Metalo detektorius MD Clone Pi AVR [I dalis]

Šiltiems orams artėjant nutariau pasigamint šitą, šiek tiek rimtesnį už seniau darytą AVT metalo detektorių (MD). Privalumai - LCD, nustatymai keičiami, nėra brangių dalių, stabilesnis(nei AVT) prie žemų temperatūrų, lengvas suderinimas, gylį neblogą pasiekia, rodo akumuliatoriaus įtampą ir išsijungia kai per žema (labai pravartu su švino rūgštiniais). Minusai - beveik visa info rusų kalba, reikia užprogramuot mikroprocesorių, garsas šiek tiek juokingas kol pripranti :) Schemą sukūrė rusas Andy F. Mėginsiu kuo išsamiau aprašyt gaminimą, bet nori nenori liks ir nepaminėtų dalykų. Visai žaliems patarčiau pirma palituot mirksiukus.  Gerai, gana iš tuščio į kiaurą pilstyt…

_______MD schema_______

Originali schema yra tokia:

savadarbis-metalo-detektorius-clone-pi-avr-schema-450.jpg

Aš gaminau pagal identišką, tik perbraižytą su Eagle:

savadarbis-metalo-detektorius-clone-pi-avr-schema-pablox-450.png

Schema 100% veikianti, be klaidų - sulituojam kaip parodyta ir veikia iš kart, netgi be derinimo. Suderint bus galima vėliau laukuose. Hmm kas dar, toks pastebėjimas, kad labai nepatogu kiekvieną kartą per meniu įjunginėti LCD apšvietimą. Gera idėja yra tam pastatyti atskirą jungtuką. Tiesiog prilituojam laidelius prie 1 ir prie 16 LCD išvado. Juos sujungus LCD apšvietimas bus įjungtas. LCD naudojau JHD162A (jis vistiek yra HD44780 pagrindu), tikrai veikia ir su 1602A. Su mėlynu apšvietimu atrodo smagiai, bet nepraktiška, nes pastoviai reiks laikyt įjungtą apšvietimą, kas be reikalo sodina ir taip ribotus akumuliatoriaus resursus. Su žaliu pašvietimu, dieną jo net nereikia jungti, tamsios raidės matosi gerai.

lcd.jpg

LCD išvadų reikšmės. Dalis vidurinių išvadų liks laisvi. O svarbu kad RW pin’ą reikia kokiu laideliu sujungti su žeme (1 išvadas). Jis nereikalingas nes naudojamas, tik kai reikia nuskaityti duomenis iš LCD.

savadarbis-metalo-detektorius-clone-pi-avr-2x16-lcd-pajungimas.png

_______PCB gaminimas_______

Plokščių versija internete klajoja ne viena.  Aš pasiskolinau iš Pablox. Visai protingai ištrasuota, nedidelė, kažkas lyg ir minėjo, kad nesigeneruoja kaip kai kurios kitos. Atrodo taip:

matalo-detektorius-clone-pi-avr-pcb-plokste-450v2.png

Žodžiu iš Pachablox siunčiamės PCB, atsidarom su Cadsoft Eagle softu ir pasigaminam PCB. Yra pora vietų, kur labai maži tarpai tarp takelių, tad atkreipkit dėmėsį. Dėl patogumo sugeneravau šiokį tokį detalių sąrašą, su nedideliais komentarais, patogu kai reikia susirinkt/lituot dalis. Rezistorių galingumas bet koks, tiks ir patys silpniausi 0.125W. Nors aš pagrinde naudojau 0.25W metalo oksido.

matalo-detektorius-clone-pi-avr-detaliu-listas_2-450.png

Kai kuriuos tranzistorius gali tekti dėt kitaip nei nupiešta plokštėje, nes skiriasi išvadų išdėstymas, bet nieko baisaus, išsilanksto tos kojos :) Taip kad būtinai atkreipkit dėmėsį prieš lituodami. Kas dar, tai BSN304 yra retoki, ne visur jų yra pirkti, tai galima naudot BS170 (truputį silpnesni, bet laiko). Garsiakalbio nevalia dėt belekokio, reikia su didele varža. RCl’as turi puikiai tinkančių (50ohm varža), kaina 1LT. Beje galima ir ausinėms jungtį pasidaryt, bent aš tai jungiau jų garsiakalbius nuosekliai, kad gautųsi kuo didesnė varža (tiesiog jungiam tarp R ir L, o žemę paliekam nepajungtą). PCB atsispausdinus turėtų gautis kažkas tokio:

metalo-detektorius-clone-pi-avr-pcb-plokste-gyvai.jpg

O sulitavus viską kak paložna turėtų taip atrodyt (dariau kelis MD, tai dalys šiek tiek skiriasi, o kai kurių ir trūko fotografavimo metu):

savadarbis-metalo-detektorius-clone-pi-avr-pcb-plokste-450.jpg

savadarbis-metalo-detektorius-clone-pi-avr-pcb-plokste_v1-450.jpg

metalo-detektorius-ieskiklis-atmega8-clone-pi-avr-plokste_450.jpg

Po litavimo darbų rekomenduoju nedėt mikroschemų, o pirma paduot 12V ir pasimatuot maitinimus (5V ir žemės) ant visų 3 chipų.

Atmega 8: 7 ir 20 pin yra +5V. 8 pin yra žemė.

TL074: 3 ir 12 pin yra +5V. 11 pin yra žemė.

4066: 3 ir 4 ir 5 pin yra žemė. 14 pin yra +12V.

Jei jie yra, tai surenkam viską iki galo ir einam programuot. Jei jų nėra tai žiūrim ar LM78L05 stabilizuoja 5 voltus, o jei ir to nedaro tai žiūrim ar jis gyvas ir ar neužtrumpinti takeliai už jo. Beje šitam MD yra diodas, kuris kaip ir skirtas tam, kad nesudegtų MD sumaišius maitinimo polius.

_______Programavimas_______

Aš naudojau pigų (keli $) USBasp programatorių iš Ebay. Visai toks kaip čia, tik gamykliškai kinų surinktas. Bet aišku galima naudot ir paprastesnius programatorius jungiamus prie COM porto. Reik pastebėt kad mūsų MD plokštėje programavimo kontaktai išdėstyti nelabai standartiškai. Kairėj matom standartinį 10pin isp header kontaktų išdėstymą, o dešinėj  tokį koks yra pas mus. Dėl to arba kerpam programatoriaus laidus ir prilituojam prie MD plokštės, arba perkam pora fyškių ir darom perechodą.

ispheader.gif  ispheader_2.gif

USBasp reikia draiverio, jį rasit čia. Jei viskas ok, pajungus prie usb kompas turėtų atpažinti programatorių. Programavau eXtreme Burner - AVR softu. Paprastas ir aiškus, nemanau kad rasit geriau. Programuojant maitinimo MD pajungti nereikia, 5V jis gaus iš USB porto.
Gerai, susijunginėjam visus laidelius kaip priklauso. Atsidarom  eXtreme Burner. Mygiam Read All, turėtų nuskaityt tuščią Atmegos flashą. Jei mėto errorus žiūrim ar gerai sujungėm. Prieš įkeliant hex’ą, reikia sukonfigūruot Fuse Bit’tus, kad nesumanytų Atmega užsirakinti. Fuse Bitus Fandy duoda savo puslapyje, bet už jus aš jau paskaičiavau. Jei norit patys, einat į Fuse Bit Calculator.

clone-pi-avr-fuse-bits-450.jpg

Mums reiks įvest High ir Low fuse bitus. Padarom viską(įvedam E4 ir D9 bei uždedam varneles) taip kaip screene parodyta ir mygiam Write.

clone-pi-avr-fuse-bits-extreme-burner-avr.png

Fuse Bitai sukonfigūruoti, dabar jau galim įpūsti Hex’ą. Clono programų yra nemažai, aš naudojau vieną naujesnių 1.8.1. Parsisiųsti irgi galima Fandy puslapyj, arba čia pas mane. Gerai mygiam File / Open flash, tada susirandam failą ClonePI_AVR.hex ir mygiam Write / Flash. Truputį palaukiam kol siunčia ir jei errorų neišmetė atjungiam plokštę nuo programatoriaus. Paduodam maitinimą, turi užsižiebti raidės ekrane ir supypsėt garsiakalbis. Jei LCD su mygtukais bei rite dar nepajungėm tai garsiakalbis vistiek turi supypsėt. Reiškia mūsų MD bent kažkiek jau gyvas :)

Tęsinys čia:  Metalo detektorius MD Clone Pi AVR [II dalis]
Failai parsisiųsti, jei Pablox saitas užlinktų:  pablox_pcb_softas181.zip

42 komentarai prie “Metalo detektorius MD Clone Pi AVR [I dalis]”

  1. error Says:

    Pagirtina :)

  2. Donatas Stanionis Says:

    Linkiu sėkmės pabaigiant. Aš vis dar savo Terminatoriaus neužbaigiu, plokštės sulituotos, bet vis neprisiruošiu vykti į Uteną, nes pats nedrįstu be oscilografo bandyti ritę daryti. O Clonas, kaip detektorius vos ne idealus kasti miške ar stambius objektus giliai. Tik visai netinkamas prie sodybų ieškoti smulkmenų.

  3. zigzagas Says:

    Dėkui, o va terminatorių galėtum užsibaigti - clonus jau įveikiau, kažko naujo noris, more advanced :D Tik kad sudėtingoka kiek mačiau suderint ir ritė. Tai būtų malonu kad tu pirmas pasidarytum ;)

  4. Donatas Stanionis Says:

    Na bandysiu kaip nors iki vasaros užbaigti :)

  5. Bijotu MAROZAS Says:

    Esi kietas :D

  6. Dainius Says:

    O tavo perbraizyta schema yra 100% identiska originalui, nes noriu pasigaminti ir detektoriu, tik dabar nezinau kuria schema remtis reikia. nekils problemu isesdinti takelius su tavo perbraizyta schema?

  7. zigzagas Says:

    Identiška, detaliu numeravimas netgi atitinka. Tiesa skirtumas toks kad LCD ir jungtukai jungiami per fyškę, tai reik į tai atkreipt dėmėsį. Na o pcb tai tikrai viskas tvarkoje, nėra jokių kalbliukų, ėsdini, sukiši dalis ir veikia

  8. Dainius Says:

    o tu gal is vilniaus? padetum susikonstruoti man si aparaciuka?

  9. zigzagas Says:

    Kaunas

  10. Dainius Says:

    o gal turite pasidares sarasiuka visu detaliu su galiom ir varzom kuriu reikia siam aparaciuikui, aisku suprantu lcd ir atmega8 is ebay geriausia siustis ten pigiau gautusi. ir ga privaciai su jumis galima butu bendrauti pvz kaip facebookas arba skype

  11. zigzagas Says:

    Šioks toks dalių sąrašas yra poste įdėtas. Geresnio nėra ir nebus. Rašyk į emaila

  12. Vaidotas Says:

    Labas,

    ko tais nepavyksta man pasidaryti. Kai pajungiu rite krenta srove ir ekrane rodo 7-8 v. Kas galetu buti negerai?

  13. felix Says:

    Sveikas o kokia savikaina gaunas.

  14. Dalius Says:

    sveikas o kaip ta plokste atsispauzdinti su ta eagle?nes man su viskuo atspauzdina su detalem ir kitais elementais :)

  15. zigzagas Says:

    Sluoksnius (layers) išjunk nereikalingus, palik tik takelius ir kiaurymes

  16. Dalius Says:

    sveikas sulitavau viska ir kaip rasei nededamas microshemu patikrinau itampas . Ant atmegos yra 5v o ant tl074 ir 4066 ant daugelio kontaktu yra 12v viska pertikrinau ir nerandu problemos gal nutuoki kodel? :(

  17. Dalius Says:

    sveikas patikrinau sroves kaip rasei be microshemu ant atmegos 5v o ant 4066 ir tl047 po 12v :( viska pertikrinau niekaip nesuprntu kodel taip yra.

    ACIU UZ ATSAKYMA :)

  18. zigzagas Says:

    Nuo 5V stabilizatoriaus žiūrėk toliau, gal takeliai susijungę kur neturėtų. Kažkas sudėtingo negali būt, arba montaže arba plokštėj klaida padarei

  19. Dalius Says:

    Sveikas norejau paklausti kokia rite gaminai? kokoks storis vielos varza kokia turi buti?

  20. zigzagas Says:

    rites visokias bandžiau, bet paprasta ratu susukta lygiai taip pat ima kaip ir korzin, na bent jau akivaizdaus skirtumo nusijaučia. Viela 0.5-0.8mm. Dabar varžos nepamenu, bet kažkur omas su trupučiu

  21. Martynas Says:

    Sveikas turiu klausima del kondensatoriu. Ar ten nera klaida del 2200 uF NES KIEK ISKOJAU NERADAU TOKIOS TALPOS???
    O tie 470 reiskia 470nF ?

  22. zigzagas Says:

    To Martynas: pilna visur tų 2200uF elektrolitinių kondensatorių, va lemonos linkas tau: http://www.lemona.lt/index.php?page=itemlist&b_id=86&filters=%27T2%3D%20%202200uF%3B%40%27

    schemoj 470 reiškia 470pF, kas į kodą pavertus bus 471. Rašiau apie Electronics assistant progmamėlę, ten yra funcija kur varžų ir kondikų kodus paverčia iš skaičiaus į nominalą. Kondiko linkas lemonoj: http://www.lemona.lt/index.php?page=item&i_id=45419

  23. Martynas Says:

    Atkreipk demesi i detaliu sarase C8 kondensatoriu. As supratau kad cia ne elektrolitinis, o keramikinis. Aciu uz linkus :)

  24. zigzagas Says:

    Aha panašu kad su C8 klaidelė įsivėlė, ir tikrovėje aš ne elektrolitą naudojau. Geras pastebėjimas gal pataisysim kažkada ;)

  25. Martynas Says:

    Butu labai malonu jeigu patikslintumete C8 kondensatorius. Butu smagui jei linka numestumete UAB Lemona svetaines.

  26. Lukas Says:

    Is kur isigijai ta juoda dezute kur viska sudejai???

  27. zigzagas Says:

    To Lukas: iš RCL

  28. zigzagas Says:

    Update: C8 klaidą pataisiau. Ten tikrai realybėje yra 2200pF(2.2nF) plėvelinis kondensatorius, ant kurio turi korpuso būti parašyta 222.

  29. Lukas Says:

    Koks paradoksas. Man tapati problema kaip ir Daliui. Ant 4066 ir tl047 po 12v.
    Kas galetu but. Tikrinau ir takelius ir pacia sehema gal kokius 5 kartus ir nieko nerandu :/

  30. Lukas Says:

    Gal kas galit parekomenduoti :)

  31. zigzagas Says:

    Žiūrėk kiek įtampos stabilizatoriaus 78L05 išėjime. Privalo būt +5V. O kiek pas tave rodo? Jei nėra tiek - blogai įlitavai arba nudvėsė 78L05.

  32. Lukas Says:

    Seiki turiu problema su displėjus. Garsas veikia tik ekrano nerodo. Kontrasta susireguliavau rodo viršutines eilutes kvadratelius. Laidus prasiskambinau viskas atrodo tvarkingai sulituota. :(

  33. zigzagas Says:

    Netingėk tikrinti, niekas tau online nepasakys ką ten blogai privėlei, o kad privėlei tai garantas.

  34. Lukas Says:

    Patikrinau lcd veikia. Tikrinau voltaza schemoje ir pastebejau nedideliu sitampu skirtumus palyginus su duotoj schemoj, pvz:
    T3 KONTAKTAS- schemoje pavaizduota 1.2….2.5 mano 0.92V o to pacio tranzistoriaus kolektoriaus kojeles schemoje parodyta 7….8v o mano 9.8v. Mano multimetras nera vienas geriausiu gali jis biski paklaida daryt. Visur proto ribose rodo gerai. Ka manai ar tai gali tureti itakos????

  35. Lukas Says:

    Dar viena ties VT3 tranzistoriaus kolektroiaus kojele, schemoja parodyta 0.5v oman 0.98v dvigubai.

  36. zigzagas Says:

    Kai man viskas veikė, tai net nebandžiau matuot tų įtampų ar atitinka ar ne.

  37. Lukas Says:

    Klausimas del programavimo. Ar is pradziu irasai hex faila poto tik fuse bitus irasai ar viska su konfiguruoji ir spaudi write all??

  38. Lukas Says:

    KLAIDA VIS IESKOJAU IR IESKOJAU PLOKSTEJE O KLAIDA BUVO LCD EKANE. LITUOJANT LAIDUS, KAIP PLAUKO PLONUMO LAIDELIS UZTRUMPINO KONTAKTUS:D PATARIMAS TVARKINGAI LITUOTI!!!!

  39. Lukas Says:

    Kodel tiek korzine tiek paprasta rite birbia kaip transformatorius

  40. zigzagas Says:

    Pirma fuse bitus nustatai ir įrašai, tada jau HEX’ą pūti į Atmegą.

  41. Lukas Says:

    As rasiau iskart fuse ir hex ir veikia.

  42. zigzagas Says:

    O aš ir nesakiau, kad neveiks kitokia seka įrašius ;)

Palikti atsiliepimą