Jungiklis mažiesiems

2010 04 12 14:39

Pristatome pirmą paraišką „RS stipendijos“ II etapui. Diskutoti apie šį projektą galite forume adresu: http://forum.elektronika.lt/viewtopic.php?t=52843

Autorius: Mindaugas Jankūnas.

Atėjus naujai elektros jungiklių montavimo madai, atėjo ir naujos problemos turintiems mažamečių vaikų. Jie labai mėgsta juos pajunginėti… Norėdami uždelsti laiką tarp įjungimo ir išjungimo, naudojam priedėlį jungikliui.

Pristatanti vaizdo medžiaga:


Nuorodos į paveiksliukus:
#1: http://u.stats.lt/i/2010/04/11/100149_1.jpg
#2: http://u.stats.lt/i/2010/04/11/100205_2.jpg
#3: http://u.stats.lt/i/2010/04/11/100218_3.jpg

Į viršų | Skyrius: 2010 m. II etapas (balandis) | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

13 komentarų to “Jungiklis mažiesiems”

  1. Darius rašo:

    Idomus projektas, ypac tiems kam tai aktualu. O tokiems, daznai aktualus klausimas - kiek toks patobilinimas galetu kainuoti?
    Ir dar vienas klausimas - kaip paciam nepasimesti ijungtas jungiklis ar isjungtas? Ypac tuo atveju, kai jungikliai sujungti lygiagreciai ir nera griztai kad pvz. i apacia “off” i visru “on”.

    Beje, labai tvarkingas pristatymas ir fainas vaikas trecioje nuotrakoje -))

  2. Mindaugas Jankūnas rašo:

    Elektroninė dalis manau nekainuos daugiau nei 30-40 litų. Jeigu pačiam pasigaminti neišeina - kainuos šiek tiek ir padarymas.

    Jeigu šviesa įjungiama ir jungiklis paliekamas įjungtoj padėty, šviesa ir švies visą laiką kol neišjungsit jungiklio. Jeigu šviesą įjungiat ir jungiklį nuspaudžiat į išjungtą padėtį, šviesa dega bet praėjus tam tikram laikui (priklausomai nuo schemos) šviesa užges. Tikrai nepasimesit.

    Tikriausiai klausėt apie dubliuotus jungiklius… galima ir su jais, bet tuomet jau nėra nustatyta, kad pavyzdžiui išjungta šviesa reiškia jungiklis nuspaustas žemyn.

    Nuotraukoj vaikas ne mano - kitų žmonių, kurie padovanojo gražią nuotrauką “paremdami” projektėlį. :)

  3. Kestas rašo:

    sveiki,

    projektas neblogas, labai naudingas.
    Gal būtų galima gauti detalių sąrašą su schema.

    ačiū

  4. vytas rašo:

    Ko truksta cia tai, kad ta visa elektronine dalis tilptu i jungikli…

  5. Mindaugas Jankūnas rašo:

    Čia tik prototipas, naudojant SMD detales manau sugrūsti į jungiklį gal ir išeitų. Dėl schemos rašykit į paštą. Tik šiek tiek užtruks, kol nubraižysiu su programa, nes viskas lape dabar.

  6. Tautvydas rašo:

    Būtų labai malonu jai pasidalintum schema…

  7. Mindaugas Jankūnas rašo:

    Nusibraižiau “taimerį”, kuris turėjo būti pritaikytas stiprintuvo minkštam įjungimui. Toptelėjo mintis, kad jį galiu panaudoti ir kitiems tikslams. Naudojama NE555 mikroschema, kuri gali valdyti relę be papildomo tranzisotoriaus (privalumas). Ji gali veikti prie įvairios įtampos. Kadangi naudojau 9V transformatoriuką išimtą iš mobilaus telefono pakrovėjo, pastačiau stabilizatorių 7805, kurio išėjime turim 5V. Naudojam tokios pat įtampos relę. Rezistoriumi R1 pasirankam relės atjungimo laiką. Formulė duota schemoje. Galima naudoti paderinamą rezistorių. 7805 radiatorius nereikalingas. Kondensatorių įtampos - 16V.

    Schema: http://u.stats.lt/i/2010/04/18/110057_jungiklis%20maziesiems.GIF

    Kaip nekeista, tenka paplušėti, kol visiems atrašau. Nemaniau, kad bus tiek susidomėjusių ir turinčių tą pačią problemą dėl jungiklių :)

  8. Povilas rašo:

    Puiki schema! Pasiūlymas - vietoje transformatoriaus, diodų tilto ir stabilizatoriaus galima būtų naudoti 5V telefono pakrovėjo vidurius, užimtų žymiai mažiau vietos;)

  9. Mindaugas Jankūnas rašo:

    Be abejo, galima naudoti. Pasauly kiekvienai idėjai atsiranda patobulinimas ;) Kartais labai primityvi idėja tampa plačiai naudojama. Beja, gaunu į paštą laiškų… žmonės sugalvoja įvairių situacijų kur panaudoti šį įtaisą.

  10. Darius rašo:

    Gal pasidalinsi panaudojimo idejomis?

  11. Mindaugas Jankūnas rašo:

    Vienas žmogus naudos tualeto ventiliatoriui valdyti, kitas (kam ji ir buvo realiai sugalvota) - stiprintuvo minkštam įjungimui, dar kitas - kaip kiaušinių išvirimo signalizatorių. :) Likę - matyt, pagal paskirtį… Panaudojimų daug.

  12. Linas K rašo:

    Vietoje transformatoriaus galima būtų tiesiog jungti nuosekliai 1uFx400V kondensatorių. Sutaupytumėt vietos ;)

Jūsų komentaras