Maistą gaminantys robotai ir muziką kuriantis dirbtinis intelektas – kaip gyvensime 2025-aisiais?

2021 01 23 10:22

Naujų technologijų kūrimui ir pritaikymui visame pasaulyje yra skiriami dideli ištekliai, tad ir pasikeisti šioje srityje daug kas gali net ir per vienerius metus. Jau dabar galima prognozuoti, kad netolimoje ateityje technologijų vaidmuo mūsų gyvenime smarkiai skirsis nuo dabartinio. Dėl sparčiai vystomų daiktų interneto (IoT), 5G ir dirbtinio intelekto (DI) sprendimų per ateinančius kelerius metus robotai ne tik bus plačiau pritaikomi pramonėje, kur jie atliks monotoniškas ir pavojingas užduotis, bet ir taps nepakeičiamais žmonių pagalbininkais kasdienėje veikloje. Šios ir kitos tendencijos, pasak „Huawei“ technologijų ekspertų, pasaulyje išpopuliarės jau 2025 metais.

Maistą gaminantys robotai ir muziką kuriantis dirbtinis intelektas – kaip gyvensime 2025-aisiais?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Nuo tada, kai kelios pramonės šakos pradėjo pamažu taikyti 5G, DI, debesijos ir kitas naujas technologijas, pastebėjome pokyčius rutinoje, darbo aplinkoje ir visuomenėje. Jau šiandien internetas kartu su išmaniais sprendimais leidžia dirbti vienodai efektyviai, nepriklausomai nuo žmogaus ar kompanijos buvimo vietos, kalbos ir kultūros. Savo ruožtu, technologijų tendencijos, kurias aprašėme „Huawei Global Industry Vision 2025“ programoje, pasiūlys beprecedentę patirtį ir galimybes pakeisti tai, kaip mes dirbome, gyvenome ir kūrėme iki šiol“, – teigia Ricky Chen, „Huawei Technologies“ vadovas Baltijos šalyse.

Robotai – žmonių asistentai kasdienybėje

Protingesni, pajėgesni ir universalesni robotai turėtų reikšmingai pagerinti žmonių gyvenimo kokybę namuose ir už jų ribų. Pavyzdžiui, ateityje taps įprasta, jog jie dirbs slaugytojais, neįgalių asmenų padėjėjais, liokajais viešbutyje ar tiesiog veiks kaip išmanieji galūnių protezai. Remiantis „Huawei Global Industry Vision 2025“, Didžiojo aštuoneto šalyse 2025 metais vienuose slaugos namuose vidutiniškai dirbs 10 priežiūrą teikiančių robotų, o 14 proc. pasaulio namų ūkių turės išmanųjį robotą, valantį patalpas ar padedantį gaminti maistą.

Pagrindinė priežastis, didinanti priežiūros robotų paklausą, yra darbuotojų trūkumas sveikatos apsaugos sistemoje bei visuomenės senėjimas. Jau šiandien penktadalis Europos gyventojų yra vyresni nei 60 metų amžiaus ir daugumai jų yra reikalinga priežiūra, tad robotikos technologijų vystymas gali veiksmingai spręsti šią problemą.

Robotas – jūsų naujas kolega

Automatizacija ir robotai, ypač tie, kurių veikimas paremtas dirbtiniu intelektu, inicijuos pokyčius ne tik mūsų buityje, bet ir darbovietėje. Preciziški, nepavargstantys ir visada pasiekiami robotai perims monotoniškas, pavojingas ir didelio tikslumo reikalaujančias užduotis, suteikdami galimybę darbuotojams atlikti kūrybingesnį ir vertingesnį darbą. Pasak ataskaitos, 2025 metais dešimčiai tūkstančių dirbančių asmenų teks 103 robotai. Taip ne tik bus taupomas laikas ir didinamas produktyvumas, bet ir reikšmingai sumažinamas sužeidimų ir mirčių darbo vietoje skaičius.

Pasikeis požiūris į mus supantį pasaulį

Ataskaitoje teigiama, kad 2025-aisiais 337 milijonai žmonių ir 10 proc. verslų naudos virtualios ir išplėstos realybės (AR/VR) sprendimus, kurie kartu su dirbtiniu intelektu, 5G ir itin didelio dažnio (UHF) technologijomis atvers naujas galimybes žmonių kasdieniame gyvenime, versle ir kultūroje. Išsivadavimas nuo atstumo, erdvės, laiko ir kitų fizinių ribojimų bei to pritaikymas darbe ne tik suteiks naujų patirčių, bet ir padidins produktyvumą bei efektyvumą įvairiose industrijose. Kiekvienas galės pažvelgti į mus supantį pasaulį taip, kaip tai buvo neįmanoma iki tol, o tuo pačiu metu bus palengvintos ir tokios užduotys, kaip nuotolinės medicininės procedūros.

Simbiotinė ekonomika vaidins svarbų vaidmenį verslo vystymuisi

Prognozės rodo, jog 2025-aisiais kiekviena bendrovė pasaulyje naudos debesijos technologijas didesniu ar mažesniu mastu. Taip pat po penkerių metų 85 proc. verslo programų bus paremtos debesijos platformomis, kas paspartins pastarųjų vystymosi efektyvumą ir greitį. Simbiotinė ekonomika yra pagrįsta bendro pasiekiamumo platformų kūrimu, kurios suteikia galimybę kiekvienai įmonei augti, sklandžiai bendradarbiaujant su kompanijomis ir partneriais iš kitų pasaulio valstybių. Atviros ir diversifikuotos ekosistemos, paremtos debesijos platformomis, turėtų būti naudingos ne tik verslo subjektams, bet visiems, įsitraukusiems į ekonomikos vystymąsi bendrąja prasme.

Technologijų parama kuriantiems profesionalams

Technologijos pritaikomos monotoniškų darbų automatizacijoje, tačiau jos gali būti naudingos ir kituose kontekstuose – pavyzdžiui, dirbtinis intelektas gali pasitarnauti kūryboje. „Huawei“ prognozuoja, kad 2025 metais 97 proc. didžiųjų įmonių pritaikys DI savo verslo procesų valdymui, kas kartu su debesijos paslaugomis padės mažinti išlaidas ir atvers naujų galimybių moksliniams eksperimentams, inovacijoms ar muzikos ir meno kūrybai. Dirbtinis intelektas jau dabar gelbsti scenarijų rašyme, o ateityje jis netgi padės pabaigti garsių muzikantų pradėtas kompozicijas. Dėka giliojo mokymosi algoritmų, DI gebės rašyti melodijas, analizuodamas tam tikro muzikos žanro ar kompozitoriaus bruožus.

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras