Ateities kurjeris „Ringbot“ – roboto transporterio prototipas miesto aplinkai

2024 04 06 13:50

Ilinojaus universiteto profesorius Juchenas Kimas ir jo kolegos sukūrė miesto aplinkai pritaikyto roboto transporterio prototipą. Naujiena pavadinta „Ringbot“ ir pasižymi tuo, kad ją sudaro tik vienas siauras ratas.

Dėl to robotas gali važiuoti per transporto spūstis ir greičiau manevruoti tankiai užstatytose teritorijose pristatydamas prekes.

Šią idėją įkvėpė filmas „Žvaigždžių karai“, o Kimą taip pat įkvėpė Ciuricho ETH robotas „ANYmal“, kurio ratai gali užsifiksuoti ir virsti vaikščiojančiomis kojomis.

„Ringbot“ tik važiuoja, bet taip pat turi dvi ištraukiamas kojas, skirtas balansuoti judant, suktis ir atlikti kitus sudėtingus manevrus. Jų padedamas robotas taip pat gali pats pakilti nukritęs.

Anglies ir nailono ratuko išorėje yra standus elastomerinis dangtelis, o viduje – paviršius su dantukais, kad jis liestųsi su varikliais. Jų yra du, sujungti lanksčia jungtimi, kurios ilgį galima keisti, kad variklius būtų galima priartinti arčiau ar toliau vienas nuo kito ir taip keisti svorio centrą bei pusiausvyrą atliekant įvairius judesius. Kiekvienas iš variklių turi kojelę, kuri gali nutolti nuo rato plokštumos ir užimti skirtingas padėtis.

„Ringbot“ judėjimo greitis ribojamas iki 5 km/h, prototipas valdomas nuotoliniu būdu. Ateityje jį pakeis autopilotas, robotas gaus navigacinę sistemą, kameras ir jutiklius aplinkinei erdvei stebėti. Gali būti, kad kojų skaičius padidės, kad jis galėtų vaikščioti ir lipti per nedideles kliūtis.

Inf. šaltinis: MoksloTaskas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras