Robotai, kuriems reikia atsigerti: ši roboto ranka prakaituoja, kad atvėstų

2020 02 01 09:27

Mokslininkai sukūrė minkštą robotinį raumenį, kuris prakaituoja, kad išliktų šaltas ir galėtų imituoti rankos judesius.

Tyrėjai iš Kornelio universiteto Niujorke sukūrė roboto ranką iš hidrauliškai valdomų ir pirštus primenančių dalių, turinčių mažas skylutes, per kurias gali išsiskirti vanduo, skelbia universitetas.

Prakaituojanti roboto ranka / Kornelio universiteto nuotr.
Prakaituojanti roboto ranka / Kornelio universiteto nuotr.

Tyrėjai teigė, kad robotas gali „prakaituoti“ norėdamas reguliuoti savo temperatūrą.

Robertas Shepherdas, Kornelio mechaninės ir kosminės inžinerijos docentas, kuris vadovavo projektui, aiškino, kad perkaitimas yra iššūkis robotams, pagamintiems iš „minkštų“ medžiagų.

Taip yra todėl, kad lanksčios, sintetinės medžiagos sulaiko šilumą iš vidinių variklių, valdančių robotą. Pavyzdžiui, metalai greitai išsklaido šilumą, o minkštos medžiagos ją sugeria. Kad šios medžiagos atvėstų, reikalingas vidinis ventiliatorius, kuris padidina nepageidaujamą svorį ir tūrį.

Tyrėjas su komanda sukūrė hidrogelio medžiagą, kuri išspaudžia vandenį iš daugybės mažų porų, kurios automatiškai išsiplečia, kai temperatūra pasiekia 30C laipsnių, ir užsidaro, kai temperatūra nukrenta.

Šis šiluminio valdymo metodas reiškia, kad robotas gali būti eksploatuojamas ilgą laiką ir neperkaisti. Mokslininko teigimu, tai jau ne pirmas kartas, kai žmogaus biologijos principai padeda inžinieriams, kurie kuria robotus.

Projektas aprašomas „Science Robotics“ žurnale, o tyrėjai teigia, kad ateityje tokie veikimo principai galėtų būti naudojami norint pakeisti trintį tarp paviršių ir sudaryti sąlygas sklandžiam judėjimui. Jie gali būti itin naudingi nukreipiant slenkančių ar stumdomų robotų lokomotyvą.

Ši technologija taip pat galėtų būti naudojama, pavyzdžiui, pašalinant teršalus nuo paviršiaus.

Tiesa, technologija turi ir trūkumų. Tokiems robotams nuolatos reikėtų vandens. „Jie, kaip ir žmonės, turėtų atsigerti“, – pridūrė mokslininkas.

Inf. šaltinis: LRT.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras