Tarakonai kiborgai, valdomi „Kinect“, gelbės žmonių gyvybes

2013 06 27 21:24

„Microsoft“ valdiklis „Kinect“, kuris iš pradžių buvo kuriamas kaip judesių atpažinimo sistema, skirta konsolei „Xbox 360“, kai kurių mokslininkų dabar naudojamas rimtiems tyrimams atlikti. Pavyzdžiui, tam, kad būtų galima valdyti tarakonus kiborgus.

Sistema atrodo taip: tarakonas „apginkluojamas“ specialiu įrenginiu, kuris tampo jį už ūsų, priversdamas galvoti, jog jis atsirėmė į kliūtį. Tai verčia keisti judėjimo maršrutą priklausomai nuo to, už kurio ūso jis buvo trukteltas. Tarakono judėjimą seka valdiklis „Kinect“ ir nukreipia vabzdį iš anksto numatytu maršrutu. Visa tai daroma be žmogaus įsikišimo.

Profesoriaus Alpero Bozkurto iš Šiaurės Karolinos valstijos universiteto, kuris vadovauja projektui, teigimu, visa tai reikalinga tam, kad kada nors tarakonai galėtų padėti katastrofų vietose. Mokslininkai ketina paleisti nedidelę vabzdžių grupę tose vietose, kur, pavyzdžiui, daug griuvėsių, o kompiuteris juos automatiškai nukreips efektyviausiu maršrutu, kad gelbėtojai galėtų susidaryti išsamų situacijos vaizdą.

Priminsime, kad tai nėra pirmas projektas, kuris numato panaudoti tarakonus mokslo ir žmonijos labui. Šiuo metu per „Kickstarter“ renkamos lėšos iniciatyvai „RoboRoach“. Idėjos autoriai numatė, kad „Bluetooth“ adapteris ir kitos mikroschemos sumontuojamos ant tarakono nugaros, o pastarojo ūsai „prijungiami“ prie sistemos. Elektros iškrova priverčia tarakoną kiborgą judėti norima kryptimi, o valdymas atliekamas specialia programėle, įdiegtą „iPhone“ telefone.

Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras