Roboto magijos triukas: šveicarų sukurtas robotas sugriebia daiktus jų neliesdamas

2020 01 30 09:05

Šveicarų mokslininkai sukūrė unikalų robotą, kuris pasinaudoja garso bangomis, kad sugriebtų ir pakeltų objektus jų neliesdamas.

Marcelis Schuckas iš Ciuricho ETH universiteto pristatė robotinės rankos prototipą, kuris gali sugriebti itin mažus objektus. Šis išradimas gali padėti laikrodžių gamintojams, mikromechanikams ir su puslaidininkiais dirbantiems specialistams, skelbia universitetas.

Levitacija / ETH universiteto nuotr.
Levitacija / ETH universiteto nuotr.

Visa tai įmanoma dėl akustinės levitacijos. Dviejuose 3D spausdintuvu sukurtuose pusrutuliuose yra daugybė mažų garsiakalbių, skleidžiančių ultragarso bangas. Šių garso bangų dažnis yra didesnis nei 20 kHz, todėl žmogus jų negirdi.

Kai šios akustinės bangos sklinda tarp pusrutulių, jos trukdo viena kitai ir, jei sąlygos yra tinkamos, sukuria į viršų nukreiptą „stovinčią“ bangą. Šalia jos yra aukšto ir žemo slėgio taškai, kuriuose daiktas gali tarsi įstrigti.

Levituojančio objekto dydį ir masę riboja garso bangos savybės, tokios kaip jo dažnis ir jos sukuriamo slėgio lauko stiprumas.

Mokslininkas ir jo komanda taip pat kuria programinę įrangą, leidžiančią vartotojui manipuliuoti slėgio taškų padėtimi tarp garsiakalbių. Jie viliasi, kad pakabintą daiktą bus galima perkelti į kitą vietą nenuleidus ant žemės.

„Pagrindinis tikslas yra ištirti galimas pritaikymo sritis ir perkelti išradimą į pramonę“, – pranešime spaudai cituojamas mokslininkas.

Inf. šaltinis: LRT.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras