Bioniniai žmonės ir karo robotai

2013 07 25 16:43

Dauguma naujausių mokslinių pasiekimų yra nuostabūs ir bus naudingi žmonijai. Tačiau patyrinėjus juos atidžiai, galima įžvelgti ir tam tikrų gąsdinančių tendencijų. Listverse.com pateikia 10 tokių pavyzdžių. Vieni tokių – bioniniai žmonės ir karo robotai.

Bioniniai žmonės

Daugelis su nerimu ir baime laukia dienos, kai robotai taps tokie panašūs į žmones, kad jų nebebus galima atskirti. Robotas Rexas yra naujausias, milijoną JAV dolerių kainavęs eksperimentas protezavimo ir dirbtinių organų kūrimo procese. 2 metrų aukščio robotas turi dirbtinę blužnį, kasą, trachėją, su baterija veikiančią širdį, nuo infekcijų apsaugotą sintetinį kraują ir labai tikrovišką veidą, kurio bruožai primena vieną iš jo kūrėjų.

Rexas praktiškai pademonstruoja dabartines mokslo galimybes ir yra eksponuojamas Londono mokslo muziejuje. Psichologas Bertoltas Meyeris, pats dėvintis bioninę ranką, lankytojus ir susidomėjusiuosius ramina, jog mažai tikėtina, kad per mūsų ir net per mūsų anūkų gyvenimus bus sukurtas pilnai funkcionuojantis dirbtinis žmogus su dirbtiniu intelektu.

Karo robotai

Karo robotai vis įvairėja ir, be abejonės, tobulėja. Dabar kariniai robotai kuriami naudojantis gyvūnijos pasaulio pavyzdžiais – stengiamasi atkurti gyvūnų savybes. Vienas naujųjų karo robotų kurtas stebint gepardus – nors kūrinio ir gyvūno išvaizda neturi nieko bendro, naujasis technologijos stebuklas yra greitas ir judrus.

Dar vienas gąsdinantis kūrinys – Dideliu šunimi (angl. Big Dog) pavadintas robotas, kurio originalus dizainas buvo sugalvotas turint omenyje nešulinį asilą. Kadangi paprastai masinio naikinimo ginklų gabenimas buvo nepakankamai garbinga užduotis šiam robotui, prie jo buvo pritaisyta mechaninė ranka, kuri jam leidžia kilnoti įvairius daiktus. Šis robotas dabar kontroliuojamas balsu – jis su kareiviais gali „eiti“ į kovos lauką ir padėti gelbėti karius iš po nuolaužų.

Visas straipsnis: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/40581/.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras