Saulės kolektorius

Viskas prasidejo nuo nemazos sąskaitos uz elektą. Nesu šykstus, bet elektros tinklams moketi gaila… Juolab kad iš mokesčių panašioms institucijoms yra tik mokestis už elektrą. Taigi po ilgu svarstymų buvo nutarta pasitelkti pagalbon saulę. Firmų Lietuvoje parduodančių saulės šildymo sistemas (saulės kolektorius, solar water heating, ar kaip tik norit) tik keletas. Be to brangu. Statyti bačką prie namų noro jokio. Pašalus reiks išleidinėti vandenį, problemos su slėgiu – bačka turi atlaikyti vandentiekio slėgį (esamoje sistemoje su hidroforu jis 1.5 bar). Po ilgų paieškų internete ir senoje rusiškoje literatūroje buvo pasirinktas vienas variantas (apie jį čia bus ir kalbama). Nesileidžiant į teorinius išvedžiojimus (teorijos gali rasti kiekvienas norintis) buvo grubiai „sumesta“ sąmatėlė ir darbas prasidėjo.   

2006 05 20

 Paieškos prasidėjo nuo reikalingos akumuliacinės talpos. Pavyko rasti 80 litrų rimtos firmos elektrinį boilerį. Kainavo visus 80 litų (litras - litas). Pagamintas jis 1985 m (tai pamaciau vėliau jį išardęs). Bet vidus….. atrodo kad jame beveik niekada nebuvo vandens (na susikaupusių nuosėdų iškrapščiau beveik kibirą). Mokėjo vokiečiai gaminti. Pasirinkta todėl, kadangi paprasti kombinuoti boileriai turi šildymo kontūrą pagamintą iš storo plieninio vamzdžio (kartais tai buna „bakas bake“). Plienas prastai perduoda šilumą, o ir šildymo kontūro galingumas 100 litrų boileryje apie 8 kW. Be to nauji brangus arba prastos kokybės. Amžiną atilsį maniškis boileris iš vienos žinomos krautuvėlės teišlaikė tik du metus. Šykštus arba kvailas moka du kartus. Vėliau buvo pakeistas į rimtą (žinoma ir brangų). Taigi boileris nupirktas, išardytas ir kol kas stovi. Jo modernizacija bus daroma vėliau. Trumpai – bus susukta varinio vamzdžio spiralė ir įstatyla i senojo elektrinio teno vietą.

2006 05 23

Šilumokaitis bus gyvatės formos

 collector3.gif

 

 

 

 

Nupirktas varinis 10 mm storio vamzdis. Sienelės storis 1 mm. Viso 12 m. 100 litų. Reikejo daryti ankščiau. Kai varis pigesnis buvo…

2006 05 24

 Pradėta varinės skardos paieška. Pradėta buvo nuo metalo laužo supirktuvių. Deje… Po paieškų po įvairias firmas nutarta varinės skardos atsisakyti. 2 kv.m 0.5 mm skardos pasirodo kainuos per 200 litų. Baisu…

2006 05 25

Surasta paprasta plieninė skarda. Bandom. Su apkabom bandau prikniedyti vamzdį. Vamzdelis prastai kontaktuoja su skardos paviršiumi. Darbas stabdomas. Eureka!!! Folguotas tekstolitas. Tegul nesupyks ant manes elektronikai. Dvipusis 1 mm storio 2 kv.m kainavo 80 lt. Tiesa iš kelių gabalu, bet kaip nors sujungsime į vieną.

2006 05 26

Sudėjau 140×137 cm tekstolitą. Prasidėjo litavimas. Susilankstė vamzdelis pakankamai lengvai be jokių pagalbinių įrankių. Lituojam. Tekstolitas ir vamzdelis pakankamai švarus - valyti nereikėjo. Litavimui naudoju dujinę lietlempę. Lydmetalis su kanifolija. Po poros litavimo valandų visą nupirktą vamzdį prilitavau. Trūksta dar kokių keturių metrų. Na nieko priauginsim.

  lituojam

 

 

 

2006 05 27

Nors litavimas dar nebaigtas, pradėjau dairytis dėžės. Vėlgi po ilgų kūrybinių kančių nuspręsta dugnui naudoti 12mm OSB plokštę. Šonams 120×25 lentas. Dabar jau supratau, kad skardos matmenys neteisingi. Jei imti standartinius OSB plokštės lapus lieka daug atliekų. Prisvilo… Tikėsimės, kad daugiau svilėsių nebus. 2006 05 28 Pagaminta dėžė. Nutepliota kažkokia baisiai smirdančia alyva (idant visokio plauko vabalai nevalgytų ir drėgmės nebijotų). Palikta džiūti. Rašo kad 48 valandas minimum. Niekur nepriskubesi. Medžiagoms išleista apie 50 lt (varžtus ir vata jau turėjau – liko nuo statybų).

deze1 deze2

 

 

 

2006 05 29

Nupirktas trūkstamas vamzdelis. Tikriausiai man nelabai sekasi, bet per kelias dienas pabrango 3.5 lt/metras. Kas čia darosi? Kas bus kai reikės pirkti šildymo spiralei? Dar 45 lt. Artėjam prie nustatyto biudžeto. Jau išleista 355 Lt, o dar kur stiklas, ir visi kiti dalykai. Paskaičiuoju dar kartą. Jei viskas kainuos 600 lt tai sistema atsipirks per nepilnus 2 metus. Nuotaika pagerėjo. Dirbam toliau. Litavimas galų gale baigtas. Viso sunaudota apie15 metrų vamzdelio. Kontūro talpa apie 0.9 litro. Kažką panašaus ir norėjosi gauti. Lituojant vaikšto įvairūs interesantai. Klausia kas gi čia bus? Samagono aparatas? Na taip, ir kaip aš nepagalvojau. Jei neveiks pagal tiesioginę paskirtį, tai bus kur panaudoti. Ir vėl - kaip tą velniavą iš dirbtuvių partemti namo? Į mašiną netelpa… 

gyvate  sujungimas

 

 

 

 

2006 05 30

 Kol dežė dar džiūna ir sprendžiamos transporto problemos, nutariau patikrinti pompą. Kažkada senais laikais nupirkau šiaip sau, gražus daiktas buvo. Berods 30 litų kainavo. Nuo kazkokios senos skaičiavimo technikos aušinimo sistemos. Maitinimas 24 V ima apie 1.5 A. Daugoka. Mažinsim itampą. Debitas juk reikalingas 40-60 litrų per valandą. Dabar tai fontanas švirkščia kaip reikiant.

pompa

 

 

 

 

 

Bandau numatyti vietą boilerio pastatymui. Bene geriausia netoliese kolektoriaus. Na į antrą aukštą vandentiekio vamzdis jau eina, taigi reikės prijungti papildomai tik vieną vamzdį šilto vandens grąžinimui i esantį katilinėje boilerį. Nepaminėjau, kad saulės sistemą jungsiu nuosekliai esamai sistemai. Žodžiu saulė šildo vandenį savam boileryje, o po to iš jo vanduo eina į esantį elektrinį boilerį . Net jei saulė neprišildys vandens iki reikiamos temperatūros (kada šalta), elektros sunaudosiu vis tiek mažiau. Esama sistema jau turi maišymo vožtuvą, kas apsaugo nuo apsiplikinimo.

 active_closed_loop_system.gif

 

 

 

 

 

2006 05 31

 Elektronika.lt  gauta diferencinio termo valdiklio shemutė. Prasidėjo detalių paieškos. Na trūksta tik termo varžų. Vietoje išėjimo rėlės panaudosiu laiko rėle. Taip susidarys histerėzė ir bus lengviau kontroliuoti procesą. Be to ta rėlė skirta maitintis iš 220V ir viduje turi padarytą maitinimą 12V. Keli papildomi miliamperai nieko blogo nepadarys. Žodžiu nereikės transformatoriaus. Rėlė išlupta iš kažkokio daikto.

valdikliukas.JPGlaikorele.JPG

 

 

 

 

 

2006 06 07

 

Darbai sustojo. Laiko kai visada nera, o ir lyja pastoviai.

Dėžės dugną išklijavau 20 mm  polistirolu. Ant viršaus ir šonuose dėsiu 50 mm akmens vata.

Dėžę dar kartą nudažiau tik jau pinotex ultra. Reikia gi kazkaip pritaikyti prie stogo spalvos. Beje alyva džiuvo ne 48 valandas, bet 5 paras.

Darbe kaip tik vyksta langu keitimas. Panasu, kad seno lango stiklas man tiks.

 

2006 06 16

Šiaip ne taip parsivežiau gyvatuką namo. Sumontavau i dėžę. Dėžės dugną dar papildomai išklojau akmens vata 50 mm. Nudažiau juodais matiniais purškiamais dažais. 400 ml neužteko 2 kv.m – liko nenudažyti kraštai.

2006 06 18

Papuolė saulėta ir karšta diena. Dėžė vis dar stovi ant žemės ir laukia atvykstančio stiklo.
Be to ir išbandyti norisi ant žemės. Lengviau nei laipioti ant stogo.
Pasirodžius saulei matuoju paviršiaus temperatūrą – 70-75-78 C. Įkaista per kokia minutę laiko. Rankos išlaikyti neimanoma. Jei tokios dienos butų visada, tai bent būtų. Kažin kaip bus kaip paleisiu vandenį?

2006 08 04 Atrodo įkliuvau su cirkuliacine pompa… Skystis juk gali pasiekti 70-80C. Tik dabar apsižiūrėjau, kad pompos korpusas plasmasinis ir salnikai ne kokie…. Ieškau kito varianto. Kol kas nieko nepavyksta sugalvoti. Šildymo sistemų cirkuliacinio siurblio per didelis debitas. Dar bandau žvilgtelėti į automobilines aušinimo sistemas. Blogiausiu atveju teks daryti sistemą su savaimine cirkuliacija. Tada teks pastatyti uždaranti vožtuvą (kad būtų galima valdyti procesą). Seno stiklo pjaustymo įpatumaiKadangi, kaip minėjau darbe keičiami langai, tai nutaroiau panaudoti jų stiklą. stiklas paprastas 4 mm. Buvo mintis naudoti selektyvinį stiklą ar net stiklo paketą, bet ir kaina kandžiojasi ir naudos ne kazin kiek. Selektyvinio stiklo pralaidumas kažkur 70%. Papildomi nuostoliai.Senas stiklas kažkodėl labai nenori lūžti pagal pjūvio liniją. Gerai , kad langų buvo i valias. Sugadinti penki langai, kol gavosi išpjauti du reikiamus gabalus. Projektas eina link pabaigos. Kai tik rasiu laisvo laiko, parasysiu apie tai.      

 PANASU, KAD SIS PROJEKTAS TAIP IR LIKS NEAPRASYTAS IKI GALO….. Atsitiko toks nenumatytas dalykas- pateko man į rankas vakuminė sistema. Atsitiko toks nenumatytas dalykas- pateko man į rankas vakuminė sistema.Panaši į tokią    http://www.discountpv.com/solaratticfans/ASW52-B   

  O cia apie naujaji mano kolektoriu:

 

http://blog.elektronika.lt/vytassblog/?page_id=934

 

 

 

 

  

   

    

      

   

 

116 komentarai į “Saulės kolektorius”

  1. sauliucka
    2006 liepos 24 12:51
    1

    Siaip tai jau vasara i pabaiga eina, kaip projektas ?

  2. VytasS
    2006 liepos 24 15:16
    2

    I pabaiga. Negalvojau, kad tiek viskas uztruks.
    Vis kiti darbai trukdo. O dar ir paatostogauti nespejau (jau 6 metei kaip nespeju………….).

  3. mires
    2006 rugpjūčio 31 12:42
    3

    Idomus projektukas. kad vasara shitai galima vandeni pasishildyti tai normalu. labai but idomu pasiziuret kaip visa tai ziema veikia. (ar imanoma nors kiek pashildyt sistema)

  4. VytasS
    2006 rugpjūčio 31 15:04
    4

    Manau, kad kazkas pavyks. Zinoma ne prie -30C.
    Zmones, sako kad iki kokio 20-40 laipsniu pakelti galima. Na vanduo is sulinio ateina 5-7 laipsniu. Taigi sis tas bus.
    Dabar kaip tik jungineju prie esamos sistemos. Panasu, kad kaip tik ant rudens vidurio viska galutinai paleisiu. Taigi ir matysim.

  5. mires
    2006 rugsėjo 05 14:20
    5

    Neseniai shnektelejau su vienu zmogum, kuris naudojo savadibe panashia sistema. pasirodo problema yra ne ziema o vasara: jei nenuemi pakankamai shilumos (ar automatika stringa) tuomet skystis sistemoje “uzveda” ir ka nors suplesho (dazniausiai sungtis :)

    vis dar mastau kashka panashaus pas save gamintis :) palauksiu metelius.. paziuresiu kaip tamstai gausis :D

  6. VytasS
    2006 rugsėjo 05 14:58
    6

    Na mano sistema ne slegine. Buvo tokiu minciu. Bet reikia statyti issipletimo inda, apsauginius voztuvus ir t.t
    Ideja paprasta (kazkur matyta) - skystis yra bake. Kolektoriuje jo nera. Kai tik temperatura pakyla iki nustatytos (skirtumas tarp boilerio ir kolektoriaus). Pompa pradeda pumpuoti skysti (silumnesi) i kolektoriu is bako.
    Kai salta ar nera saules skystis buna bake. Ir uzsalimas, uzvirimas nebaisus. Bet kuriuo atveju viskas genda. Neseniai pas mane masinoje truko ausinimo sistemos slanga…

    Del atsargos - avarinis voztuvas (1.5bar) 11 litu tekainuoja. Vat ir visas sprendimas. Problemu turi ivairiu tipu sistemos (ypac jei daroma namu salygom).

  7. VytasS
    2006 rugsėjo 05 15:01
    7

    Beje visos jungtys lituotos - varinis vamzdis.
    Silpnoji vieta tik pompa.Varinis vamzdis islaiko ir hidraulikos sleg. (pats maciau 12 mm 70atm)

  8. Albertas
    2006 rugsėjo 25 06:53
    8

    Va, kad taip išsivertus be vario!(Aš - suvalkietis…)

  9. VytasS
    2006 rugsėjo 25 09:49
    9

    Galimybe yra. Galima naudoti plastikinius vamzdzius. taciau anie ne tokie atsparus UV spinduliams. Paprasciausias variantas (pastebetas visai neseniai) - imi sena saldytuva (2-3 vnt) ir istiesini ju kamera. Ten aliuminis. O saldytuvu galima rasti nemazai. TAciau as visgi vario salininkas.

  10. ozkutis
    2006 rugsėjo 29 01:05
    10

    gal kas zinot konkreciai is patirties kiek laipsniu ten susyla vanduo? Kazkaip nelabai tikisi, kad uzkaistu iki 80 laipsniu pvz, nes paskui pats vanduo pradetu spinduliuot siluma i aplinka.

  11. VytasS
    2006 rugsėjo 29 09:39
    11

    O ko jam spinduliuoti. Isjungi silumnesio srauta (su voztuvu - jei samatioku eina arba pompa.) Juk cirkuliuoja tik pora litru skyscio.
    O vanduo yra boileryje. Ir issilaiko temperatura iki paro be problemu.

  12. Darius
    2006 rugsėjo 29 12:57
    12

    Manau turėtų sudominti senų šaldytuvų freonas. Be to naudojant slėginį variantą galima pakelti vandens temperatūrą daugiau nei 80 laipsnių.
    Taip pat geras variantass būtų naudoti lenktus veidrodžius, tada nereikia naudoti didelio pločio kolektoriaus, o fokusuota šviesa kaitintų tik tam tikrą vamzdžio dalį. Todėl net nešaltą žiemą šviečiant saulei būtų galima gauti šilumos.

    Na bet kiekviena technologija turi savo trūkumus ir privalumus. Bet manau daugumai reikia pereiti prie terminių gamtos išteklių labai daug susitaupytų.

  13. VytasS
    2006 rugsėjo 29 13:28
    13

    Na nea. Freono nekisim.
    Vandens temperatura boileryje ir normali kaip tik ir yra 70-80C. O del slegio juk cirkuliuoja antifrizas. Jo virimo temperatura auksta. Beto tal yra apsauginis voztuvas.

  14. Darijus
    2006 spalio 06 20:37
    14

    Sveiki,

    Pats galvojau daryti panašią sistemą. Kadangi jau yra išbandžiusių, bus drasiau.
    Nežinau kaip veiks savadarbis saulės kolektorius, tačiau teko kalbėti su žmogumi turinčių švedų gamybos saulės kolektorių. Tiesa, jis šildo ne tik vandenį, bet ir visą gyvenamąjį namą. Kolektoriaus plotas apie 16 kv.m., yra 1,5t vandens akumuliatorius. Efektas juntamas jau vasario pabaigoje.

  15. Audriusa
    2006 spalio 08 21:25
    15

    O kaip isvengt gana stipriu silumos pokyciu diena-nakti. Be to saule ryte ir vakare sildo gerokai silpniau, nebent sukioti kolektoriu. Bet tai manau sunkiai igyvendinama.

  16. VytasS
    2006 spalio 09 16:25
    16

    Jo man toki svediska. Ale kaina tikriausiai koks 30 kilo litu.

    Jei sildyti tik vandeni, tai jokiu bedu nera. Boileris jok dirba kaip termosas. Galu gale antrasis boileris dasildys kiek truksta su elektra.
    Sukioti galima, bet jei tavo stogas slaitinis, tai sumku padaryti mechanizma. Optimalu 45 laipsniai pakreiptas ir stovimtis pietu puseje. Maniskis stogas kaip tik i pietus, kokio 35 liapsniu.

  17. Tomas
    2006 spalio 12 19:25
    17

    del kolektoriaus, tai galima pastatyti kelis kolektorius skirtingais kampais. Zymiai efektyviau manau bus isnaudojama saule ivairiu dienos metu.

  18. VytasS
    2006 spalio 12 19:33
    18

    Galima, tik reikia atjungti tuo metu neapsviestas sekcijas. Kazkodel manau kad pigiua viena, bet gera pastatyti.
    Bandysiu paieskoti. Kazkur buvau mates ” Solar water heating ” traktata . Tiesiog biblija.
    Kai tik rasiu - duosiu linka.

  19. nelygus
    2006 spalio 16 17:20
    19

    Chm, o kur tokių senų ir gerų boilerių ieškoti? Nes man jau labai stipriai nebepatinka tie nauji ir “geri“ boileriai, kur kas dvejus-trejus metus keisti reikia.
    O projektas tai liuks, tiesiog 1:1 atitinka mano idėjas, tik irgi laiko trūksta, kad įgyvendinti. Gal kitais metais projektas jau taps kūnu, bus į ką lygiuotis :)

  20. VytasS
    2006 spalio 17 08:20
    20

    Na man tiesiog pasiseke. Tikrai nezinojau ka viduje rasiu. O jei boileris kainuoja (naujas) 300-400 lt - tai tikrai prastas boileris. Savo kailiu patyriau. Du jau ismesti. Nors kaip su juo elgtis - laiku valyti, magnio elektroda keisti, minkstinti pries ji vandeni, butinai izeminti (ne tik del saugos, bet ir del erozijos). tai kazkiek prates jo gyvavima. Nors net geri boileriai daugiau 10-12 metu nelaiko. Na cia nieko nepadarysi.

  21. VytautasN
    2006 spalio 20 22:02
    21

    Sveikinu su puikiu projektu. Teko dometis saules kolektoriniu sildymu (Kaz kurdar turiu visus brezinius), skystis gamykliniame kolektoriuje gali ikaisti iki 150-160C. Pilamas spec skystis, visos detales siurbliai, nuorintojai, issipl indai - pritaikyti atlaikyti aukstas temperaturas, del to ju kainos zveriskos. 1 m2 generuoja iki 6 kW energijos per para (birzelio men). Savadarbio kolektoriaus parametrai bus prastesni, bet vis tiek dziaugiuosi, kad yra auksarankiu, netinginciu pasigaminti toki daikta.

  22. RB
    2006 spalio 22 14:03
    22

    Gal kas apsiimtu už pinigus pagaminti diferencinį termo valdiklį? Tie firminiai lyg ir brangoki.

  23. Andrius
    2006 spalio 27 12:38
    23

    Sveiki visi,

    as taip pat zadu papuosti savo namo stoga saules kolektoriumi. Mintyse ir popieriuje beveik viskas sudeliota tik vat truksta valdiklio siurbliui (noras turbut taspats kaip ir “RB”)
    Gal kazkas susidometu pagaminti ishkart du termo valdiklius (to “RB” ir man)

    respect

  24. VytasS
    2006 spalio 27 12:52
    24

    Taigi shemute yra. Detaliu minimaliai, kaina minimali.

  25. Andrius
    2006 spalio 27 14:32
    25

    O su triju davikliu temperaturos indikacijom per lcd problemu butu?

    ir dar voprosas: kodel siurblio debitas siulomas 40-60ltr/h (kokia problema jei tekes greichiau) ar pergreit apsisukes nepakankamai atves/išils ar elektros sanaudos taupomos

  26. VytasS
    2006 spalio 27 16:21
    26

    Problemu kaip ir nebutu, tik kaina gal kiek problematiska butu.

    otvetas:
    kadangi visos silumnesio sistemos talpa apie 2 litrai, ner prasmes ji sukti greitai. Kaip tik klausime atsakymas ir yra. Elektra zinoma yra aktualu, bet cia butent ne del jos sanaudu.

  27. Andrius
    2006 spalio 30 10:22
    27

    Ten ta kaina matai labiau ish ausies paimiau - gal tu gali koki pasiulyma i meila trenkti?

  28. RB
    2006 lapkričio 08 11:43
    28

    Schemutė tai yra, bet kad man tos raidelės su skaičiukais mažai ką sako. Net nežinau kur dabar tokiom dalim prekiauja. Negi nieks nenori prisidurti prie algos?

  29. RB
    2006 lapkričio 17 11:20
    29

    Pakankamai detalus aprašymas kas ir kaip, brėžiniai ir patarimai. Pritaikyta šaltam klimatui ir vidutiniam namų meistreliui sistema. http://www.homepower.com/files/sdhw86.pdf

  30. Vaidas
    2006 lapkričio 24 13:16
    30

    As irgi noriu isijungti i jusu diskusija.Pas mane saules kolektorius veikis gal kokie 8 metai.Pasidariau pagal rusiska zurnala (Modelist kontruktor).Jau 3 kartus perdariau vis patobulindamas.Del cirkulacinio Siurblio_tai nusipirkau Aleksoto turguje uz 30litu (yra tikimybe kad bus blogas bet gali buti ir geras.temperaturos reguliatoriu paemiau toki kuris naudojanas namo sildymo sistemos cirkuliaciniam siurbliui paleisti apie 50lt. tik ji reikia gerai izhermetinti nes buna patalpintas lauke.

  31. Donatas
    2006 gruodžio 20 16:40
    31

    respect!!!!!!
    praeitaismetais studinau berlyne tai daug snekos buvo apie tuos kolektorius.kiek pamenu jie pasiekia iki 180 C temperatura.paciuose vamzdeliuose teka spec alyva.beje ir mano galvoje bresta mintys kaip pasigamint toki daikta. turiu kalna materiolo.o juk vokieciai pirmauja pasauly pagal atsinaujinancios energ panaudijima.vizualiai, bent man, krinta i akis kolektoriaus talpa, manau 2 litrai mazoka, jei bus cirkuliacinis siurblys jis isijungines labaidaznai ir tie vargani du litriukai labai greit atsals net dar nespeje pasiekt boilerio o elekrtronika visa tai fixuos ir uzdarys voztuva,(na nebent apytaka bus pastovi) bet tai neefektinga.manau colektorius turetu turet didesni inertiskuma,taip bus sutaupoma el energijos.beje stiktas turetu buti neskaidrus o pusiau matinis skaidrus gana nemazai energijos atspindi i aplinka ipac kai sviesos kritimo kampas mazas.O visatai apskaiciuot irgi imanoma (kampa,kokiu kolektorius turi stovet pagal musu geogr zona,kolektoriaus talpos beip loto santyki,izoliacijos stori ir t.t) sekmes

  32. Juozas
    2007 sausio 03 13:04
    32

    Mano konstrukcijos kolektorius jau atidirbo du sezonus.Musu klimato salygomis apsimoka naudoti tik pavasario vasaros ir rudens sezonu.Visos jusu konstrukcijos per daug sudetingos ir brangios.As panaudojau senus rusiskus skardinius plokscius sildymo radiatorius,kuriuos nudaziau matiniais juodais dazais.Radiatoriu blokas ydetas y apsiltinta deze ir ystiklintas.Uz kolektoriaus sumontuotas apsiltintas 100 litru bakas.Sistema savime apytakine,kolektorius tiesiog kaitina vandeny.Visa si sistema sukasi pagal saule ant ybetonuotoa pietineje namo puseje asies.Vanduo ykaista iki 96 l/c.

  33. migla
    2007 sausio 21 15:40
    33

    pritariu Juozui 100 proc. isbandyta paprasta nebrangu ir pakankamai efektyvu aplamai visiem kas turi ka panasaus ar konstruoja VALIO

  34. Vikis
    2007 sausio 24 14:25
    34

    Toje schemutėje nejautrumo zona ,arba,kaip tu vadini histerezė, reguliuojama rezistorium R6.Varžą mažinant nejautrumo zona didėja.Vietoje termorezistorių galima naudoti germanio diodus.
    O naudoti skardinius radiatorius ,manau,pigiausia.Naudojant antifrizą jie ir neprarūdyja.

  35. Vikis
    2007 sausio 24 14:36
    35

    Ir dar cirkuliacijos grandinėje turi būti elektromagnetinis vožtuvas,arba ,kas dar paprasciau,atbulinis vožtuvas.Be jo naktį boileris naktį sildys saulės kolektorių.
    Gyvatuką tikslingiau dėti i paprastą boilerį ir tada šildai kuo nori.Aš esu dėjęs į paprastą boilerį šildomą nuo centrinio šildymo,arba elektros.dabar prisidėjo ir nuo saulės.

  36. VytasS
    2007 sausio 24 14:41
    36

    Saulei is viso atskiras boileris. Pries kombinuota.

  37. Vikis
    2007 vasario 08 21:38
    37

    Na už maziau,nei 100lt tą valdikli gamintų tik kiniecai
    100 lt,valdiklis,termovaržos (be kabeliu)
    kam reikia,rasykit.
    virgilijus2000@mail.lt

  38. VytasS
    2007 vasario 09 10:06
    38

    Sutinku. Yra gatavas skaitmeninis (ir kam to reik?). Bet kaina apie 500 lt.

    O visos detales kainuoja ne daugiau 10 litu. Termo varzos po 1.5lt. Taigi ner taip brangu. Bet darbas…. Jei reiketu kam nors nors 10 - padaryciau. del 1-2 neprasidesiu.

  39. aldas969
    2007 kovo 05 11:47
    39

    na,kazkur pardavime maciau termovaldikli uz45/50lt!!!reguliuojamas+paprastas kap3kapeikos

  40. VytasS
    2007 kovo 05 11:58
    40

    Diferencinio tikrai nematei uz 45 litus. O jei matei -prisimink kur.
    Paprestu - taipo yra.

  41. aldas969
    2007 kovo 05 12:27
    41

    ten tox paprastas kontaktinis termostatas,ijungia/isjungia pagl nustatyta temp.berods seniuose maciau…

  42. VytasS
    2007 kovo 05 12:30
    42

    Cia jis nelabia tinka. Neefektyviai panaudoja gaunama siluma.

  43. Dainius
    2007 kovo 07 21:48
    43

    Galima gauti ir pigiau, nei uz 45lt. Be to ju ivairiu buna - uzdedamu ant vamzdio, ileidziamu, kapiliariniu ir pan. Taip rasau, nes pats prekiauju sildymo iranga gerai zinomoje imoneje. Sudejus du tokius daviklius galima gauti panasu efekta i diferencini.

  44. VytasS
    2007 kovo 08 08:49
    44

    Bet tik panasu. Pas mane tokia sistema stovi centrinio sildymo sistamoje. Vienas daviklis ant peciaus, kitas boleryje. Ir tikrai noriu juos pakeisti i viena diferencini.

  45. Albas
    2007 balandžio 19 22:02
    45

    Klausimas gal ir durnas bet paaiškinkit prašau ka reiškia tas pavadinimas “diferencinis” ir kokią naudą jis duoda lyginant su paprastu termojungikliu.

  46. VytasS
    2007 balandžio 20 09:24
    46

    Tai reiskia kad matuojamas santykis tarp dvieju tasku. Ta prasme visai nesvarbu kokia temperatura vienam ir kitam taske - matuojamas ju skirtumas. Nauda akivaizdi. Paimama kur kas daugiau silumos nei su paprastu jungikliu. Beje sitas galioja ir paprastai sildymo sistemai, kuri ruosia karsta vandeni ( kieto kuro pecius, ar pan)

  47. vaidas
    2007 balandžio 22 18:27
    47

    Vytai,
    gal apsiimtum padaryti saules kolektoriu?
    del kainos sutarsim
    parasyk man i elektronini pasta

  48. tata
    2007 balandžio 26 09:19
    48

    man 10 nereikia o 1nupirkciau ir kiti paimtų parašyk kainąpo1 prisidurtum prie savo kolektoriaus gamybos parašyk kainą 10 tai tikrai parduosi. vasarą irgi konstruosiu kolektorių. man nuo statybų atliko 2 purmo radiatoriai sako jie ir iš vidaus emaliuoti reiks pažiūrėti žiemai išleidus vandenį netaip rudija.

  49. sauliucka
    2007 gegužės 24 21:35
    49

    As naudoju truputi kitoki valdyma del silumos nuemimo, gal kam ir tiks: matuoju remperatura saules kolektoriuje ir prie 50 ijungia cirkuliacini siurbli 5 sekundem (tiek laiko uztenka, kad karstas vanduo uzpildytu silumokaiti). Po 15 sekundziu vel ciklas pasikartoja, jei saules kolekt.nenukrenta zemiau +50. Tokiam cikle iseinantis is saules kolektoriaus silumos nesejas ikaista iki +90, po silumokaicio gryzta apie 20-30. Aisku, kad laikai parinkti pagal mano sistema, bet tai igalina neatsaldyti silumokaicio, kai tai gaunasi reguliuojant vien tik pagal uzduota temperatura.

  50. Viktoras
    2007 birželio 13 17:01
    50

    Cirkuliacinis siurbliukas manau Wilo tiktu Z15 arba grundfos, tie kur karsto vandens cirkuliacijai naudojami salia boilerio

  51. Viktoras
    2007 birželio 13 17:23
    51

    Silumnesis galetu paprastas masininis antifrizas arba rusiskas tosolas (glykolis vanduo 50/50) buti. Debitas ant 2 kvm per kolektoriu 60 l/h. Gamykliniam variante iki 5 kolektoriu naudojami Grundfos arba Wilo siurbliukai UPS 25/4 arba RS 24/4, su droseliuku ir skaidriu debitomaciu kaip ant grindinio sildymo kolektoriu.Temperatura su selektyvine danga kai nera cirkuliacijos siekia apie 140C.

  52. Viktoras
    2007 birželio 13 17:31
    52

    Kolektoriaus gali bus iki 1 kW. Schemoje truksta apsaugu kurios blokuoja siurbliuka kai kolektoriuje ir vandens sildytuve pasiekiama per didele temperatura (boileris-65 kolektorius apie 90). Kai siurbliukas iskertamas glikolio vandens misinys kolektoriuje virsta garais ir neperduoda silumos sistemai t.y kolektoriasu 2 ltr prisipildo garais, o skystis nuspaudziamas i issipletimo inda. kai saule nusileidzia kolektorius atsala garai kondensuojasi ir is pletimosi indo viskas suvaziuoja atgal ir apsauga ant kolektoriaus atsiblokuoja.

  53. Viktoras
    2007 birželio 13 17:47
    53

    Beje vokieciai saules kolektoriams sujungti su sitema neleidzia naudoti lymetalio, del jo zemos lydimosi temperaturos. Ar tik ne teks pakartoti vario virinimo darbu su specialiu virinimo elektrodu ir nauju vario 0.5mm storio lakstu (tekstolitas nu degikliu pakatinus sudegs). Vokieciai cia panaudojo kontaktini virinimo metoda berods su lazeriuku. Dazymas irgi praeitas etapas, manau chemikai turetu patarti kaip juoda chromo danga buitiniais metodais isgauti

  54. VytasS
    2007 birželio 13 18:41
    54

    Nupirkau as turguj cirkuliacini siurbli uz 15 litu. veikia.
    Del litavimo - taip sutinku. Bet kol kas su sujungimais bedu nebuvo. Litavimas cia tiktu su zalvariu ir boraksu.
    Beje lybmetalio lydimosi temperatura nera jau tokia zema.

  55. Jonas
    2007 birželio 13 19:28
    55

    Juozai ,tavo laiskas nuo 2007sausio 03 13:04,Nr33,
    kiek, ir kokio ploto rusisku plieniniu radiatoriu sumontavai i savo vanndens sildymo sistema labai prasau parasyk.As irgi girdejau,kad tokia paprasta sistema veikia puikiai. Saunuolis Juozai

  56. Jonas
    2007 birželio 14 10:41
    56

    Juozai, kiek lieniniu radiatoriu panaudojai,
    tavo komentaras N33 2007sausio 03 dienos.
    Nezinau, kuo netko mano vakar dienos komentaras? noreciau zinoti?

  57. Antonis
    2007 liepos 05 16:11
    57

    Vytai, tavo uzsispyrimas uzkreciantis :) ) jei jau savo rankomis sugebejai pazaboti saules energija, gal noretum sukurti elektromobili??? As pasts irgi noreciau toki dalika padaryti, tik vat ziniu trukumas daro savo, kadangi pats esu tik dizainu uzsiimantis. Taciau noreciau tokiame projekte dalyvauti ir prisideti prie automobilio dizaino, bei technines dalies… jei sudominau pasiulymu, rasyk i dzydepo@yahoo.com

  58. edmundas
    2007 liepos 13 08:40
    58

    Kai naudojamos brangios kosminės technologijos tai ir saulė tampa brangi.
    Gaminčiau jei pasisiūlytų pigaus aparato idėja.
    edmas@stropuva.lt

  59. Antique
    2007 liepos 13 09:33
    59

    Hi. Me very much to like here. I shall advise this site to the friends.
    I am sorry for my English. I only learn this language.

  60. VytasS
    2007 liepos 13 12:03
    60

    O kuom sitokia ideja netinka?

    Del brangumo? Varinis vamzdis praktiskai amzinas. Lydmetalis? O ar bandet su skysciu sulituoti ? Jei vamzdyje yra skystis, tai su lietlempe gali kaitinti kiek nori - lydmetalis nesilydo ( asmenine patirtis).
    Visi kiti pasiulymai (kosminiai - heat pipe, sudetingos valdymo sistemos ir t.t) mano poziuriu netinka del brangumo - neatsipirks. Bet jei esate uzkietejes ekologas - pirmyn.

  61. Romualdas
    2007 liepos 17 21:42
    61

    Kur mano vakarykstis komentaras?

  62. Romualdas
    2007 liepos 17 21:43
    62

    Aciu. OK.

  63. VytasS
    2007 liepos 18 09:11
    63

    Gal dar kart teks parasyti. Kiekviena diena ateina desimtys siuksliu su pasiulymais ” enlage your……”.

  64. edmundas
    2007 rugpjūčio 17 19:45
    64

    Diferenсinį valdymą Petras jau padarė - už 390 litų, sakė, - jei užsakysi kelis desėtkus kainuos apie 300 litų. Šis valdymas veikia tarsi savitaka - nors saulės dar nėra, bet lauke šilčiau nei šulinyje ir jau šildymo sistemos c. siurbliukas perneša šilumą kombinuotan boilerin.

  65. edmundas
    2007 rugpjūčio 17 19:59
    65

    padarysiu kitam pavasariui dešimt kolektorių, kurių privalumas pigumas, nes cirkuliacijai naudosis esamas sistemos c. siurbliukas, o talpai esamas boileris.
    Trūkumas mizerinis - pavasarį reiks atsukti kranelius ir užpildyti sistemos vandeniu, o rudenį užsukti kranelius ir išleisti vandenį. Rusiški radiatoriai pas mane dėžėse jau dešimt metų tarnauja ir tarnaus dar beveik tiek, o atsipirko per keturis. Iš sovietų europos su emaliuotu vidum tarnautų daug ilgiau, jei iš tikro emaliuoti.

  66. edmundas
    2007 rugpjūčio 17 20:17
    66

    Bėda visų ekologinių vėjo , saulės ar kitokių alternatyvinių energijų panaudojimų siūlymų plūstančių iš išsivysčiusų šalių ta, kad naudojama brangios kosminės technologijos. Ir man 60-mečiui drįsta siūlyti technologiją kuri atsipirks po 30-tes metų… Kita vertus jei paskaičiuotume kiek reikėjo pagadinti oro kad padaryti monstrus malūnus ar keliolika tūkstančių kainiuojantį buitinį saulės kolektorių, tai, ko gero tiek kiek nepagadintum naudojant tas nelogiškai brangias ir sudėtingas cackas.
    Sudėtingas įrenginys - mėgėjiškas. Padarysiu rinkai profesionalų.
    edmas@stropuva.lt

  67. VytasS
    2007 rugpjūčio 20 10:16
    67

    Na del vejo paziurekit pajurio regione stovi nemazai jegainiu. Na sukasi. Verslininkas juk nekvailas, kad mestu pinigus i bala.
    Paciam teko kapstytis vienoje jegaineje. Maciau kaip ten viskas vyksta ir jokiu kosminiu texnologiju ten nera.

    Rinkai profesionalus is radiatoriaus? kur sveria velniai zino kiek? Stogai ant siuolaikiniu namu skystoki.
    siurbliukas ne visose sistemose yra. ir isikirtimo i sistema kastai visada egzistuoja. Jei terliui santechnikui mokesi 50 litu uz taska….
    Dif valdymas - uz tokia kaina yra gatavi rimti programuojami modeliai.

    manaji technologiskai galima pakeisti. Atpinga gamyba, ir savikaina. Zinau kaip ta padaryti.
    Bet kadangi duona valgau ne is to - neuzsiimu. Nors rimtus bendradarbiavimo pasiulymus perziureciau.

  68. Dainius
    2007 rugpjūčio 27 22:01
    68

    Sveiki,
    Nesikankinkit del tos automatikos. Vokieciai jau daug pasistumeje toj srity. Zvilkterkit i www.resol.de. Ten ir kainynas yra. Pats pigiausias saules kolektoriu reguliatorius kainuoja 88 EUR. Jeigu kas susidomes galime ir atvezti. Esame isbande - veikia puikiai.

  69. Paulius
    2007 rugsėjo 06 08:18
    69

    Sveiki

    as girdejau tokias nuogirdas, jog susimontavus ekologisjka sidymo sistema galima susigrazinti dali pinigu apie 50% is ES. Gal kas turit isamesniu ziniu apie tai?

  70. VytasS
    2007 rugsėjo 06 08:41
    70

    es - tikrai taip - del marijos zemes - neaisku. reikia nma.lt pasidometi.

  71. edmundas
    2007 rugsėjo 08 07:32
    71

    Vytai, daug kur Jūs teisus. Bet įsiklausykit ir mano nuomonės, nes ir dabar ir rusų sovietijos laikais esu sumontavęs panašių kolektorių tik be automatikos,
    Taigi, radau pirkti panašaus tipo tik aliuminių kolektorių, ir kaina logiška - 2kv. m. tik 1300litų. Bet rekomenduojama antifrizas, o jam skirtas siurblys gan brangus, taip pat ir cpec boileris, o automatika nuo 1500lt., o dar ir akumuliacinę talpą rekomenduoja… ir saulė tampa brangi.
    Jei naudotumėm tik kolektorių ir vietinę automatiką be montavimo kainuotų apie 2000lt. Trūkumas būtų tik toks, kad reiktų paruošti žiemai - išleisti ar su dulkių siurbliu ištraukti vandenį, Tarnautų, jei yra ,sistemos siurblys į tą patį boilerį tiekdamas saulės pašildtą vandenį.
    Jei labai nekritikuosi galiu atsiųsti schemą, nes yra niuansėlų - į kolektorių siurblys privalo stumti, būtinas atbulinis vožtuvas, ne pro šalį ir debito reguliavimas.
    Jei firmos nesididžiuotų siūlyti ir tokią minimalią schemą, tai ir saulės būtų daugau panaudojama. Na, vėliau žmogus nuo karšto vandens sutaupytų ir sudėtingesnio užsimanytų,

  72. VytasS
    2007 rugsėjo 09 13:10
    72

    paimi merso sildymo sistemos cirkuliacini siurbli ir bedu kaip nebuta. 124 tikrai tox yra.
    blogai kita- mazai norinciu tureti toki daikta.
    logikos yra tik tada,kai atsipirks per 4-5 metus. o jei kaina virsys 3000 lt to tikrai nebus.

  73. Alvydas
    2007 rugsėjo 15 21:06
    73

    Sveiki, Edmundai as jums pritariu daug apie si sildimo buda galvoju tik vis nesiryztu pradeti daryt, tiai gal galetumet savo schema atsiust is anksto dekoju. alrum@one.lt ONEč

  74. Rasa
    2007 rugsėjo 25 11:25
    74

    Labas visiems,

    Vytai, kaip suprantu, sia vasara Jusu sistema jau turejo veikti. Neradau atsiliepimu, ar tikrai pasiteisino. Mes turime plokscia stoga -terasa, kuriame saule buna nuo ryto iki pavakario. Vis pamastau apie saules kolektoriu ant jo. Nelabai tik isivaizduoju kaip butu galima prijugti prie esamos sildymo sistemos su dujiniu katilu ir kombinuotu boileriu.

  75. VytasS
    2007 rugsėjo 25 16:04
    75

    Ir veike. tiesa tik trumpai. Buvo pastatytas antro auksto balkone.Taip sakant laikinai. Dabar reikia nutiesti vamzdyna i palepe ir iskelti ta zveri ant stogo. Taciau rankos nedaeina. Manau i rudens pabaiga viskaas bus padaryta.
    Rezutatai ?
    Ogi kad boileris 125 l susyla iki 70 per 3 -4 valandas. vanduo is sulinio kur tai 15C
    Tiesa susvilo vienas siurblys ( skirtas dirbti iki 80C). reikia ieskoti naujo. atrodo nuo merso cirkuliacinis tiks.
    Ir dar sunkus tas daiktas gavosi (deze su stiklu). Yra minciu kaip kitaip padaryti. Jei bus norinciu daugiau - darysiu kitaip. Vieno perdaryti neverta.

  76. povilas
    2007 rugsėjo 25 23:35
    76

    sveiki,
    perskaiciau visus komentarus ir kazkaip as uzsinorejau ta sistema irengti savo name.. tik klausimas kaip ja suderinti su vejo gaunama energija?

  77. VytasS
    2007 rugsėjo 26 09:10
    77

    jokiu problemu. savo generatoriaus isejima jungi prie teno ir kaitini. nei jokiu keitikliu,nieko .
    kiek vejas suks, tiek ir sildys.

  78. Giedrius
    2007 spalio 04 09:14
    78

    Sveiki! Labi idomi diskusija. Turiu konkretu klausima. Jeigu taupant plota ir naudijant nukreipiamuosius veidrodzius, kokiu kampu pakreipti veidrodziu juostas kolektoriuje? Maciau parduotuveje yra pirkt beveik paruostu “kolektoriu” tai dieninio apsvietimo korpusai, idomu jei imontavus vamzdelius, ar butu efektas?

  79. Vaidasss
    2007 spalio 21 21:11
    79

    sveiki.Gal kas galetumet patart kur kaune galeciau rasti zmogu kuris suvirintu nebrangiai nerzaveikini boileri.Reik idet i vidu varine spyrale.

  80. VytasS
    2007 spalio 22 17:33
    80

    Jei nuo nulio darysi - bus brangu. Kokios talpos reik?

    Atsirado gera naujiena. surastas ir isbandytas pilnai programuojamas diferencinis kontroleris. Gali matuoti temperatura 4 ! taskuose ir valdyti 2 pompas + voztuva. Na ir tena jei reik pakaitinti.

    Ir kaina zmoniska. apie 100 eur. Kam reik - kreipiames.

  81. Saulius
    2007 spalio 28 16:05
    81

    Na diferencinį valdiklį su saulės kolektoriaus kotūro, karšto vandens cirkuliacijos kontūro ir elektrinio vandens šildymo (signalas gali būti perduotas katilui pradėti vandens šildymą) galime pasiulyti šiek tiek ir pigesnį.

  82. VytasS
    2007 spalio 30 09:54
    82

    Konkreciai kiek? Info duokit.

  83. Nonas
    2007 lapkričio 01 18:11
    83

    Sauliau, ka konkreciai turite ir uz kiek

  84. aivaras
    2007 gruodžio 10 15:31
    84

    norejau pasiteirauti jusu 100 kvadratu namui kokio kolektoriaus reiketu be irangos, yranga tai pasidaryciau pats boileri tai turiu ir siurbli turiu nors karstui vandeniui paruosti kokia kaina ,aisku is pigesniu?

  85. Jurgis
    2007 gruodžio 17 09:26
    85

    Sveiki, Vytai
    Seniai svajoju apie saules kolektoriu, taigi padrasintas tavo patirties sia vasara manau susikonstruosiu. Vietoj variniu vamzdeliu ir tekstolito plokstes galvoju naudoti aliuminius vamzdelius ir aliumine skarda. Ka manai?

  86. VytasS
    2007 gruodžio 17 10:22
    86

    Aliumini sunkoka sujungti bus.
    gal net gi geriau ir pigiau naudoti senu saldytuvu kameras - istiesini ir turi gatava kolektoriu.
    Aliumini galima juodai anoduoti.
    Jei is atskiru daliu daryti - geriausia sulenkti skarda i u profili ir i ja ikisti vamzdi.

    -._.- Kazkokiu gatavu detaliu turi sildomu grindu irangos prekiautojai.
    Bet tai nebus labai pigu.

  87. Rimantas
    2008 sausio 23 17:40
    87

    Netycia uzklydau i sia svetaine.Gana idomi tema.Silumnesiu siulyciau pabandyti glicerina.Tai visiskai nenuodingas vandeniu skiedziamas produktas.Dar sovietmeciu buvo naudojamas kaip silumnesis.Zema uzsalimo temperatura, auksta virimo, stabilus.Nepaplito del didokos kainos.Gal klampumas truputi didesnis negu tosolo.Dabar galima gauti pigiai.

  88. VytasS
    2008 sausio 23 19:44
    88

    Liuks parametrai. Sitas variantas buvo svarstytas. beje kainos niekur neradau. Ieskojau mazai.
    Kaip tik del klampumo - siurbliui sunku dirbti. Reikia galingesnio.
    Sovietines blokados laikais daug ziguliuku su juo vietoj tosolo vaziavo.

    Propilen glikolis apie 8-9 lt litras. beje irgi naudojamas kosmetikos pramoneje. Ir nera nuodingas.

  89. Vitalijus
    2008 sausio 31 15:30
    89

    Siulau propilen glikoli. Jei tik pasakysit, kad tai saules kolektoriams - 20 % nuolaida garantuoju.

  90. VytasS
    2008 sausio 31 17:39
    90

    Va rimtas pasiulymas . kokia kaina - gryno/ skiesto?

  91. Vitalijus
    2008 sausio 31 17:51
    91

    As juo pildau savo katilu sildymo sistemas. Jis paruostas (atskiestas) iki, kad neuzsala iki -30C. Apsaugini voztuva sistemoje montuoju 3 Bar. I ji sudeti priedai, kad sistema nekalketu, nerudytu. ir prie 20 C turi 320 mikrosimensu. Jis paruostas elektrodiniam-joniniam katilui.

  92. Vitalijus
    2008 sausio 31 17:55
    92

    Kaina pamirsau… visos kainos www.beril.lt. O pardavineju po 199,- Lt uz 20 litru be taros.

  93. Vydas
    2008 vasario 06 14:57
    93

    Labas,
    ar galite patarti, kur nusipirkti saulės kolektorių su vakuminiais vamzdziais 2×3 kv.m su rėmu. Reguliuojama konstrukcija pasidaryciaus pats. Ar verta pirkti kinietišką “Metal-Glass Evacuated Solar Collector Tube with Heat Pipe - SF-VC”?

  94. Vydas
    2008 vasario 06 15:02
    94

    Pirksiu mono-propilen glikoli. Reikia apie 30L.

  95. jemaquililsFardBima
    2008 vasario 28 12:40
    95

    Sveiki
    Geras sitas blog.elektronika.lt forumas. Galima daug viskuo suzinoti. Cia mano 1 postas ir nezinau apie ka paklausti ;o). Va, su zmona norime nusipirkti sklypa, tik nezinome kokia nekilnojamo turto agentura pasirinkti. =o) Galbut kasnors patars.

  96. ovidijus
    2008 vasario 28 14:40
    96

    tai ar yra Lietuvoje, kas prekiauja vakuminiais vamzdeliais, o gal ir visais kolektoriais?

  97. Darius
    2008 kovo 23 20:35
    97

    VytasS
    2007 gruodžio 17 10:22 85Aliumini sunkoka sujungti bus.
    gal net gi geriau ir pigiau naudoti senu saldytuvu kameras - istiesini ir turi gatava kolektoriu.
    Aliumini galima juodai anoduoti.

    Labas Vytas S
    i saldytuvo kamera ieina toks plonytis vamzdelis gal kokiu 0.5 mm Imanoma per ji paduoti skysti? Jei ne tuomet kaip reikia ir ka pakeisti. Bandysiu surinkti 10 kameru
    Aciu

  98. Giedrius
    2008 balandžio 14 21:05
    98

    Sveiki visi.Gerai visi kalba kad naudos vavini pagrinda,yra minciu su aliuminiu,o ar zalvaris geltonas kaip reikalas ar netika juk dazosi juodai tik ar silumos laidumas pakankamas.Turiu ji supaustytai 10cm.plocio juostas jai ji padariu pusapvali gauciau didesni plota uzimame dezes plote.

  99. VytasS
    2008 balandžio 14 23:22
    99

    Aliuminis sunkai jungiamas (lituojamas). o zalvaris ir lituojas ir siaip gerai apdirbamas.

  100. Giedrius
    2008 balandžio 15 08:48
    100

    sveiki.o termo savybes lyginant su variu ar daug blogesnes?visi naudoja siurbliukus is ivairiu irenginiu. as noriu panaudot GRUNFOS UP15-14B,25Wgalia.dabar jis dirba uzdaroij sistemoij su 3-4litrais skyscio,tepalinis radiatorius.

  101. VytasS
    2008 balandžio 15 09:20
    101

    panasios. bent jau sitam reikalui.
    O siurblys priklauso nuo atstumo , vamzdyno, reikalingo debito ir t.t.
    tarkim pas mane uzteko (pirma pakopa) kad viskas puilia dirbtu - aukstis H= 7-8 m.
    Jei atstumai mazi, o vamzdziai - stori dirbs ir savitaka.

    Ko gero reikia pastatyti i pardavima savo senaji kolektoriu - visgi praktiskai baigtas (nera stiklu - suduzo..).
    Bus norinciu - kaina siulom. Bet pigiau nei mokejau uz vari ir kitas medziagas - neatiduosiu. Taciau kiek ten ju tera?

  102. DARIUS
    2009 kovo 16 13:54
    102

    Esu apsisprendes rekonstruoti esama silto vandens ruosimo sistema.
    Perku gamyklini plokstelini kolektoriu ir visa vamzdyna, tik esamo boilerio nesinori keisti. Manau pastacius apie 4 m2 kolektoriu, 120 litru talpa nebus per mazai.
    Planuoju i esama boileri (gamyklinis, dabar vandeni sildo nuo dujinio katilo, 120 litru) papildomai imontuoti pasigaminta nauja spirale (saules kolektoriaus sistemos skysciui - gliukoliui ar kas ten tinka).
    Klausimas specialistams - is ko geriau butu gaminti sia spirale ir kokio ploto,diametro, ilgio reiketu(varis, zalvaris ar panasiai)

  103. Arunas K.
    2009 kovo 24 15:10
    103

    DARIAU,
    120 litru talpa bent jau 2 kartus per maza tavo planuojamai sistemai, arba statyk dar viena talpa ~200 ltr, arba (kas butu efektyviausia) viena ~300ltr talpa skirta saules sistemai.

  104. audrius
    2009 liepos 06 17:49
    104

    sveiki.na as irgi esu susidomejes siais dalykais.ssusiradau daug infomacijos.nerandu vieno.pas mane yra elektrinis 80 litru boileris.gal kas zinot kaip reikia isimti visus kaitinimo elementus ir pastatyti varine spirale.ar ju buna pirkti.jei zinot parasykit i mano maila.busiu labai dekingas.mano mailas.amontvydas213@gmail.com

  105. audrius
    2009 liepos 08 22:04
    105

    sveiki vytautai.cia vel trugdo audrius.preita syki klausiau apie boileri.si karta noriu paklausti apie pati kolektoriu.manau esat isbandes ivairius varijantus.nezinau gal nelabai teisingai manau,kad is saldituvu nugareliu galetu buti pritaikomi saules kolektoriams.nereiketu daryti is variniu vamzdeliu.kaip mano mintis.

  106. audrius
    2009 liepos 09 19:13
    106

    sveiki vytautai.nenoriu labai jums ikireti.noreciau isdesti svo shema kaip as noriu viska daryti.nuo saules kolektoriaus junksiu prie plokscio radijatoriaus.tam kad islosciau talpos.po to nedideles talpos is saldituvu saldimo kameros.i tarpa imontuosiu boileri.jei pavyks.nuo tos sistemos is saldytuvo galvoju pajunkti i sildimo sistema.noriu paziureti kiek laiko ziema siluma saldytuve.vienas klausimas.is kur ir koks dedas valdymo pultelis.siurblys paprastas kaip ir i pecius.na tai laukiu atsakymo ir turbut neikiresiu.aciu is anksto.audrius.

  107. audrius
    2009 liepos 09 23:07
    107

    dar karta labas.seip noriu pasidaryti ta,kad tureciau silta vandeni bent per vasara.nesu toks bagotas kad uz elektra sunaudojima silta vandeni mokeciau apie 100 litu.neskaitant teliko sviesos hidraforo.gal daug neislosciau pradzioje,bet manau per kai kuri laika visa ta padaryta sistema atsipirks.matai kaip cia jums pasakyti.kadangi visa sistema greitai ikaista tai kodel nepajungus daugiau talpos kad neikaistu.zinoma jei negaila tai gal pasiulytumet tokia sistema kuria jus naudojat.seip noriu paklausti .koki antifriza reikia pilti.ar tinka tas kur pilam i masina.

  108. Petras
    2010 kovo 04 14:06
    108

    Aš naudoju savadarbius saulės kolektorius, jais šildau vandenį, dalinai - ir trobą. Pirktiniai saulės kolektoriai labai brangūs, todėl jais šildyti vandenį tik šiek tiek pigiau, nei elektra. Jeigu įranga atsipirks po 14 metų, kam ji man reikalinga? Be to, per tiek laiko ji šimtą sykių suges. Juk prikišta elektronikos, yra siurblių… Štai kodėl Lietuvoje šis energijos gavimo būdas toks nepopuliarus.

    Mano savadarbiai saulės kolektoriai yra labai paprasti ir pigūs. Veikia jau 5 ar 6 metai, seniai yra atsipirkę, Juos labai paprasta pasidaryti: http://petrasdargis.lt/?q=node/19 Manau, galėtų pasidaryti kiekvienas, niekam už tai nieko nemokėdamas.

  109. VytasS
    2010 kovo 07 22:14
    109

    Ponas Petrai o ka darote vasara, kad namo neprikaitintu? Siap ideja verta demesio ir pastangu.

  110. VytasS
    2010 kovo 07 22:14
    110

    Antifrizas nelabai tinka masininis - jis nuodingas.

  111. Petras
    2010 kovo 08 21:29
    111

    Vasarą nieko nedariau. Maniau, reikės saulės kolektorius atlenkti nuo sienos, kad tą mažiau įkaistų. Pasirodo, nieko baisaus. Visą vasarą visus langelius laikiau atidarytus. Ir ventiliacija puiki, ir kambariuose pastovi šiluma. Matyt, sienos “amortizuoja” - naktį per daug neatvėsta, o dieną neperkaista. Šiltnamis būtų kas kita… :)

  112. Petras
    2010 birželio 06 19:07
    112

    Darydamas vieną eksperimentą,vakar nustačiau, kad saulės kolektorių galima pasidaryti dar paprasčiau, negu darydavau iki šiol, o jo galingumą paprasčiausiai veidrodžiai padidinti kelis kartus. Jeigu sąvartyne pirksite skardinius radiatorius, įrenginio kaina bus simbolinė. Apie tai išsamiau paskaityti galima čia: http://petrasdargis.lt/?q=node/122

  113. Marius
    2010 birželio 29 05:11
    113

    Sveiki, paskaicius straipsni ir atsiliepimus, bei kitus isradingu tautieciu straipsneliu norejau pasidalinti savo rastom informacijos nuotrupom:
    Diferencinis temperaturos kontroleris, http://www.novusautomation.co.uk/acatalog/N231-S.html
    Jei daryti paciam, paprasciausias:
    http://www.reuk.co.uk/Solar-Water-Heating-Pump-Controller.htm
    Jau su LCD ekranu, bet perkant visas dalis kaina artes prie pacio pirmojo:
    http://openenergymonitor.org/emon/node/70

  114. Dalius
    2010 rugpjūčio 09 08:35
    114

    http://radiokot.ru/circuit/digital/home/29/ Pakartotas , veikia nuo geguzes pradzios, pigus ir patikimas.

  115. Alvydas
    2010 rugpjūčio 22 11:39
    115

    http://radiokot.ru/circuit/digital/home/29/ taip si schema , labai nesudetinga, ir veikia gerai, ka tik padariau ir prijungiau prie savo saules kolektoriaus, tik papildomai i sia schema idejau mikre 561la7, kuri suvede termostato ir temp. skirtumo isejimus i viena, ir papildomai uzdelsima siurblio isjungimui, nes pas mane saules kolektorius nuo boilerio uz koliu 13m. Si schema rodo kolektoriaus temperatura, boilerio temperatura ir temperaturos skirtuma tarp ju. Siurblio ijungimas nuo uzstatytos temperaturos ir nuo temperaturos skirtumu, labai paprastas meniu nustatymas….

  116. Vaidas
    2011 vasario 07 15:29
    116

    Gal galite Alvydai atsiusti schema kaip prisijungia mikroschema 561la7 ir kaip pajungti cirkuliacini siurbli.

Komentuoti