant atskirai lietuvoje kainuoja nemaziau 1000 litu. pvz 160 l drazice apie 1400 litu.

    Transportas - viskas svers apie 150 kg. Na nebent pasokti pas lenka i svecius.

  19. VytasS
    2007 gruodžio 06 14:37
    19

    http://www.kolektory.com.pl/ paspauskit ant promocja pamatysit
    40 vamzdziu sistema su 300 baku ir visais bajeriais.
    kaina 8000 zlotu.

    Bet ispejimas. Pigu tai nereiskia gerai. Labiausiai tai liecia boileri.
    Jei bjaurybe po poros metu supus ka tada daryti?
    Siaip koks tas kolektorius bebutu (firma) - vakuminiu vamzdziu kilme labai panasi. Na gal europoje surinkti. Mano akimis nera didelis privalumas “Made in EU”.
    Kas domejosi kainomis - tikriausiai pastebejo, kad jos skiriasi keleta kartu uz panasiu parametru sistema.

    Taciau po nauju metu pabrangus dujoms kolektoriai paplis.
    Beje ir anglis jau pabrango. Po velniu. Jau tona 440 lt.

  20. Sail
    2007 gruodžio 06 17:21
    20

    Tiesa pasakius, pirkti visa sistema itariu ekonomiskai neapsimokes. Noras isigyti tik pati kolektoriu ir paprasta boileri. Tada pries dabartini boileri, sildoma dujomis, nuosekliai ideti sildoma saules. Ir padaryti cirkuliacija tarp abieju boileriu, valdoma diferencinio temperaturinio jungiklio.

    Privalumai tada keli:
    1.Niekada nesiurbs silumos is boilerio, sildomo dujomis
    2.Dvigubai isaugs sistemos apimtis, tuo paciu galima kokia apsiniaukusia diena pragyventi
    3.Esama sistema minimaliai perdaroma.
    4.Net pasildzius i atra boileri paduodama vandeni nuo 10 iki 20 laipsniu bus ekonomine nauda.Esant kombinuotam boileriui to nera.

    Darbas nebaugina, cia juk smagus laiko praleidimas, hobis, kuris kaip zinia pinigais nematuojamas. Svarbu procesas idomus.

  21. VytasS
    2007 gruodžio 06 18:14
    21

    Va ir as nuejau tuo keliu.
    Ir as pastaciau saule pries elektrini/nuo kietu kuro. beje jau uzsukau krana nuo sildymo sistemos i boileri. Maziau kuro iseina, o tai reiskia, kad i katiline pasivaikscioti reciau reikia. Naudoju naktine elektra - brangiau gaunasi, bet kojos pailsi. perdarymas sistemos minimalus.

    O kas yra cirkuliacija tarp dvieju boileriu?

    Principe taip valdymas vyksta.
    1 temperaturos daviklis stovi pagrindiniaime boileryje su tenu. ir jo uzduotis palaikyti uzduota temperatura bet kokiom salygom. ar yra saule ar jos nera. Jei truksta pakaitina su elektra.
    Antras daviklis stovi saules boileryje. Jis kartu su treciuoju (kolektoriuje) atsakingas uz diferencini saules sistemos valdyma. Na bent as taip isprenziau.
    Zodziu vienas kontroleris viska kontroliuoja, su laiko nustatymais. Teoriskai dar galima ir ketvirta davikli ir antra pompa pajungti , bet komplekte jo nera. tai galima butu panaudoti tarkim gyvatuko sildymui.

  22. VytasS
    2007 gruodžio 06 18:15
    22

    be
    je pasitikrink pasta

  23. Sail
    2007 gruodžio 07 12:58
    23

    Atsakiau i privata. Gali naudoti mano kontoros emaila, kuri matai prie sio posto.

  24. Jurgis
    2007 gruodžio 17 11:37
    24

    Laba,
    Noriu pasidaryti saules kolektoriu. Buvau apsisprendes darytis plokstelini, bet persiskaites si straipsniuka emiau abejoti, gal verta nekartoti kitu klaidu ir darytis iskart vakumini… Rasei kad gali padeti isigyti vakuminiu vamzdeliu, idomu kaina, jei ne paslaptis. Gali brukstelt man i meila.
    Is anksto dekui.

  25. Donatas
    2008 sausio 20 14:04
    25

    siulome saules kolektorines sistemas, su gerais boileriais ir vakuuminiais vamzdziais
    tel.: 8-685-07957

  26. vytass
    2008 sausio 21 13:29
    26

    Paskutiniu metu daug norinciu parduoti savo sistemas. Pateikiami kontaktai ir pasiulymai.
    Dar karta - tokius komentarus trinsiu.

  27. virgis
    2008 sausio 23 19:20
    27

    Sauliau atsiusk savo kontaktus virgius.r(eta)aktv.lt nes jus su vytu mane labai suintrigavote. Ateina pavasaris noriu pabandyti ir as

  28. renis
    2008 vasario 03 22:27
    28

    Vitai ,o kaip su jumis susisiekti el. pastu?

  29. Benas
    2008 vasario 12 18:51
    29

    VytasS, esi labai veiklus ir kūrybiškas. Ar neturi noro komercializuoti savo idėjų? Jei jautiesi vienišas, dėkis prie mūsų - būsi trečias :) . Tai kaip?

  30. valentinas
    2008 vasario 23 12:42
    30

    jeigu domina propilen gliukolis, tai prašom sertifikatas yra.

  31. Vytas
    2008 vasario 24 16:50
    31

    Norėčiau p. Vytai nusipirkti Jūsų gamybos kolektorių, arba nors pamatyti ir įsitikinti jo efektyvumu.

    Dėkoju

  32. Rutenis
    2008 kovo 03 14:40
    32

    Valio!

    yra progresyviu zhmoniu Lietuvoje !

    Va ash irgi tokia sistemele galvoju, nes uzhduotis klaikiai paprasta ir baisiai svarbi: statau vasarnami/rastinuka, su grindiniu sildymu/plytelemis, juos sildys malkinis pecius per akumuliacine talpa. Kad visas ukis per ziema neuzhsaltu bet kuriuo atveju reikia pliusa palaikyti. Tad ir mastau kad vakuuminis (tik!)saules kolektorius su 1000 l talpa ir optional 3 kW tenu (jei tamsu, puga, -20 ir ner kaip privaziuoti sistema ishgelbeti :) turi padeti.

    Kas ta klausima technishkai isspres bus milijonierius. Dabar visi kaip pasiute prie ezeru statosi, ziema neatvazioja, o komforto tai reikia… O pigiausias silumos siurblelis su >25 T.Lt kaina cia nebutu sprendimas.

    Gal kas jau praktishkai issprendete rastinuko zieminio sildymo problema ?

    Pagarbiai,
    rutenis

  33. VytasS
    2008 kovo 03 22:07
    33

    http://blog.elektronika.lt/vytassblog?p=998
    Cia as kazka skaiciavau.

    Siluma galima akumuliuoti ir grunte. tik apsiltinti reik. Tai sumazins kazkiek islaidas. Dar liko vejo jegaine . nors 3 kW. prijungsi tena i savo akumuliacine talpa ir sildyk. Tik visa tai vis vien stos i nemaziau 20000 litu. Cia kartu su kolektorium. O kur dar talpos, vamzdynai ir kiti dalykeliai.

    Kitas dalykas kalvis gamina gsm valdoma peciuka. nusiuntei sms ir pats uzsikure. Gaila malku nepriskaldo.

  34. marazas
    2008 kovo 10 01:40
    34

    Vietoj etilenglikolio galima alyva naudoti (netgi atrabotke). Tuomet galima panaudoti cirkuliacijai ir visokius hidrauliniu sistemu siurbliukus. Beda - mazas silumos pernesimas del mazos alyvos silumines talpos. Bet ko suvalkieciai nepadaro kad kelis litukus sutaupyt :)

  35. aurimas
    2008 kovo 15 15:48
    35

    jei kam idomu kainos ir turite kitokiu klausimu galit rasyt man auris4×4@gmail.com kolkas tik pradedam savo veikla bet galim paiulyti ivairiausiu komplektaciju vejo jegainiu bei saules kolektoriu su pilna iranga bei montavimu

  36. Edmundas
    2008 kovo 17 16:36
    36

    Noriu paklausti apie vaakuminius kolektorius: kaipgi su jais žiemą? Kaip supratau, jei saulė pašviečia, jis jau gamina karštą vandenį, nesvarbu, kad išorinė temperatūra minusinė? Bet juk žiemą dažnai sninga, negi kiekvieną kartą lipti nuo kolektoriaus sniegą nukasinėti?

  37. VytasS
    2008 kovo 17 23:55
    37

    o kam valyt? pas mane nuo stogo ir taip nutirpsta kai saule pasviecia. Na o jei jau apsnigs - reiskia nepasiseke.

    o prie minuso irgi gamina. Kas keisciausi, kad pries kelias dienas visa diena lijo, bet visvien bake temperatura pakilo keliais laipsniais.

  38. uberpwner
    2008 kovo 18 20:17
    38

    Sveiki, norėjau pasiterauti kokiu kampu nuo horizontalės geriausia statyti kolektorių, 45? Ar 45 laipsniu kampu pastatytas kolektorius tikrai efektyviausiai rinks saulės energiją Lietuvos sąlygomis? Ar iš tikrųju kolektoriu reikia statyti į pietryčių pusę?

  39. VytasS
    2008 kovo 19 21:02
    39

    vasara (saule apogejuj) - apie 15 laipsniu. ziema ir vis 55 neprosal.
    relia 25-45 visai optimalu.
    Statyti i pietus. nors nuokrypis leistinas taip pat. Tiesiog netai efektyvu.

  40. Darius
    2008 kovo 23 20:37
    40

    Labas Vytas S
    /DEL SAULES KOLEKTORIAUS IS SALDYTUVO KAMERU/
    i saldytuvo kamera ieina toks plonytis vamzdelis gal kokiu 0.5 mm Ar Imanoma per ji paduoti skysti? Jei ne tuomet kaip reikia ir ka pakeisti. Bandysiu surinkti 10 kameru
    Aciu

  41. Darius
    2008 kovo 23 20:39
    41

    ir ar kameras reikia jungti nuosekliai ar lygegreciai? Aciu VytasS

  42. Darius
    2008 kovo 24 21:37
    42

    siaip su velykomis visus Ypac tuos kam nedaug liko gyventi. Svarbiausia tikejimas gyvenimu
    Ziema jau praejo iki kito pavasario

  43. VIDAS
    2008 kovo 28 15:12
    43

    Mano vietoveje visur molis, bet toje vietoje, kur planuoju kloti kolektoriu yra smeliukas. As si smeliuka zadu iskasti ir panaudoti uzpylimus po grindimis ir sklypo paaukstinimui, o i jo vieta suvaryti moli. Bet i ji noriu sukisti geoterminio kolektoriu. Galeciau tai padaryti 3m gylyje. Bet, isaldzius per ziema kolektoriu, vasara saules siluma tokio gylio neatsildys. Todel man uzkliuvo jusu “nesugalvojimas”:

    “Dar boilerio nuotraukoje matosi trys kraniukai viens šalia kito- tai rezervas tuo atveju, jei vasara nepavyks sunaudoti energijos - tiesiog per tuos kraniukus cirkuliacija paleisiu per radiatorių garaže. Kol kas kitu variantu nesugalvojau. Bet tai vis vien geriau nei užvirinti boilerį. Na tarkim atostogų metu.”

    Silumos pertekliu noreciau paleisti i zeme, kurioje butu d32 polietileno vamzdis. Suprantama, kad saules kolektoriu isigyciau kelis kartus galingesni. Tokiu budu issisprestu ir kita ploblema - pakankamai karsto vandens kai nepakanka saules.

  44. VytasS
    2008 kovo 28 21:23
    44

    Na gruntas gera ideja. vasara planuoju garaze pastatyti kokiu 2 kubu akumuliacine talpa. bet iki ziemos silumos ten neisaugosiu. apie grunta - galvojau po namu - bet vasara ir taip karsta. Kondicionieriaus reik. taigi atpuola. O pertekliu nuvesti laukan - gal ir gera ideja. Cia reik skaiciuoti. Turi apsimoketi ekonomiskai.
    O ar negalima to pat vamzdyno panaudoti ir ziema - imant is grunto siluma?

    Bet kolektoriu reiks daug. Bet darant paciam ir su galva - galima kazkur sutaupyti. Be abejo ir galima suklysti.

  45. VytasS
    2008 kovo 28 21:24
    45

    Dar del kameru saldytuvo - cia reikai eksperimentuoti. Pats Dievas zino. Bet manau kvadratinai metrai visgi atitiks galingumus ir cia.

  46. VAIDAS
    2008 balandžio 07 16:11
    46

    Domina saules kolektorius kur galima Lietuvoje ir netik nusipirkti(kad butu pigiau), moreciau pats susimontuoti (pradedam statyti nama ir jieskom pigaus islaikymo aplink tik elektra ir malkos nei duju nei…), tik pagalbos teorines reiketu. Taip labai geras puslapis daugiau tokiuuu

  47. Marius
    2008 balandžio 18 22:48
    47

    Nenoreciau cia reklamuotis, bet kadangi Sail klause - UAB “Ardega” yra oficiaalus Ulrich firmos atstovas Lietuvoje.

  48. martis
    2008 balandžio 22 11:03
    48

    spec literatura raso, kad efektyviausia kolektoriu nukreipti kampu, lygiu vietoves platumos koordinatei - Lietuvai butu nuo 53 laipsniu (pietuose) iki 56 laipsniu (siaureje) kampu. Orientuota turetu buti i pietu puse…

  49. VytasS
    2008 balandžio 22 20:41
    49

    saules kampas kintant metu laikui kinta.Ziema ir 60 laipsniu nepamaisys. taigi teisingiausia butu statyti kintamu kampu. bet optimumas visgi 40-45. Na o jau koks stogas ir galimybes - kitas reikalas. Kad i pietus - tai tikrai.

  50. Viktoras
    2008 gegužės 08 19:47
    50

    Labai įdomios mintys, jau vasara, be to klimatas šyla, o visai nesinori vaikščioti į rūsį vandens pašildyti
    Vyrai skelbiu aukcioną vakuminio kolektoriaus pirkimui kainas rašykit į el paštą: virai@auto.lt

  51. vaidasssss
    2008 gegužės 14 13:07
    51

    sveiki.Norejau paklaust kiek laipsniu jusu vakuminis saules kolektorius pasildo 100 litru boileri apsiniaukusia diena?Ir per kiek valandu vak.kolektorius pasildo boileri?Dar noreciau paklaust kokio ploto vakuminis kolektorius turetu but kad pasildytu 100 litru vandens.Isanksto pagarbiai dekoju.

  52. VytasS
    2008 gegužės 14 20:01
    52

    Pagal parametrus vienas vamzdis yra 70-125 kWh/metai

    O 20 vamzdziu kolektoriaus plotas yra 2.7 m2

    Arba kitaip - 1 vamzdis 10 litru vandens vasarai (gal tiksliau kovas - spalis) ir 3-5 l ziema.

    100 litru reiktu 10- 12 vamzdziu. deja tokiu ner. Lietuvos rinka siulo min 20. Bet tiks ir toks, nes nuleidziamas vanduo juk pastoviai, be to ziema bus geresni rezultatai.

    O apniukusia diena manasis pakelia nuo 10-12 iki 26-35. Kol kas rekordas buvo 47. Pas mane beveik 200 litru ir 20 vamzdziu.

  53. Saulius
    2008 birželio 13 16:03
    53

    100 litrų 10-12 kolbų? Atrodo išmirė inžinieriai. koks kolbos diametras? koks kolbos ilgis? Ir šeima iš dviejų asmenų prausiasi kas antrą dieną arba reikia dvigubai daugiau

  54. VytasS
    2008 birželio 13 18:21
    54

    Vis nerimsti…
    Matomai prekyba ne kaip einasi.

    Pagal praktinius rezultatus - 20 ir 200 litru daro 40-50 C nuo 10C.
    Zinoma ne prosal butu 24 vamzdziai. Bet yra kaip yra.

    Kolba 58 ir 1800.

    Beja ponas minejai, kad turesiu vasara problemu, jei sistema paliksiu kokia yra, ale kol kas viskas labai puiku.

  55. andrius
    2008 birželio 15 14:38
    55

    Sveiki, reiketu senu asu patarimo.
    Kolektoriu statysiu pietinoj namo pusej, visas san mazgas yra siaurinej namo pusej (atstumas aie 10m). Abu vamzdziai (diam 18 mm plastikiniai balti su aliuminiu) i kolektoriu liko zemiau paties kolektoriaus statymo vietos. Kolektorius 0.5×4m variniais vamzdzais,turetu buti.
    Kokio siurblio reiketu tokiai sistemai? Ir kaip sprest problema su nuorinimu, noriu jungt i bendra sildymo sistema su issipletimo bakeliu ir 80ltr boileriu?

  56. Saulius
    2008 birželio 16 09:59
    56

    Malonu kad atsakei. Dėl nerimstu tai visai neteisus, nes labai jau visažinis dediesi, na toks pasikėlęs, bet taip nėra ir blogiausia kad kitus klaidini. Man pačio pasikėlimas ir kliūna, prekyba nieko dėta. Vasarinės problemos ” taip vienos neturesi nes neįvertinau vieno faktoriaus ” pačio nesugebėjimo suskaičiuoti kolbų kiekio” Sistemai napasiekiant artimų maksimalioms temperatūros ir dirbant apie 50 % galimo galingumo, tos problemos nebus. Kaip matau iš pačio džaigiesi kad neturi problemos, bet aš vistik susimastyčiau verta pūstis ar atvirkščiai.

  57. Saulius
    2008 birželio 17 16:54
    57

    O 20 vamzdžių kolektoriaus plotas yra 2.7 m2 Leisikite dar paklausti ar labai svarbu sugeriant salės šviesą kolbose, pasakyti koks atstumas tarp kolbų. Šiuo atvėju reikėjo minėti absorbcijos plota kuris turi buti apie 1.9346m2. o ne bendra kolektoriaus plotą kuris gali būti naudojamas instaliuojant sistemą. Ar VytasS tikrai inžinierius ar tik prijaučiantis?

  58. Briedis
    2008 birželio 18 00:19
    58

    O jei viska daryti daug paprasciau. Turiu elementaru elektrini - kombinuota boileri, kuri sildau naktimis
    Taigis sprendimas: Jamu ilga ilga slanga ir joje vandeneli prasuku tuo atveju, jei boilerio temperatura yra zemesne nei slangos temperatura.Ziema slanga isleidziu ir sildausi nuo zidinio
    Kelios mintys apie tai:
    1) sauleta diena slanga ikaista pakankamai, manau ir boileri ikaitins.
    2) Inveticijos minimalios.
    3) Rizikos beveik nera, jei sistema prakiurs istekes vanduo, sustos siublys. Surasi kur prakiuro ir vel naudoji
    4) kadangi gali slangos imti daug - tai galima isgauti panasia galia kaipo ir vamzdziais.
    5)ziema bene naudingiau sildytis vandeni ant zidininio sumontavus silumokaiti, ten tikrai daug silumos pabega.

    Laukiu jusus arsios kritikos

  59. Saulius
    2008 birželio 19 09:27
    59

    Panasius sprendimus siulo baseinu sildymui http://www.fsec.ucf.edu/en/consumer/solar_hot_water/pools/sizing.htm Panasu kad daug pigiau nebus nes slangos reikes pakankamai daug. Antra slanga turi buti UV atspari, o virtuveje silta vandeni galesi naudoti tik tuo atveju jeigu zarna bus maistine. Nepasieksi vandes temperaturos kad karsta vandeni galetai maisyti su saltu ir gauti silta vandeni, todel bioleris tures buti labai didelis.

  60. Saulius
    2008 liepos 11 12:14
    60

    O 20 vamzdžių kolektoriaus plotas yra 2.7 m2 Leisikite dar paklausti ar labai svarbu sugeriant salės šviesą kolbose, pasakyti koks atstumas tarp kolbų. Šiuo atvėju reikėjo minėti absorbcijos plota kuris turi buti apie 1.9346m2. o ne bendra kolektoriaus plotą kuris gali būti naudojamas instaliuojant sistemą. Ar VytasS tikrai inžinierius ar tik prijaučiantis?

  61. Mindaugas
    2008 liepos 15 20:38
    61

    Sveiki. Noriu pasiteirauto tokio gal kam nors pasirodysiančio kvailoku klausimo - ar būtų įmanoma tokiais kolektoriais šildyti ne tik vandenį, bet ir visa namą? Pvz. pastačius 3-4 kolektorius ir didelį katilą (500 l). Įkaitinus vandenį iki kokių 70-80 laipsniu gal ir pratemptum ziema per nakti, blogiausiu atveju galima naktine elektra dasildyti. Ar as cia kazka praleidziu?

  62. VytasS
    2008 liepos 16 09:36
    62

    Galima, bet tik teoriskai (arba jei yra daug nereikalingu pinigu).
    Tik ziemos pas mus nesauletos ir daug naktines elektros reiks papildomai.
    Be to neaiskus tavo poreikiai sildymui.

  63. Mindaugas
    2008 liepos 16 10:30
    63

    Na aš dabar koncepciškai sprendžiu kokią šildymo sistemą pasirinkti naujam namu (250m2). Dujų nenoriu dėl politinių priežasčių, o geoterminis išeina labai brangiai, nes sklypas mažas ir reikia daryti gilius gręžinius (be to reikia didelės galios). Kitos alternatyvos irgi probleminės (nėra kur kišti kamino ir kieto kuro atsargų). Vandenį šildyti su kolektoriais jau nusprendžiau, o dėl viso namo šildymo esu pasimetęs. Be to, jau turiu 200W vejo maluneli ir tokia pat saules panele, kurias taip pat galvoju suintegruoti i bendra sistema :)

  64. VytasS
    2008 liepos 16 21:04
    64

    200W malunelis - sildymui tas pats kaip nieko.
    Nebent kiemo taku apsvietimui.

    Be dideliu investiciju - elektrinis sildymas.
    Is praktikos - iseina tas pats kaip anglim (jei naktini tarifa naudoti) tik nereik pas peciu eiti ir lengvai automatizuojamas.

  65. reeggis
    2008 liepos 18 14:48
    65

    Norejau paklausti silumos nesejas stiklineje kolboje yra skystis ar tiesiog varinis strypelis?

  66. VytasS
    2008 liepos 18 21:27
    66

    variniame vamzdelyje yra koks tai alkoholis. jis dirba “heat pipe” principu.
    ikaista - garuoja-kyla virsun- atsala….

  67. ignas
    2008 liepos 20 16:46
    67

    Nebutinai gręžiniai. Galimi ir kombinuoti variantai, pvz.:oras+žemė(kiek imanoma horizontalaus)+saulė.
    Tik gręžiniai dažniausiai daromi mažesni negu reiketu, nes brangu.Rezultatas - negerovė.

  68. reeggis
    2008 liepos 21 10:20
    68

    Pasiskaites straipsni ir komentarus supratau, kad su alternatyviaja energetika nera taip paprasta, kaip kalbama pasistatei vejo maluna ar saules kolektoriu, gyveni sau laimingas nemokama energija dziaugiesi, bet istikruju lazda visgi turi du galas, cia net trys- eksplotacijos (irengimo) kastai, pastovi prieziura ir energijos kaupimas.
    Cia man kilo keletas ideju, sekantiem konstruktoriams saules kolektoriu. (zinoma paciam noretus isbandyti, bet deja, kol kas neturiu tam galimybiu, gyvenu “inkile”-daugiabutije.
    1- saules kolektoriu statyti ant zemes kur yra gera uzuoveja ar montuoti paciame stoge ne ant jo.
    2- akumuliuoti siluma vandeniu, manua nera praktiska, nes tam reikia dideles talpos, po to rasti kur ja pastatyti, numatyti po keleriu metu ar bus imanoma prieiti remontu, kur vanduo nubegs pratrukus talpai ir t.t. uztikrinti gera silumos izoliacija…
    -prieinamiausias silumos kaupimas (mano nuomone) islietame cemento bloke, o dar smagiau jai butu imanoma atsiridenti nemaza akmeni. Tik cia jau reikia skaiciuoti ar praktiskai bandyti pagal namo dydi kokio dydžio turetu buti akumuliatorius.
    -jo montavimo vieta turetu buti kuo arciau kolektoriaus, ar net pasidaryti toki kolektoriu kur saules siluma sildytu ne tik silumos nesejus, bet ir pati akumuliatoriu. Cia zinoma jis turetu buti izoliuotas nuo aplinkos po stiklo paketu ir t.t.
    -jei prie namo tai kaip ir nera dideliu problemu, bet jei kelti ant stogo reikia numatyri tvirtesne konstrukcija.
    2- Sekantis sprestinas klausimas yra silumos pernesimas. Manau reiktu pagalvoti apie savaimine cirkuliacija, o vand. siurbliuka naudoti tik papildomai, kai padideja silumos poreikis. Tokiu atveju nebaisu ir nama palikti ilgesniam laikui. Ir priklausomybe nuo elektros sumazeja. O apsaugai naudoti UPS nenaudinga, nes sio aparato cos`inusas yra labai mazas ~0,6.
    Na cia isdesciau tik maza dali savo minciu, tikiuos tai duos nauju minciu kazkam.

  69. Renata
    2008 liepos 23 13:59
    69

    Sveiki
    Kaip apsiskaiciuoti kokio reiks saules kolektoriaus, ir kokiu akumuliaciniu talpu sildymui ir karsto vandens ruosimui, jei bute grindinis sildymas (apie 150 m2), paskaiciuoti silumos nuostoliai 18 kW.
    Visa sistema numatoma daryti apjungiant saules kolektoriu, silumos siurbli (oras-vanduo, 9kW) ir miesto silumos tinklus.

    Aciu is anksto

  70. Imobili
    2008 liepos 24 14:44
    70

    Sail nusviete man kelia. Gal butu galima kaip nors su jumis sukontaktuoti tiesiogiai? Yra poreikis to “vakuumo”, na to, kas ant stogo montuojas.

  71. Arunas K.
    2008 liepos 25 11:07
    71

    Del vakuuminių kolekotorių tai kazkaip keista man. Pries 2-3 metus visi rašė koki jie geri ir t.t.. o dabar vienas po kito straipsniai, testai, ataskaitos, kad jau vakuuminiai kolektoriai nera toki geri.
    Nesinori įsigyti vakuuminių kolektorių sistemos ir ją po ~5metų keisti nauja.
    Po truputėlį linkstu link naujos kontrukcijos plokščiųjų kolektorių su TINOX danga. Planuojama sistema 2 kolektoriai (4,4m2 efektyvaus ploto) ir akumuliacinis vandens šildytuvas 300ltr, 3 asmenų šeimai turėtų būti kaip tik.
    Turiu dar laiko iki pavasario apsispresti.

  72. arunas
    2008 liepos 26 18:53
    72

    Pasistaciau 100Ltr boileri ir 1 m2 susivirinau is 2-u plieno lakstu kolektoriu. pakelia temperatura dabar nuo 12 iki kokiu 35 laipsniu.
    Mazoka, speju reikia 2-3 m2 ploto. Noreciau suzinoti kiek kainuotu vakuuminiu heatpipe kolektorius - reik apsispresti ar apsimoka, gal paprasciau imti plokstelini didesni nei ta vakuumini.

  73. Romas V.
    2008 liepos 27 12:42
    73

    O kaip del ilgaamžiškumo vakuminių kolektorių? Ar nesuklysiu pasirinkes vakuuminių kolektorių sistemą? Kiek domejausi beveik 100% ivezamu i Lietuvą pagaminti Kinijoj :( Gal visdėlto geriau rinktis tai kas paprasta ir patikima?

  74. VytasS
    2008 liepos 27 21:11
    74

    Tavo zinios beveik 100 % teisingos Europoje niekas stiklo nepucia.
    Ilgaamziskumas? - pirmieji dar ne kinijoj gaminti vokietijoj stovi jau po 15 metu (atsilike mes ar ne?) - ir kai kurie yra isivakumave. po viena - kelis vamzdzius sistemoje. Tik si vieta ir yra - o varines dalys uz tave gyvens ilgiau.
    O genda viskas.
    Kai turesiu laiko parasysiu trumpa reziume apie trukumus ir privalumus.

  75. Almantas
    2008 liepos 30 11:46
    75

    sveiki,
    nuosavo namo palepeje yra irengtas boileris su el. pasildymu. Noreciau ant stogo pastatyti vakuumini saules kolektoriu, bet pats tikrai nesugebesiu - ka galite patarti?

  76. Vismantas
    2008 rugsėjo 01 13:12
    76

    Sveiki,
    Domėjausi saulės ėnergija, daug literatūros teko perskaityti, teko ir pardavimo “konsultantų” pasiklausyti. Tik kol kas niekaip iš galvos neišeina vieno “auksarankio” kaime pasidaryto saulės kolektoriaus (jei ji taip galima pavadinti). Sistema labai paprasta: dėžė apšiltinta, joje stovi radiatorius (kaip kėdainių gamybos tik aliuminis) nudažytas juodai, ant dėžės stiklas ir dėžėje ventilis. Dėžė užsandarinta hermetiku. Iš dėžės išpumpuotas oras. Debesuota dieną palietus vamzdi nusideginau ranka (termometro nebuvo). Naudojasi nuo vėlyvo pavasario iki ankstvo rudens. Vandens užtenka dviems šeimoms.
    Kolektorius stovi 45 laipsnių i pietus kieme. Sistema “samatiokinė”, bioleris kombinuotas itališkas. Viskas padaryta iš to “kas po ranka papuolė” naudojasi jau 3 metus. Kaip sako sukūrėjas veikia nepriekaištingai.
    Paklausus pardavėjų konsultantų tai jų teigimu turėtu neveikti arba užkais per daug, sprogs ir tt. Bet praktika rodo kai ka kitka.

  77. Assumstundagir
    2008 rugsėjo 01 14:53
    77

    porno teen girl porno teen girl

  78. Arunas
    2008 rugsėjo 02 00:57
    78

    Oras negali buti istrauktas, joks plokscias stiklas neatlaikys tokios jegos.Visa kita gali puikiai veikti,gal naudingumas ir mazesnis uz gamykliniu,bet savikaina irgi.

  79. Vismantas
    2008 rugsėjo 02 14:00
    79

    Gal nevisai tiksliai pasakiau dėl oro išpumpavimo. Jis dalinai išpumpuotas nes kiek žinau vakumo namu salygom kažin ar pavyktų padaryti. O ir talpa tam nepritaikyta.

  80. VytasS
    2008 rugsėjo 02 16:41
    80

    veikia ir tokios sistemos.
    tik deze sunki gaunasi, nevisada ant stogo tokia uzkelsi. O jei talpa bus rusyje - reiks siurblio.
    pardavejai daznai daug sneka. ir nevisada objektyviai.

  81. Arturas
    2008 rugsėjo 13 12:23
    81

    Trumpas komentaras. Lietuvos koordinatems optimalus kampas yra 37 laipsniai (t.y. max energijos kiekis metams). Taciau mano skaiciavimais tikrasis optimumas yra 55-62 laipsniu intervale, jei norite, kad vasara kolektorius neperkaitinetu, o daugiau energijos gautumete vasario ir lapkricio menesiais.
    Trumpas komentaras del irangos kainu: 24 SHP (solar heat pipe) sistema su valdikliu Lietuvoje galima nusipirkti uz 2800-3000 lituku, kombinuotas 200-300 litru DRAZE boileris iki 3000 litu, variniai vamzdeliai izoliuoti + siurbliukai ir kita biliebirda = apie 1000-1500 ltl. Montavimas apie 1000 iki 2000 ltl.
    Jei papildomai uz vamzdeliu itvirtinsite reflektorius (1 ltl uz vieneta, viso 23 vnt.), efektyvusis plotas padides 1,2 karto.

    Mano preliminariais skaiciavimais su 24 SHP galima tik dalinai pasildyti 150 kv.m. nama. Ir tai tik nuo vasario antros puses iki lapkricio pradzios. Vandenuka sildo net ir 11 menesiu.

    Pagrindine problema - nera kas suprastu montavimo subtilybes ir tai igyvendintu. Internete yra keleta imoniu, kurios siulo saules kolektorius ir montavima. Bet realiai patys dar silpnai ismano.
    sekmes

  82. VytasS
    2008 rugsėjo 13 12:39
    82

    Beda kita - lietuvoje nera ka rinkti. statyk tu nors 10 kolektoriu - ziemos pas mus prastos. praeita ziema viso labo dave tik koki 10 pusdieniu su saule. Ne kazka ir pririnksi.

    24 kolbu 300 backai mazoka. 200 - kaip tik
    Del kampo - teisybe. Tik nevisada taip iseina padaryti. Del perkaitinimo - pas mane problemu nebuvo. vandeni as vartoju, o ne sandeliuoju.
    Apie tas subtilybes - na yra, bet nera tai tokia mistika kaip visi pasakoja.

  83. teisininkas
    2008 rugsėjo 13 22:47
    83

    SVEIKI BAIKIT PASIEPT VIENI KITUS.MAN VANDENS SILDYMAS IRGI AKTUALU.BE TO GERAI BUTU
    PERTEKLINE ENERGIJA PER TALPAS PASKIRSTYTI I POGRINDINI SILDYMA.BUVAU PRIES SAVAITE VOKIETI
    JOJ FABRIKE RENKANCIAM KOLEKTORIUS.YRA REKOMENDACIJOS JAU SENIAI SUDERINTOS.NEREIKIA ISRADINETI DVIRACIO. YRA MONTAVIMO YPATUMU.
    MIELAI GALIU PASIDALINT VOKIECIU PATIRTIM.
    MANO TEL 862068448. EL.P. ARNOLDASIMAITIS@GMAIL.COM . NERA KO BRANGINTIS
    VIS TAS LIETUVISKAS PAVYDAS.

  84. anopymmersore
    2008 spalio 07 11:08
    84

    Dekui!

  85. skerdiena
    2008 spalio 09 13:41
    85

    “suprantanciu” saves nelaikau, skaitineju kaika kai darbo neperdaug. Va netycia uzklydo pele pas jus. Apie kolektorius pirma karta isgirdau. Idomu. Vienzo tokia mintis - aplink kolektoriu sukonstruoti reguliuojamu veidrodziu (nu ar kazkokiu kitokiu atspindinciu padaru) sistema ir kai mazai saules “pusdieniu” jos optiskai pridet, kai daug nuimt. Kai labai daug gal ishvis pati kolektoriu jais uzhdengt, kad nekaitytu. Nu cia taip teoriskai, tikiuosi nepyksit, kad eteri gadinu.

  86. Megejas AES
    2008 lapkričio 20 17:22
    86

    Sveiki,
    visiems siems saltiniams ir alternativios energijos pritaikymams butinas passivus namas arba LOW energy namas.
    Pats turiu 2.2 kv/m saules kolektoriu (dirba puikiai) ir ieskau kitu budu…
    Passive house… Paprasta ir kainuoja tik apie 350000 ltl privataus namo statybai (all inclusive).

  87. Arvydas
    2008 lapkričio 26 16:26
    87

    Labas,

    Jei norit tik karsta vandeni ruost, kozkoks ipatingas namas nera butinas. Karsto vandens ruosimo sistema sudaryta is saules kolektoriaus, boilerio cirkuliacinio siurblio ir kontrolerio gali buti sumontuota bet kokiame name, net ir daugiabutyje - jei tik turite vietos (apie 2mX3m, cia vakuuminiam variantui) kolektoriui ant pietines sienos ar stogo ir vietos boileriui (1,6mx0,5m) katilineje ar “tamsiam” kambarelyje…

  88. Arvydas
    2008 lapkričio 28 16:23
    88

    Labas VytasS,

    Kaip ten reikalai dabar su vakuuminiu kolektoriumi? Ar dar taip pat puikiai veikia, ivertinus mazesne saules emisija? Matai as irgi tik ka isigijau viena toki - pavasari planuoju sumontuoti ant namo krasto. Man idomu kokiu kampu rekomenduotum statyti? Ten yra 40 vamzdeliu, kuriu ilgis 1800 diametras 58, boileris 200 ltr.

    Aciu

  89. kestas
    2008 lapkričio 28 20:26
    89

    Pora meteliu variau kaip arklys kol isikeliau i pusiau pribaigta nama.
    apie saules kolektoriu masciau jau pries 4 metelius projektuojant nama.
    rinkoje jau buvo panasiu zaisliuku bet kaina komplektelio 15-18t. ekonomiskai nereali atrode. bet del visa ko pasidariau stogeli pietineje puseje (45\’ 8mx1.5m) pratusiau pora vamzdziu katilinen, laida temp.davikliui.
    matau liaudis irgi nemiega kazka kuria.
    Man tuo metu buvo kilus ideja vietoj kolektoriaus panaudoti plieninius 10 tipo radiatorius, nudazyti juodai, pakist po stiklopaketu ir tiek, visa kita daryt pagal tipine schema. perziurejau radiatoriu gamintojus tai gaminami tokie monstrai 10 tipo 900×2000. Pries 4 metelius gamykloje(belgija Stelrad) 4vnt 700lt kainavo. dabar bus kokie 900+ transportas+pvm +dileriui 20%reik duot,- tai 1300-1400 iseis. 7m2 susidarytu. pasidalinkit patirtim ko is tokio kolektoriaus tiketis galima.
    ir dar koks vakuuminio efektyvumas, ka gamintojai raso. Kol ekonomika nesiris nieko nedarysiu.
    Cia matematika paprasta. musu platumose i 1m2 saulele apie 1MWh silumos palieka. pagamint toki kieki elektra 300lt atsieina. jei isgaut is 7m2 bent 40% efektyvuma iseitu 840lt/sez.
    slidus biznis
    na jei elektra 70ct.kainuos ir nebus alternatyvu vasara sildyt vandeni elektrai jau pamastyt galima.

    Laukiu atsiliepimu

  90. VytasS
    2008 lapkričio 30 02:37
    90

    Kadangi visi puole i sita bizni - labai atpigo saules kolektoriai. Cia kalba apie vakuminius. uz panasia kaina jau ir tokie iseis pavasari. ziema mes vis vien saules neturim, taigi praeis ir radiatoriniai.
    nuo kovo iki spalio - 1,7 m vakuminis padare apie 50 lt/men.

  91. kestas
    2008 lapkričio 30 10:51
    91

    to VytasS ir kitiems entuziastam,-

    darau jei kas pasiulys uz protinga kaina.
    Salyga- atsipirkimas 5metai,-priimam 30ct kWh(elektra).Montuoju pats is idejos.

    Geriau pinigus kitajosam ir EU pilieciam isdalint negu VST ar ruselius serti

  92. vidas
    2008 gruodžio 05 01:54
    92

    Sveiki. Gal kas bande pritaisyt lesius prie kolektoriu? Kazkaip niekur neteko girdet apie tai. Sita mintis senokai iskilus. Gal kas bande?

  93. RimasM
    2008 gruodžio 05 12:39
    93

    O ar nebijo vakuminis vamzdis krusos? Apledejimas nepazeis stiklo?
    Idomu, o kokia nauda is vakuminio kolektoriaus tokiomis dienomis kaip dabar, ar pakelia nors kiek temperatura?

  94. VytasS
    2008 gruodžio 06 01:39
    94

    krusos nebijo, bent jau sios vasaros joniniu krusa atlaike.Nauda dabar ? 3-10 laipsniu pakelimas bake, kaip lyja ir apniuke, bet kazkiek sviesu. sakyciau neipatingai, bet taip ir tiketasi buvo.

    Lesiai? pastatyk ta pati plota kolektoriu (kiek lesiu) ir bus tas pat.
    Siaip galima ir kosminiu technologiju kolektorius statyt - nera saules, nera silumos

  95. RimasM
    2008 gruodžio 06 11:16
    95

    O tai teoriskai tada, kokie sansai naudot vakuminius kolektorius patalpu sildymui? Tarkim namas 100m2, ne naujos statybos bet apsiltintas. Kiek menesiu per metus butu galima issiversti be katilo kurenimo?

  96. RimasM
    2008 gruodžio 06 11:19
    96

    Tiesa, o krusa kokio stiprumo buvo? Tokia eiline su zirnio dydzio ledukais ar su stambesniais?

  97. VytasS
    2008 gruodžio 06 22:43
    97

    didele krusa. putpeles kiausinio dydzio gabalai.

    Namo sildyti neiseis. Saltu metu pas mus NERA saules. Kiek ziema sauletu pusdieniu (po 3 val)? 10?

    60 kolbu 200 litru pasildo tik 20 - 30 laipsniu, kai lauke -10 ir sviecia saule.

  98. RimasM
    2008 gruodžio 07 00:02
    98

    Tai as ir nesitikiu sausio men sildyt, bet tarkim vasari jau buna kokios 10 sauletu dienu, kova, balandi ir lauke ne taip salta ir sauletu dienu padaugeja. Tai nuo spalio iki geguzes sakau gal susidarytu bendroj sumoj kokie 2..3men kada nereiktu katilo kurti? Kiek tai realu?

    Ir nelabai suprantu kodel prie -10c net 60 kolbu kolektorius tik tiek mazai silumos atiduoda, kur nuostoliai, tikrai ne per stikla gi.

    Na gerai, tada is kitos puses klausiu, keik dienu metuose galima tiketis tureti silta vandeni boileryje su temperatura 40c ar daugiau, su kokiu kolektorium (kiek kolbu)?

  99. RimasM
    2008 gruodžio 18 21:18
    99

    http://www.manoukis.lt/index.php?s=1518&m=1&z=72

    Gana idomus straipsnis.

  100. KEdas
    2008 gruodžio 21 21:17
    100

    Renatai:
    150 m² name esant 18 kW nuostoliams kvadratiniams metrui reikia 120 W galios, o toks scenarijus galimas tik baisiausiame košmare. :) Statistinė chruščiovkė šalčiausiais žiemos mėnesiais 1 m² šildymui vidutiniškai naudoja 50 W.

    Jei skaičiuoti pagal jūsų pateiktus skaičius, tai parai jums reikės 18kW×24 val.=432 kWh. Tokį energijos kiekį galima gauti 7,4 m³ vandens atvėsinant nuo 80°C iki 30°C. Taigi, talpų jums prireiktų: 7,4 m³×30 dienų × 6 mėnesiai = 1332 m³.
    Imant, kad Lietuvoje 1 m² paviršiaus ploto vidutiniškai tenka 150W saulės spinduliuojamos galios, o realiai saulės kolektoriais galima pasiimti iki 100W, tai apskaičiuotam energijos kiekiui sukaupti jums reikėtų 18kW/2 (Lietuvoje šildymo sezonas trunka 6 mėnesius) /0,1kW=90 m² kolektorių ploto.
    Bet čia tuo atveju, jei visus 6 mėnesius už lango būtų -30, o jūs laikytumėte atidarytus langus :)
    Normaliomis sąlygomis išsitektumėte su 7 kartais mažesnėmis energijos sąnaudomis.

  101. teisininkas
    2009 sausio 03 20:03
    101

    Sveiki entuziastai. As irgi turiu trobele ir noriu sildyt grindis per talpa,pasitelkiant saulute ar siaip ultravioleta. mano kolbeles is augusta-solar.de. Diametras 100mm ilgis 1800.Skystis tycol atlaiko 180 pliuso.Siaip rekomenduojama 3kv kolbu 300 litru boileriui-cia karstam vandeniui.Siaip sistemos galia absorbuoti po 10 metu krenta 10 proc. KAM IDOMU TURIU SISTEMOS UZPILDYMO SCHEMA. Zinoma uz dyka. Grindu sildymui reikia kolbu 8kv grindu-1kv. kolbu.Cia tiem kas dar nezino. Siaip plastiko-alumo-plastiko vamzdeliai, tikrai, trasai nuo stogo netinka. Nieko nenoriu parduot. Mano tel. del schemos 862068448.

  102. RimasM
    2009 sausio 04 01:41
    102

    O as pasiskaites http://www.manoukis.lt/index.php?s=1518&m=1&z=72 pradejau labai abejot ar aplamai verta kist pinigus i vakumini kolektoriu, ar apsimokes ekonomiskai, ar sugebes kada nors atsipirkti. Taigi pats nepigiai kainuoja, nebile ka i vidu supilsi, reikalingi kontroleriai, siurbliai ir visokios apsaugos. Ir visa tai tik vandeniui sildyti, ir tai tik siltu metu laiku.
    Siemet susilipinau saules kolektoriu is 2 naudotu “skardinuku” radijatoriu, kurie pajungti savaimine cirkuliacija prie boilerio, lygiagreciai peciaus vamzdziams. Savikainos neskaiciavau, bet turetu buti kazkur tarp 100 ir 200Lt. Po siu metu vasaros bus pilnai atsipirkes :)

  103. Vytass
    2009 sausio 04 21:47
    103

    Nera pas mus ziema saules…
    Statykit kad ir 20 kolbu kvadratui. Salta namie bus visvien.
    Sia ziema keletas pusdieniu su saule tebuvo.

  104. Renoldas
    2009 sausio 05 19:51
    104

    Su Naujais visiems.
    Daug ko cia prirasyta,tikrai yra geros ir vertingos informacijos,bet yra vienas skaityti,o kitas paciam pabandyti pasydaryti,tada tikrai busi daug gudresnis,pasimatys trukumai(gal gamybos,gal nezinojimo).As pats dariau (dekui svetaines autoriui)teko ir su juo pasikonsultuoti.Turiu 1,5 m kolektoriu (plokstelini),vasara sildo 100 ltr. boileri be problemu. Ateities planuose isbandyti vakumini kolektoriu,tada bus galima paliginti kas kaip.Sekmes visiems idarbinant saule.

  105. teisininkas
    2009 sausio 10 18:44
    105

    yra ziema pas mus saule yra

  106. Edas
    2009 vasario 01 01:16
    106

    Dėl energijos kiekio - Lietuvoje vasarą į horizontalią plokštumą vidutinis spinduliuojamos energijos kiekis yra apytikriai 1kWh į m2 per parą. Pakreipus kolektorių statmenu saulės spinduliavimui kampu energijos gautum daugiau, bet geriausia nustatyti, kad kampas statmenas būtų žiemos periodo saulei, nes vasarą tos šilumos ir taip perteklius. Nereikėtų žiūrėti kiek gamintojai deklaruoja generuojamą galią, svarbu kiek mūsų platumoje saulė jos duoda. Pas kaimyno “Golfą” stovi padangos ant kurių užrašyta 280 km/h, bet kažko jis max. 140 išspaudžia :) .

  107. egis
    2009 vasario 01 20:02
    107

    zadu ppabandyti sia vasara

  108. Arunas K.
    2009 vasario 02 22:13
    108

    http://www.manoukis.lt/index.php?s=1518&m=1&z=72 paskaites si straispni ir dar kelis ne lietuviu kalba. Apziurejes viena sumontuota sistema nusprendziau, kad montuosiusi ploksciuosius saules kolektorius.
    Su montavimo darbais, firma uzsiprase ~15000lt. Sprendziu dabar ti ar verta montuotis paciam, ar geriau nesukti sau galvos. Parasysiu veliau kai bus pradeti montavimo darbai kaip viskas vyksta.

  109. RimasM
    2009 vasario 03 14:46
    109

    Uz 15000 jau beveik toks variantas gautusi :)
    http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/RenwMagLargeRoofCollector.pdf

  110. Arunas K.
    2009 vasario 04 21:48
    110

    RimasM tavo nurodoj tikras monstras! Kur tiek šilumos dėti vasara? :)

    Kokį akumuliacinį vandens šildytuvą pirkti? Ar emaliuotą ar nerūdijančio plieno? Ar verta mokėti už nerūdijantį plieną ~2 kartus brangiau?

  111. RimasM
    2009 vasario 05 15:35
    111

    Na, jei jau Australijoj toks monstras neuzverda, tai pas mus turbut irgi negresia panasios bedos. Apie panaudojima perteklines silumos vasara ten parasyta. O svarbiausia viskas primityviai paprasta :) O jei dar ta talpa ne lauke o viduj namo ispraudus …
    Tarp kitko, ne perdaug mes cia su komentarais nukrypom? Gal yra koks tinkamas forumas panasioms diskusijoms?

  112. VytasS
    2009 vasario 05 16:35
    112

    O kai Australijoje su ziema ? -30? bet ne toje vietoje, kur tas kolektorius- tikrai taip nebuna.

    Kita esmine beda - 3000 talpoje palaikius 30 C vandenuka (ypac is sulinio) bacilu prisiveisit tiek, kad nuo puoduko ilgai nenulipsit.

    Del forumo reiks kazka pagalvoti

  113. VytasS
    2009 vasario 05 16:36
    113

    Tiesa, sios ziemos pastebejimai - per visa sauleta ziemos diena galima nuimti iki 1 kWh is vieno m2.
    Realus matavimai rodo. super gerai instaliuotoje sistemoje.

  114. Donatas
    2009 vasario 27 20:35
    114

    Visi zino kiek saules silumos krenta i zeme, o kaip paimti ir nezinote jeigu dauguma apie juodus radiatorius svarstote

  115. RimasM
    2009 kovo 02 22:53
    115

    Na tai Donatai nusviesk mus tamsuolius kaip ta siluma paimti, gal dar parasyk per kiek metu visa tai atsipirks, ar aplamai kada atsipirks…

  116. Makis
    2009 kovo 16 17:57
    116

    laba,

    Vytai gal galite patarti kur pirkti tuos vakuuminius vamzdzius ar jusu vadinamas kolbas? o gal prekiaujate jus?

    lauksiu atsakymo email’u

    Dekui

  117. audrius
    2009 spalio 31 15:19
    117

    labas.noriu pakalbeti apie saules kolektorius.gyvenu netoli juros.ir tenka nuvaziuoti i klaipeda.pries keleta menesiu buvau8 vienoj parduotuvej kuri vadinas gulbe.ten pamaciau vakuminius saules kolektorius pastatomus ant zemes.teip pat boileriai.kolektoriu kainos 1500.boileriu 3000.supratau kad galima junkti i visas sistemas.as asmeniskai pinigu tiek neturiu tai pavasati zadu darytis is plosciu radijatoriu.gal kas pavyks.man reikia kad nereiketu vasara sukti aletros nuo kombinuoto boilerio.

  118. Airidas
    2010 vasario 04 02:02
    118

    Labas,
    norėčiau prisijungti prie diskusijos ir išdėstyti savo pamąstymus. Pradėkime nuo elementarių paskaičiavimų. Vienas žmogus sunaudoja apie 50l karšto vandens per diena (jai kiekviena diena maudysis po dušu), taigi statistiniai šeimai (keturi asmenys) reikės 200l vandens. Pašildyti tokį kieki vandens reikės apie 10kwh elektros energijos.
    10kwh x 0,45cnt x 365d = 1642,5lt per metus. Teoriškai per metus iš saulės galima gauti 50% visos, karštam vandeniui ruošti, reikalingos energijos. Taigi, net ir dabartinėmis elektros kainomis atsipirkimas- 821,25lt/m. Dabar nukritus kainoms saulės kolektoriaus sistemą (4 asmenų šeimai) galima įsirengti už kokius 5000lt. Tokios investicijos jums atsipirks per šešis metus. Nemokamos energijos gausite geriausiu atveju po šešerių metų (jai kruša nesumals kolbų).
    Kita galimybė- paimu sena šaldytuvą supjaustau išimu apšiltinimą, kamerą, iš šonu išpjaunu du nemažus gabalus skardos. Pavarčiau skelbimus stiklo kvadratą galima nupirkti už 1lt. Galop netik sumažinu šiukšlių, kurios paklius į sąvartyną, bet ir kolektorių pasidarau už kelis litus. Net jai ir pirksiu apsorberiui varini vamzdį vieno kvadratinio metro kaina neturėtu viršyti 150lt. O padaryti galima tikrai neprasčiau nei gamykloje. Geriau 1l karšto vandens šiandien nei du po šešių metų. Bet čia teoriškai. Kai prigausiu laiko pabandysiu praktiškai. Ir žmonės nekaskit vienas kitam į gerkle, juk kiekvienas iš mūsų - protingiausias.

  119. VytasS
    2010 vasario 04 23:55
    119

    Na man pries 3 metus tai isejo apie 3000 Lt.
    Pagal skaiciavimus (neskaiciuoju jau - intuicija) siemet atsipirks.
    Darykik bet ka. Tik darykit. Galit ir vandeni vasara nuo kraigo per siferi paleisti - ir lietvamzdyje surinkit garantuju bus siltas..

  120. benderis
    2010 kovo 07 12:32
    120

    Sveiki VytaiS. Įdomi diskusija gavosi, neskaitant pasikandžiojimų su Saulium :) Per jo charakterį taip ir nesužinojom apie likusias dvi smulkmenas-trūkumus vakuminių kolbų. Norėčiau Jūsų patarimo dėl stogo sandarinimo ypatumų pergręžus skyles vamzdžiams. Jūsų nuorodos į ’senukus’ jau paseno ir nebeveikia. O gal jau kažką naujo galėtumėt rekomenduoti? Ir dar. Perskaičius protingo žmogaus straipsnį, nutariau pasirinkti plokčiąjį kolektoriaus variantą, ar pritartumėt tokiam pasirinkimui? O ką manote apie mechanizmą, kuris leistų keisti kolektoriaus padėtį priklausomai nuo dienos ir metų laikų? Ačiū.

  121. VytasS
    2010 kovo 07 22:20
    121

    Yra tokia aliuminio folija su bitumu kitoje puseje. Paprastai kazkus statybos skyriui buna (dazai..)

    Keitimas bus perspektyvus tik dienos metu sukant paskui saule. teoriskai iki 30% efektyvumo +. Ar verta - ne man spresti.

    Plokstieji turi savu pliusu, bet turi ir minusu.
    Pliusea - galima ziema nutirbdyti sniega lengvai. ilgiau (jei geri) tarnaus.

Komentuoti