Išrinkti geriausi elektronikos mėgėjų sukurti prietaisai

2011 02 10 20:57

(oficialus pranešimas spaudai)

Vasario 10 d. „Energetikos ir technikos“ muziejuje vykusio renginio metu buvo išrinkti geriausi elektronikos mėgėjų sukurti prietaisai. Mokslininkai ir elektronikos srities verslininkai apdovanojo elektronikos mėgėjus, kurių išradimai, patobulinimai ar plėtotės elektronikos srityje buvo pripažinti geriausiais metų darbais. Metus trukusio konkurso „RS stipendija“ pagrindinis prizas atiteko elektronikos inžinieriui Šarūnui Šutavičiui už jo sukurtą elektrinį motorolerį.

Šis, per 3 mėnesius sukonstruotas, ir pagrindiniu prizu apdovanotas elektrinis motoroleris gali būti įkraunamas iš bet kurio 220 V elektros lizdo.

„Šiuo metu visiškai įkrautas motoroleris nuvažiuoja iki 20 km, tačiau po patobulinimų jis įveiks 60 km atstumą“, – tikino idėjos autorius.

Pagrindinio prizo laimėtojas gavo 2000 Lt vertės čekį apsipirkti elektronikos, automatikos ir mechanikos komponentų kataloge RSLietuva.com.

Dar tris prizus išsidalino kiti elektronikos entuziastai.

„Fizikos klasikos“ apdovanojimas atiteko Linui Karpavičiuidvigubo rezonanso Teslos transformatorių.

Inovatiškiausiu bei artimiausiu grynai elektronikai pripažintas Vytauto Janušonio sprendimas „EVJ-lighting“, sukuriantis virtualų garsiakalbių judėjimą pagal grojamos muzikos ritmą. Autorius už šį darbą įgijo teisę naudotis visiškai naujai įrengta Kauno technologijos universiteto laboratorija.

Žiūrovai savo simpatijas taip pat skyrė Šarūnui Šutavičiui, kuris iš viso šiam konkursui pateikė net penkis darbus.

Tarp konkursui pateiktų darbų taip pat buvo elektra varomas dviratis ir motociklas, šešiakojis robotas, žaibus laidantis transformatorius, elektroninis temperatūros reguliavimo įrenginys ir „naminis žemės drebėjimas“, atstojantis durų skambutį. Pabeldus į duris vietoje skambučio melodijos pajuntamas „žemės drebėjimas“, perspėjantis apie atėjusį svečią.

Išrinkti geriausi elektronikos mėgėjų sukurti prietaisai
Pagrindinis prizas atiteko elektronikos inžinieriui Šarūnui Šutavičiui už jo sukurtą elektrinį motorolerį

„Energetikos ir technikos“ muziejuje vykęs renginys vainikavo visus metus trukusį konkursą „RS stipendija“, kuriame elektronikos, automatikos ir mechanikos komponentų katalogas „RSLietuva.com“ ir portalas „Elektronika.lt“ kvietė Lietuvos elektronikos mėgėjus pademonstruoti savo gebėjimus.

„Šis konkursas atsirado iš siekio atrasti elektronikos srities talentus. Elektronikos entuziastai visus metus kūrė prietaisus, rodė juos, filmavo, diskutavo su bendraminčiais ir tobulino. Šis konkursas paskatino juos laisviau reikšti savo kūrybiškumą“, – sakė konkurso organizatorius, elektronikos, automatikos ir mechanikos komponentų katalogo „RSLietuva.com“ projektų vadovas Andrej Larionenko.

Išrinkti geriausi elektronikos mėgėjų sukurti prietaisai
Prizininkai ir komisija

Metų finalininkus rinko Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Kauno technologijos universiteto, UAB „YE International“, UAB „Ekspla“, UAB „Elseta“ ekspertai bei Elektronika.lt portalo lankytojai.

Konkurso organizatorių teigimu, lietuviai elektronikos srityje – ypač gabūs ir kūrybingi, o jų bendruomenė – didesnė, nei galima tikėtis, todėl konkursas tęsis ir toliau, o visi elektronikos entuziastai kviečiami kurti ir savo prietaisus pristatyti konkursui.

Paraiškas pirmajam šių metų konkurso etapui įprasta tvarka jau galima teikti nuo vasario 1 dienos. Šiemet konkursas taip pat turės 10 etapų (sausio ir liepos mėnesiais bus „atostogos“), o kitų metų pradžioje bus irgi renkamas geriausias metų darbas.

Kurkite, dalyvaukite ir būkite įvertinti!

Į viršų | Skyrius:   Konkurso naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras