Elektroninė oda: lanksčių medžiagų ir jutiklinių technologijų miksas

2013 07 24 19:23

Kol lankstūs ekranai dar tik pradeda savo kelionę į vartotojiškus įrenginius, sensoriniai ekranai, atvirkščiai, naudojami visuotinai – juos galima rasti ne tik telefonuose ir planšetiniuose kompiuteriuose, tačiau ir tradiciniuose asmeniniuose kompiuteriuose. Tačiau progresas nestovi vietoje, tad artimiausiu šuoliu turėtų būti lanksčių ir jutiklinių ekranų technologijų apjungimas.

Bent jau taip mano mokslininkai iš UC Berkeley Kalifornijos universiteto (Los Andželas, JAV). Šios švietimo įstaigos specialistai sukūrė taip vadinamą elektroninę odą (e-skin), kuri reaguoja į prisilietimą ir tiksliai nustato spaudimo laipsnį. Eksperimentinis pavyzdys yra tik 16 x 16 taškų dydžio, o kiekvieno taško ryškumas priklauso nuo paspaudimo stiprumo.

Elektroninė oda: lanksčių medžiagų ir jutiklinių technologijų miksas

Šiuo metu sukurtas el. odos prototipas yra labai paprastas, tačiau ateityje tokios technologijos naudojimas gali smarkiai išplisti, teigia projekto grupės vadovas, profesorius Ali Javey. Pavyzdžiui, naujai kuriamiems robotams galima įdiegti „prisilietimo jausmą“. Automobilių pramonėje tokie jutikliai taip pat paklausūs. Medicinoje lanksčių jutiklių tinklai suteiks galimybę stebėti kūno organų būseną.

Vienas didžiausių naujos technologijos privalumų – jos pigumas. Gamybos metu tiesiog reikės patalpinti ploną juostelės sluoksnį ant silicio plokštelės. Po to, kai viskas sukietės, ant juostelės patalpinama visi kiti reikalingi elektronikos komponentai. Vėliau lankstus plastikas nuimamas nuo silicio plokštelės ir gaunamas galutinis produktas.

Artimiausiu metu mokslininkai ketina papildyti elektroninę odą temperatūros ir apšvietimo davikliais.

Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras