Po mikroskopu - robotas

2008 06 23 08:20

Chirurgams dažnai tenka susidurti su iššūkiais atliekant kraujagyslių operacijas, transplantuojant audinius ar prisiuvant galūnes. Šios procedūros gali būti labai sudėtingos, nes jų eigą sunku kontroliuoti. Išeitimi gali tapti nanotechnologijos. Galbūt greitai chirurgai atlikinės sunkias operacijas per atstumą kontroliuodami mechanizmus, ne didesnius už ryžio grūdą ir laisvai keliaujančius po žmogaus organizmą.

Japonijos Tohuku universitete inžinierius Kazushi Ishiyama su kolegomis sukūrė mažytį besisukantį prietaisą, kuris gali laisvai judėti venose. Robotukai gali „raustis“ augliuose, kad juos sunaikintų, taip pat – transportuoti vaistus į reikiamą audinį ar organą.

Kadangi nanorobotai yra itin mažų matmenų, chirurgai gali juos įšvirkšti į kūną paprasta adata. Tada prietaisus galima valdyti per sistemą, kurios svarbiausia dalis yra trimatis magnetinis laukas. K. Ishiyama įsitikinęs, kad šie mechanizmai bus ypač svarbūs šalinant galvos auglius, kadangi juos sunku pašalinti chirurginiu būdu.

Per elektronų mikroskopą padaryta E. coli bakterijos nuotrauka. Australijos mokslininkai kuria nanorobotus, kurie organizme imituoja bakterijų judėjimą.
Per elektronų mikroskopą padaryta E. coli bakterijos nuotrauka. Australijos mokslininkai kuria nanorobotus, kurie organizme imituoja bakterijų judėjimą.

Kiti mokslininkai mėgina atsisakyti magnetinio lauko pagalbos ir kuria savaeigius nanorobotus, kurie galėtų plaukti per organizmo skysčius ir padėtų diagnozuoti bei gydyti ligas. Australijos Monach universiteto dr. Jamesas Friendas su komanda jau sukūrė kapsulinį varikliuką, kuris yra druskos kristalo dydžio, tačiau planuoja sukurti dar mažesnį – dydžio kaip du žmogaus plaukai. Mechanizmas į priekį iriasi uodegėle, panašiai kaip E. coli bakterija.

„Įsivaizduokite picų kepėją, kuris pasiėmęs tešlą meto į orą sukamaisiais spiraliniais judesiais. – aiškina J. Friendas. – Ką gi, mūsų motoriukas daro tą patį, tik sukasi jis 100 000 kartų per sekundę“.

Daugiau skaitykite: http://www.elektronika.lt/articles/knowledge/12102/

Inf. šaltinis: Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras