Kodėl „Ford“ transmisijų gamykloje sukiojasi robotai-šunys?

2020 08 07 10:28

„Ford“ transmisijų gamykloje Detroite sukiojasi pora „Boston Dynamics“ keturkojų robotų. Šie įspūdingai judrūs robotai jums tikrai yra matyti iš daugybė klipų internete, tačiau gamykloje jie pasirodė tikrai ne darbuotojams linksminti. Tiesą sakant, jie čia tam, kad „Ford“ sutaupytų pinigų ir laiko.

„Boston Dynamics“ robotas „Spot“ gali atlikti pačias įvairiausias užduotis. Šie robotai be problemų lipa laiptais, apeina kliūtis ir praleidžia jų kelyje pasitaikiusius žmones. Jei pargriūva, „Spot“ gali pats atsikelti. Tiesą sakant, šie robotai ir juda labai panašiai kaip šunys. Tai kam jie „Ford“?

Ant roboto nugaros matote erdvinį skenerį. © „Ford“ nuotrauka
Ant roboto nugaros matote erdvinį skener
© „Ford“ nuotrauka

Gamyklos yra įrengiamos pagal planus, tačiau per kelerius metus stipriai pasikeičia. Jose statomi nauji įrengimai, pasikeičia surinkimo linijų struktūra ir net darbuotojų darbo vietos. Šie pokyčiai įprastai yra gana smulkūs ir į jokius planus nėra įtraukiami. Tačiau per daug metų jų susikaupia tiek, kad turimi planai tiesiog nebeatitinka realybės. Ilgą istoriją skaičiuojanti „Ford“ tai žino iš patirties. Taigi, kai planuojami didesni atnaujinimai, seni planai mažai kuo gali padėti. Tenka braižyti naujus.

Bet kas šiais laikais ką nors braižo? Pasitelkiami skeneriai, kurie nuskaito visas gamyklos erdves. Tai – įprastai ant trikojų montuojami dideli ir sunkūs prietaisai. Vienos gamyklos nuskenavimas kainuoja apie 300 tūkstančius dolerių.

Ir štai pasirodo Spot ir Fluffy – taip pavadinti du robotai, kurie dabar vaikštinėja po „Ford“ gamyklą Detroite. Ant šių robotų nugarų yra pritaisyti skeneriai, kurie nuskaito visas erdves. Ir jiems puikiai sekasi.

Skenuojant didesnes erdves, robotai stovi ant ratuotų platformų. Tačiau kai prireikia, jie nulipa ir imasi darbo. Jie pralenda pro siaurus plyšius, gali lipti laiptais, įkalnėmis.

Vienas toks robotas kainuoja 74 tūkstančius dolerių. Tačiau „Ford“ tiki, kad jie padės sutaupyti pinigų. Po gamyklos skenavimo jie galės imtis kitų darbų.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras