Šis robotas ateityje jums pristatys pirkinius

2016 09 14 09:33

Sekmadienį Vilniaus gyventojai galėjo savo akimis išvysti, kokia bus prekių išvežiojimo ateitis – į sostinės gatves pirmą kartą išriedėjo šešiaračiai Estijos startuolio „Starship Technologies“ robotai, į savo pasaulinį prisistatymo turą įtraukę ir Vilnių. Išmanūs gatvės robotai, nuvažiavę jau daugiau nei dvylika tūkstančių kilometrų, aplankę dvylika šalių ir pusšimtį miestų, pakeliui į savo tėvynę Estiją stabtelėjo Vilniuje – kad prisistatytų sostinės gyventojams. Visame pasaulyje žmonių simpatijas pelnę draugiškieji „Starship“ robotai nepaliko abejingų ir vilniečių.

Sostinės gyventojai su smalsumu stebėjo Gedimino prospektu riedančius šešiaračius. Daug praeivių stabtelėdavo ir žiūrėjo net atsigręždami, o jų žvilgsniai buvo kupini susižavėjimo ir nuostabos – lyg negalėtų patikėti tuo, ką mato. „Žiūriu į šiuos robotus, kaip tvarkingai ir darniai jie juda gatve, visiškai netrukdydami pėstiesiems, ir bandau įsivaizduoti, kad būtent taip ateityje atrodys kurjeris, pristatantis pirkinius man į namus. Nerealu“, – atvirai žavėjosi 22 metų studentė Agnė.

Šis robotas ateityje jums pristatys pirkinius
Luko Balandžio / „15min“ nuotr.

„Starship“ robotais žavėjosi ne tik jaunimas ir ypač vaikai, bet ir vyresnio amžiaus vilniečiai. „Jei atvirai, būdavau skeptiškas visų tų robotų atžvilgiu, bet šitie man visai patinka – tokie mieli, jaukūs atrodo. Ir taip jie čia tinka – lyg jau daugelį metų Vilniaus gatvėmis važinėtų“, – įspūdžiais dalijosi pensininkas Bronislovas. Baterijomis varomi Estijos startuolio robotai juda nedideliu greičiu – panašiai kaip šaligatviu einantis pėsčiasis, sumaniai apeidami kliūtis.

Kompanijos atstovai pažymi, kad per visus robotų bandymus bemaž pusšimtyje skirtingų miestų dar nebuvo nė vieno incidento ar nelaimingo atsitikimo. Išmanieji pasiuntinukai miestų gatvėmis juda savarankiškai ir yra skirti greitai bei saugiai pristatyti prekes iki 5 km atstumu. Robotų kūrėjai tiki, kad ši idėja sukels tikrą perversmą prekių pristatymo rinkoje: pagal jų sumanymą robotai turėtų surinkti prekes pakrovimo centre, o klientui pateikus užsakymą pristatyti pirkinius (tarkime, po 30 minučių) – greitai juos išvežioti ir vėl grįžti į pakrovimo vietą naujai užduočiai.

Rugsėjo 7-ąją Štutgarte (Vokietija) „Starship Technologies“ paskelbė apie partnerystės pradžią su „Mercedes-Benz Vans“. Bendradarbiaujant su automobilių pramonės milžinu bus sukurta pirma pasaulyje transportavimo sistema „Robovan“ su integruotais autobusiukais, kurie bus specialiai pritaikyti greitai nugabenti robotus reikiamu maršrutu, kad šie galėtų efektyviai išvežioti prekes kaimynystėje. „Starship Technologies“ jau pradėjo robotų bandymus su pasirinktais partneriais įvairiose pasaulio šalyse – kai kuriuose miestuose robotai jau bando atlikti pirmuosius prekių pristatymus realiomis sąlygomis.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras