Mechaninis miau: Anglijos senjorams siūloma gyvūnų-robotų terapija

2023 09 08 09:07

Jungtinės Karalystės grafystėje Rytų Sasekse nuo šiol naudojami į gyvus augintinius panašūs robotai. Nors jais neplanuojama pakeisti sarginių šunų, šiems gyvūnėliams skirta ne mažiau svarbi misija – programa „RoboPets“ siekiama padėti ankstyvąja demencijos stadija sergantiems žmonėms.

Tikimasi, jog pacientai gavę robotę katę arba robotą šunį nukreips savo dėmesį teigiama linkme, praneša BBC News.

Nuo bandomojo projekto pradžios balandžio mėnesį visoje Rytų Sasekso grafystėje naujus namus atrado 50 robotų augintinių.

Už suaugusiųjų socialinę priežiūrą atsakingas Carlas Maynardas BBC sakė, kad jį džiugina pacientų teigiama reakcija.

„Demencijos diagnozė gali sukelti šoką. Šio projekto tikslas – padėti žmonėms susidoroti su ligos simptomais, padedant jiems būti savarankiškiems ir suteikiant draugiją bei komfortą“, – sakė jis.

2019 m. Rytų Sasekse demencija sirgo beveik 9 500 žmonių.

Demencija yra daugelio smegenų ligų simptomas, o Alzhaimerio liga yra dažniausia jos priežastis. Dažniausiai sutrinka atmintis, ypač sunku prisiminti nesenus įvykius.

Viena iš robotus augintinius pacientams skyrusi socialinė darbuotoja pasakojo, kad vienas iš globojamų žmonių iš karto prisirišo prie augintinio, suteikė jam vardą, kalbėjosi su juo, glostė ir šukavo.

Rytų Susekso valdžios institucijos teigė, kad šis projektas pacientams suteikia draugiją, o tai palengvina slaugytojų darbą ir sumažina patiriamą spaudimą.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras