Sukurtas rajos robotas, varomas žiurkių ląstelėmis

2016 08 21 09:22

Mokslininkai sukūrė dygliauodegės rajos robotą, kuris plaukioja varomas kiek neįprasta energija, – raumenų ląstelėmis, surinktomis iš žiurkių širdžių.

Pasak mokslininkų, toks robotas gali labai pasitarnauti ateityje, kuriant dirbtines širdis, kurios veiktų visai kaip tikros širdys.

Žuvų klasei priskiriamos rajos turi plokščią kūną ir rykštės formos uodegas. Rajos juda naudodamos į sparnus panašius pelekus.

Sukurtas rajos robotas, varomas žiurkių ląstelėmis

Mokslininkai pabandė sukurti robotą, kurio manevringumas būtų panašus į rajos. Kai Harvardo universiteto tyrėjas Kitas Parkeris analizavo rajų judėjimą, jis pastebėjo, kad jų „sparnų“ judesiai primena širdies plakimą, todėl buvo nuspręsta panaudoti žiurkių širdies ląsteles.

Tyrėjai pirmiausiai suprojektavo robotinį rajos skeletą, kuris buvo sudarytas iš aukso ir specialiai pagaminto lankstaus plastiko ir silikono. Ant roboto buvo pritaisytos ląstelės, kurios susitraukdamos „sparnus“ spaudžia žemyn, o kai atsipalaiduoja – jie pakyla aukštyn, taip robotinė raja gali judėti vandenyje.

Robotui buvo panaudota maždaug 200 tūkst. žiurkių širdžių ląstelių, jo ilgis – maždaug 1,6 cm, o sveria vos 10 g. Robotas kol kas gali plaukti tik vandenyje, kuriame yra daug cukraus, kuris maitina ląsteles.

„Šis robotas yra gyvas, tačiau nepavadinčiau jo organizmu, nes jis negali daugintis. Vienu metu pagaminame maždaug 5–6 tokius robotus ir jie išgyvena apie savaitę“, – sako K. Parkeris.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras