Latvijoje robotas prostatos vėžį gydo greitai ir be skausmo

2017 12 09 15:40

Dažniau nei kiti europiečiai prostatos vėžiu sergantiems lietuviams kaimynai latviai siūlo naują galimybę: Siguldoje modernus robotas gydo greitai, be skausmo, sukelia gerokai mažiau nemalonių šalutinių reiškinių ir atitolina gydymą chemoterapija.

Liga buvo netikėta

Visą gyvenimą Leonas buvo sveikas, – gyveno aktyviai, sportavo. Nė į galvą neatėjo, kad jį galėtų pakirsti liga. Kai sulaukė 64-erių, vyrą ėmė erzinti tai, kad kelis kartus per naktį turi keltis ir eiti į tualetą. „Pykau, nes visas organizmas, atrodė, veikia be priekaištų“, – pasakojo vyras. Šis pyktis jį paskatino kreiptis į urologą. Atlikęs tyrimus gydytojas Leonui pranešė, kad jo prostata padidėjusi, o prostatos specifinio antigeno (PSA) kiekis padidėjęs, – daugiausia gali būti 3 ng/ml, o jo buvo net 11 ng/ml. Tada Leonui buvo atlikta prostatos biopsija ir mėginyje medikai rado vėžio ląstelių. „Gydytojas mane nuramino sakydamas, kad vėžys neišplitęs, nėra ko bijoti, – tokį vėžį galima išgydyti. Paaiškino man, kaip galiu gydytis, ko tikėtis ir kokios galimos komplikacijos. Jis sakė, kad mano atveju geriausia atlikti transuretrinę prostatos rezekciją, – išpjauti dalį prostatos. Aš sutikau. Atrodė, pašalins vėžį ir bus baigta“, – tęsė Leonas.

Latvijoje robotas prostatos vėžį gydo greitai ir be skausmo

Po operacijos Leonas jautėsi gerai ir manė, kad greitai užmirš turėjęs ligą, tačiau vėl ėmė nerimauti, kai ir po pusės metų PSA kiekis nesumažėjo. „Gydytojas pasakė, kad vėžys nesitraukia ir reikia radioterapijos, – prisimena Šiaurės Lietuvos gyventojas. – Įprasta radioterapija trunka šešias savaites, bet aš tiek laiko neturėjau, – reikėjo rūpintis verslu.“ Todėl Leonas ėmė teirautis, ar yra kitų gydymo būdų. Tada jis pirmą kartą išgirdo apie „CyberKnife“. Netrukus Leonas nuvažiavo į šalia Rygos esantį kurortą Siguldą, kur veikia Stereotaktinės radiochirurgijos centras. „Buvau tenykščiams gydytojams nusiuntęs savo ligos duomenis, bet kai nuvažiavau, mane apžiūrėjo dar kartą ir vietoj trisdešimt šešių radioterapijos seansų, kuriuos man siūlė onkologijos ligoninėje, paskyrė tik penkis. Sakė, kad radioterapiją atliekant „CyberKnife“ aparatu tiek užtenka“, – pasakojo vyras.

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/straipsniai/elektronika/61877/.

Inf. šaltinis: Alfa.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras