JAV kariuomenė rengs robotų kovinio šaudymo pratybas

2019 07 16 10:07

JAV kariuomenė skelbia, kad jau ateinančiais metais ketina atlikti naujojo kovinio roboto – „Robotic Combat Vehicle“ (RCV) – kovinio šaudymo pratybas. Nors šiose pratybose dar nebus robotų, kurie iš tiesų bus siunčiami į kovines užduotis, pratybos bus naudingos siekiant pademonstruoti įvairias technologijas, kurios ateityje gali būti įtrauktos į realias kovines platformas bei išsiaiškinti, kaip ilgainiui kariai šias technologijas galėtų panaudoti vykdant jiems pateiktas užduotis, rašo „The Verge“.

Kadras iš filmo „Terminatorius“
Kadras iš filmo „Terminatorius“

RCV modulis bus sumontuotas ant šarvuočių M113 platformos. Valdymas bus vykdomas iš modifikuotos pėstininkų kovos mašinos „Bradley“, pavadintos „Mission Enabler Technologies-Demonstrators“ (MET-D). Šiose valdymo mašinose bus sumontuotos kameros ir nuotolinio valdymo bokštelis, kurį įgula valdys per lietimui jautrius ekranus

Pirmoji bandymų fazė vyks kovo mėnesį. Pratybose dalyvaus du MET-D ir keturi RCV šarvuočiai. Visuose MET-D bus po vairuotoją, kulkosvaidininką ir keturis karius, kurie valdys du RCV. Pratybų tikslas – įvertinti būrio lygmens manevringumą. Pagal pratybų rezultatus bus sudarinėjami vėlesnių pratybų planai.

Kitos fazės bus didesnio masto: ateinančių metų gegužę Europoje vyks RCV ir pėstininkų sąveikos pratybos, o kažkada 2021 metų pabaigoje, dalyvaujant šešiems MET-D ir keturiems M113 RCV šarvuočiams bei keturiems ant lengvesnės platformos sumontuotiems RCV bus vykdomos kuopos lygmens pratybos. Trečioji fazė numatyta 2023 metais, jose dalyvaus šeši MET-D šarvuočiai, keturi RCV, sumontuoti ant M113 platformos bei keturi RCV vidutiniai ir sunkieji RCV.

Ginkluotus robotus JAV kariuomenė vystė jau keletą metų, tačiau šiuose bandymuose naudoti numatomi robotai dar nebus tie tikrieji koviniai robotai, kuriuos ketinama siųsti į kovos lauką. Tai yra surogatinės transporto priemonės, kurių tikslas – simuliuoti ateities kovines platformas. Bandymų tikslas yra ne transporto priemonių galimybių patikrinimas, o siekis išsiaiškinti, kaip jas sekasi valdyti kariams, nustatyti, kokie yra efektyviausi tokių robotų panaudojimo būdai siekiant apsaugoti karius nuo tiesioginio dalyvavimo mūšyje.

Numatoma, kad tikrieji koviniai robotai bus mažesni ir lengvesni už dabar naudojamus pėstininkų transportavimo šarvuočius: juose nebus vietos žmonėms, nereikės itin sunkių šarvų, todėl tilps daugiau degalų ir amunicijos. Tokie robotai gebės dalyvauti tiesioginiuose susišaudymuose juos valdantiems žmonėms esant saugioje zonoje.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras