Robotai pasaulį pažins kaip vaikai

2008 06 20 10:20

Maždaug 4 mln.

Tiek dabar pasaulyje yra aptarnaujančių robotų (dulkių siurblių, langų valymo, vejos pjovimo robotų ir pan.). Prognozuojama, kad 2010 m. tokių buities pagalbininkų ir žaislinių robotų bus dukart daugiau. Be abejo, dauguma jų bus pigūs ir nesudėtingi.

(www.worldrobotics.org duomenys)

„iRobot“

Žmonija sensta, dirbančiųjų mažėja, o darbų – vis daugiau. Pertekliniams ar nuobodiems darbams atlikti tikimasi panaudoti robotus. Daugumos vaizduotėje robotas – į žmogų panašus dvikojis geležies kalnas (humanoidas) arba automobilių gamyklose besisukiojančios suvirinimo mašinos. Tačiau pasaulyje robotais įprasta vadinti ir sąlygiškai paprastus įtaisus, pvz., „iRobot“ dulkių siurblius ir autonomines „Husqvarna“ žoliapjoves. Tokie savarankiškai veikiantys robotai padeda išvengti rutinos ir daugiau laiko skirti darbui, duodančiam pelno, arba laisvalaikiui. Ne veltui nuolat pabrėžiama, kad ateityje paslaugos bus svarbesnės ir populiaresnės už daiktus: žmones tiesiog reikės užimti.

Senolių priežiūra – dar viena perspektyvi robotų pritaikymo sritis. Paprastas pavyzdys: pagyvenę žmonės jaučiasi daug geriau, jei juos nuolat aplanko bent šuo (personalas tampa prabanga…). Šv. Luiso universiteto darbuotojų tyrimas parodė, kad visai nesvarbu, ar šuo tikras, ar dirbtinis („Sony Aibo“), žmonės vis tiek jaučiasi ne tokie vieniši. Turbūt vien žinojimas, kad šalia yra kažkas, vienaip ar kitaip reaguojantis į tavo veiksmus, tenkina bendravimo poreikius. Pagyvenusiems žmonėms, negalintiems pasirūpinti gyvais šunimis, uodegą vizginantis robotukas būtų kaip tik. Beje, kitas to paties universiteto tyrimas atskleidė dar vieną stebėtiną faktą: vieniši slaugos namų gyventojai labiau norėjo būti su šunimis, o ne su žmonėmis. Argi dar galima dvejoti, kad šuo – geriausias žmogaus draugas?

Skaitykite visą straipsnį: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/12056/

Autorius: Audrius Jonaitis
Inf. šaltinis: Kompiuterija

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras