Robotai gali pakeisti ir šunis? Šveicarijos mokslininkai juos jau sukūrė

2023 09 04 09:35

Robotų kūrėjai Šveicarijoje yra įsitikinę, kad aklųjų šunis vedlius gali pakeisti šunys robotai.

Robotai gali pakeisti ir šunis? Šveicarijos mokslininkai juos jau sukūrė

Regis, robotai pamažu tam tikrose srityse keičia ne tik žmones, bet ir šunis. Bent taip atrodo žiūrint į „robo-šunį“.

Jo kūrėjai iš Šveicarijos technologijų instituto viliasi, kad vieną dieną šunys robotai galės saugiai lydėti visiškai aklus ar regos negalią turinčius žmones, kaip dabar tai daro šunys vedliai.

„Manau, daliai žmonių šunys vedliai išties labai geras pasirinkimas, tačiau labai brangu juos išdresuoti, ilgai užtrunka. Be to, ne visi žmonės mėgsta šunis ir nori juos prižiūrėti“, – sako „robo-šuns“ kūrėjas Davide‘as Plozza.

„Robo-šuo“ yra sudėtingų, vis dar tobulinamų technologijų kūrinys. Jame įtaisytos kameros ir nuotolinių jutiklių sistemos geba nuskaityti ir įvertinti aplinką.

„Jis gali čia pat sukurti žemėlapį ir nuspręsti, kuriuo keliu geriausia pasiekti tikslą. O taip pat jis gali išvengti judančių kliūčių, pavyzdžiui, jei kelyje atsiranda žmonių ar kitų netikėtų kliūčių“, – D. Plozza.

Visgi šunys vedliai neretai tampa geriausiais ir nepakeičiamais aklųjų draugais. Juos su šeimininkais sieja itin stiprus ryšys. Su robotu tokio tikrai neužmegsi. Ironiška ir tai, kad „robo-šunis“ akliesiems kuriantys inžinieriai sako ir patys, esant reikalui, rinktųsi tikrus šunis vedlius.

Inf. šaltinis: TV3.lt. Autorius: Justė Petkevičiūtė

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras