Ukrainoje sukurti unikalūs vikšriniai neštuvai

2023 08 27 18:47

Sužeistųjų gelbėjimas karo metu yra labai svarbi, bet kartu ir sudėtinga užduotis. Kartais sužeistasis gali būti tokioje pozicijoje, kurią sunku pasiekti tiesiogiai. Taigi, ukrainiečiai sukūrė savaeigius vikšrinius neštuvus.

©armyinform.com.ua (CC BY 4.0) | armyinform.com.ua
© armyinform.com.ua (CC BY 4.0)

Ukrainos pajėgų 125-oji atskiroji brigada turi vikšrinius savaeigius neštuvus sužeistiems kariams evakuoti, praneša „ArmyInform“.

Šiuo metu brigados kovotojai vykdo gynybines operacijas Lymano fronte. Rusai aktyviai ten bando veržtis pirmyn, todėl sužeistųjų evakuacija iš mūšio lauko yra ypač svarbi, bet kartu ir sudėtinga. Karo medikas šaukiniu „Klim“ pasakojo, kad kartą jo 7 karių evakuacinė grupė buvo apšaudyta rusų okupantų ir drono. Apšaudymas buvo toks stiprus, kad sužeistųjų gelbėjimas buvo praktiškai neįmanomas, bet Ukrainos gynėjai toliau stengėsi gelbėti ginklo brolius. Rusai reguliariai apšaudo karo medikus.

Apšaudymo metu negalima greitai nešti sužeistojo, todėl evakuacija truko dvi valandas. Dėl šio įvykio „Klim“ labai džiaugiasi Slovjanske sukurtais savaeigiais neštuvais.

„Susisiekėme su [juos sukūrusiu] žmogumi. Paaiškėjo, kad jis anksčiau gamino žaislinius radijo bangomis valdomus tankus vaikams. Dabar persikvalifikavo ir sukūrė tokius neštuvus. Savanoriai padengė išlaidas, kurios siekia 70 tūkst. grivinų (1733 EUR), neštuvus gavome per dvi savaites“, – pasakojo „Klim“.

Šių neštuvų keliamoji galia yra 150 kg, o radijo pultelis veikia iki 100 metrų atstumu. Atrodo, kad tai - kuklios charakteristikos, bet to pakanka, kad medicininės evakuacijos grupė sumažėtų nuo 7 iki 2 kovotojų.

„Viskas atrodo taip: priekyje eina vienas žmogus, už pusšimčio metrų važiuoja sužeistas ant neštuvų, o už jo, tokiu pat atstumu, eina operatorius su pulteliu, kuris valdo neštuvus, pasirinkdamas kelią“, – pasakoja kovotojas „Kamaz“.

Rusijos artilerijai sunkiau aptikti tokią evakuacijos grupę. Net jei pastebės, rusai trims tokiu atstumu išsidėsčiusiems kariams nenorės skirti artilerijos sviedinių, nes jų ir taip trūksta. Be to, priešingai nei nešdami įprastus neštuvus, Ukrainos gynėjai gali laikytis labai žemai, visai prie pat žemės.

Ukrainos kovotojai gaus dar tris tokius neštuvus. Jais planuojama ne tik evakuoti sužeistuosius, bet ir pristatyti amuniciją bei vandenį į fronto liniją.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras