Sukurta robotinė ranka, skirta sergantiems tetraplegija

2017 01 09 22:00

Mokslininkai sukūrė smegenimis valdomą robotinę ranką, kuri padės paralyžiuotiems žmonėms atlikti kasdienes užduotis, kaip naudotis šakute ar atsigerti iš puodelio.

Tetraplegija – terminas, kuriuo apibūdinamas visiškas abiejų rankų ir rankų nevaldymas, valingų ir kontroliuojamų raumens susitraukimų nebuvimas.

Nedaug kainuojantis prietaisas buvo testuojamas Ispanijoje su keturiais tetraplegijos kamuojamais pacientais, rašo phys.org.

Sukurta robotinė ranka, skirta sergantiems tetraplegija

Pacientams ant galvos uždedamas specialus šalmas. Jis seka žmonių smegenų funkcijas ir akies judesius – taip siunčiami signalai į planšetę, o tada – į robotinę ranką. Specialistų teigimu, visi tirti pacientai galėjo kur kas efektyviau atlikti užduotis.

Šis bandymas padėti suparalyžiuotems žmonėms nėra pirmasis. Tačiau dažniausiai panašūs įrenginiai reikalauja implanto smegenyse, o tai sukelia komplikacijas. Taip pat kitos technologijos naudoja specialių gelį, kuris tepamas ant paciento galvos, o paskui jį reikia nuplauti, taigi jis yra nepraktiškas, nes galiausiai vis vien reikia kito žmogaus pagalbos.

Tyrimui ir robotinės rankos vystymui vadovaujantis mokslininkas Surjo R. Soekadaras tikina, kad toks įrenginys kainuos 5–10 tūkst. eurų.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras