Japonai siunčia robotus į kosmosą

2013 07 01 20:15

Rugpjūčio 4 d. į tarptautinę kosminę stotį turėtų išskristi pirmieji robotai-kosmonautai.

„Kirobo“ ir „Mirata“ yra naujausi kompanijų „Dentsu“, „Toyota“ ir Tokijo universiteto kūriniai, kurie savo forma primena žmogų. Robotai atpažįsta kalbą ir „skaito“ žmogaus veido išraiškas.

Kitais žodžiais, jie supras, ką jiems sako kosmonautai ir matys, kokios nuotaikos jie yra. Robotai neatrodys kaip nerangūs metalo stulpai, nes pasižymi natūralia kūno kalba. Kas žino, galbūt jie netgi galės draugiškai patapšnoti nusiminusiam kolegai per petį.

Japonai siunčia robotus į kosmosą

Japonų inžinierių sukurti kūriniai dalyvaus pirmajame analogų neturinčiame žmonių ir robotų bendravimo kosmose projekte. Nepranešama, ar robotai bus tik kaip tiriamieji, ar atliks kokias nors naudingas misijas tarptautinėje kosminėje stotyje.

Žinoma tik, kad jie filmuosis vaikams skirtuose mokomuosiuose-pažintiniuose filmukuose. Skirtingai nuo fantasto Artūro Klarko sukurto „HAL 9000“, „Kirobui“ ir „Miratai“ nebus patikėtas stoties valdymas, tad mažai tikėtina, kad jie taps nekontroliuojami ir nesugalvos ko nors keisto, kaip kad buvo su „HAL 9000“. Kūrėjai tikina, kad robotai neturi piktų kėslų prieš žmones, atvirkščiai, „jie nori sukurti ateitį, kurioje žmonės ir robotai gyvena ir kuria kartu“.

Pagrindiniu robotų atstovu tarptautinėje kosminėje stotyje turėtų tapti „Kirobo“. Jo antrininkas „Mirata“ skirtas pavadavimui, jei su pirmuoju atsitiks kas nors netikėto, pvz., jis suges. Robotai yra Japonijos kosmoso agentūros rengiamos misijos į tarptautinę stotį dalis.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras