Robotai geba susitaisyti per kelias minutes

2016 09 13 17:01

Robotai, kurie kuriami tam, kad padėtų gelbėjimo misijose, gesinant miškų gaisrus ir atliktų kitas panašias misijas, bus veiksmingi tik tada, kai galės atlikti operacijas net apgadinti arba sugebės patys save susitaisyti, teigia specialistai.

Naujas video parodo, kaip robotai gali atsitaisyti vos per kelias minutes.

Vaizdo medžiagoje – šešiakojis robotas, kuris gali vaikščioti net tada, kai 2 iš 6 kojų yra sugadintos. Taip pat rodoma, kaip robotinė ranka gali atstatyti pažeistas detales, net jeigu nebeveikia keli varikliai.

Robotai geba susitaisyti per kelias minutes

Gyvūnai yra puikiai prisitaikę prie aplinkos ir gali prisitaikyti net tada, kai yra sužeidžiami.

„Kai gyvūnas susižeidžia, jis nesimoko visko daryti iš naujo. Dėl įvairių instinktų jis prisitaiko prie aplinkos. Norime panašiai padaryti ir su robotais“, – teigia vienas iš roboto kūrėjų Jean-Baptiste Mouret.

Prieš pradėdamas veikti, robotas naudoja savo paties kompiuterinę simuliaciją, kuri tarsi sukuria jo elgesio žemėlapį, kuris nusako roboto „intuiciją“, kaip elgtis tam tikromis situacijomis. Jeigu robotas yra pažeidžiamas, jis naudoja mokymosi algoritmą, kuris turi nustatyti, kokį veiksmą atlikti.

„Kai robotas pažeidžiamas, jis elgiasi kaip mokslininkas. Jis jau tarsi žino, kas atsitiks, jeigu jis darys vieną ar kitą veiksmą, taigi pasirenka būdą, kuris tinka geriausiai“, – sako kitas šešiakojo roboto autorius Antoine Cully.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras