Jupiterio ir Saturno palydovuose tyrimus atlikti galėtų ledinis robotas: ieškotų nežemiškos gyvybės

2021 01 21 10:35

Jupiterio ir Saturno palydovai, tokie kaip Europa ir Enceladas, pastaruoju metu sulaukia vis daugiau dėmesio kaip galimos vietos nežemiškos gyvybės paieškoms. Po jų lediniais paviršiais plyti didžiuliai vandenynai.

Jupiteris / NASA/Caltech nuotr.
Jupiteris / NASA/Caltech nuotr.

Kaip geriausia juos tyrinėti? Neseniai pristatyta intriguojanti idėja – galbūt tyrimams skirti autonominiai robotai galėtų būti pagaminti iš ledo? Savaime suprantama, ledinis būtų ne visas robotas, o tik jo korpusas; elektroniniai prietaisai būtų įdiegti viduje. Tyrėjai išnagrinėjo, kaip tokį robotą būtų galima pagaminti minimaliomis energijos sąnaudomis.

Tai svarbu, nes pagrindinis ledinio roboto privalumas būtų pritaikomumas vietos sąlygoms. Pavyzdžiui, tyrinėjant kitą planetą, ledinį robotą būtų galima sukonstruoti jau nuskridus į paskirties vietą, iš aplink esančio vandens ledo. Taip būtų sutaupoma skraidinamų prietaisų masė, be to, roboto formą būtų galima pritaikyti pagal aplinkos sąlygas.

Kitas svarbus privalumas – ledinį robotą būtų galima pataisyti sulūžus korpuso detalėms, tuo tarpu metalinio ar plastmasinio roboto – ne. Iš penkių išbandytų metodų energetiškai efektyviausias pasirodė esantis „šildomas kabinimo lizdas“: prietaisas, kurį reikia įmontuoti į ledo korpusą, pašildomas ir „įlydomas“ į vidų.

Taip pat galima naudoti karštą metalinį strypą arba grąžtą. Tyrėjai taip pat pagamino keliolikos centimetrų dydžio robotuką, kuris gali važinėti įvairiais paviršiais ir prastumdyti priekyje pasitaikančias nedideles kliūtis. Tyrimo rezultatai pristatyti Tarptautinėje protingų robotų ir sistemų konferencijoje, juos aprašantį straipsnį rasite čia. Originalų autoriaus tekstą galima rasti čia.

Inf. šaltinis: „Konstanta 42“. Autorius: Kastytis Zubovas

Į viršų | Skyrius: Mūsų naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras