Archyvas vasaris, 2008

Vėjo jėgainės kontroleris Smart Load

2008 vasario 28

Sukonstruotas ir išbandytas naujas vėjo generatoriaus valdymo blokas. Pirmasis buvo ne visiškai vykes - jam reikejo išorinės maitinimo įtampos. Naujasis visiškai autonominis. Tiesiog jungiame generatorių ir tenų bateriją. Tokia sistema naudojama šildymui.

Dabar apie tai kam to reik? Blokas pagal realų pagaminamą galingumą kontroliuoja apkrovą. Ta prasme apkrova daug maž atitinka tai kas pagaminama. Taip užtikrinamas didesnis vejo jegaines efektyvumas. O be to sumazina reigalinga pradini sukimo momenta. Leidziam isisukti - o po to prijungiama apkrovima. Va ir kilo idėja pavadinti Smart Load.

Beda tai, kad ir isejimo įtampa ir galingumas labai priklauso nuo vėjo greičio. Paprasčiausiu atveju blokas valdo triju tenu grupę (trifazis tenas). Palikta galimybė naudoti daugiau tenų.

Blokas leidžia prie jo prijungti praktiškai bet kokį generatorių. tai ir DC ir AC ir trifazis su pastoviais magnetais. Galingumas iki 1 kW. Praktiškai išbandytas iki 1,5 kW - visgi reikejo kazkam išbandyt. Iėjimo itampų diapazonas AC/DC 15-320V.

Tai jau antroji versija - pirmoji atidirbo 2 menesius prie Lietuvos žieminiu vėjų.

Šis egzempliorius taip pat jau valdo vėjo malūną.

Foto nebus informatyvi - viskas užlieta epoksidine derva - nemegstu kopijavimo. Juolab, kad tai greiciausi bus komercinis produktas. Ir greiciausia uz tokia kaina, kad nevertes jo kopijuoti.

Kaip tik dabar vedami darbai valdymui iki 5 kW. Na bazinis moduliukas tas pats - skiriasi tik jėginė dalis.

Beja reiktų ir pasigirti - šio kontrolerio beta variantas - pabuvojo televizijos ekranuose. Per LTV rodo tokia laidą - “Gamtos patruliai”. Kontroleris turejo garbes joje sudalyvauti kartu su valdoma vejo jegaine.

smartload.jpg

2009 12 - nauja smartLoad V3 kontrolerio versija. Ieškokite mano bloge

Dar viena įveikta vėjo jėgainė

2008 vasario 18

Lietuvoje šiuo metu statoma daug vėjo jėgainių. Deja na visos jos naujos. Taigi kartas nuo karto tenka padirbėti šioje srityje. Kaip tik teko padirbeti su vėjo energetikos pradininku Lietuvoje ponu Vidu.

Sunkiai norėjo pasiduoti šis vėjo malūnas. Tai vienas iš sudėtingiausių mano čiupinėtų - remontuotų aparatų. Beveik kosminis laivas. Su begale kontrolės, proporcine hidro sistema, ir visokais kitais gerais mazgais. Tai Vestas V29 aparatas. Sakyčiau Mersedesas tarp malūnų. Kita didelė bėda - kruopščiai saugoma bet kokia rimtesniam remontui reikalinga informacija. Taigi belieka pasikliauti savo jėgomis.

 

DSC03986.JPG DSC03984.JPG