Ar policijai tikrai reikia sprogdintojų robotų?

2016 08 20 22:13

Visai neseniai Dalaso policija pirmą kartą panaudojo robotą „Remotec F5“, kuris susprogdino žudynes surengusį nusikaltėlį. Iš karto po to kilo diskusija, ar policijai tikrai reikia tokių robotų, ar juos naudoti legalu ir juo labiau – etiška?

Tai buvo pirmas kartas, kai policijos robotas buvo panaudotas žmogaus nužudymui. Dažniausiai policija naudoja kitus metodus, kurie turėtų ne žudyti, o tik sustabdyti įtariamus nusikaltėlius. Netgi bombą susprogdinęs Dalaso policijos robotas dažniausiai buvo naudojamas, pavyzdžiui, pristatyti reikiamus daiktus įkaitų paėmusiems nusikaltėliams.

Ar policijai tikrai reikia sprogdintojų robotų?

Dalaso pareigūnai buvo kritikuojami dėl to, kad nužudė žmogų, nepaisant to, kad jis surengė skerdynes. Tačiau policininkai tvirtino, kad bomba buvo panaudota ne iš karto, prieš tai dar buvo bandoma vesti derybas, o kadangi žudikas toliau žudė žmones, buvo panaudota bomba.

Otavos universiteto teisės ir filosofijos profesorius Ianas Kerras tikina, kad šis įvykis sukūrė precedentą žudyti, nors dar net nėra apibrėžta tiksliai, kada panaudoti ginklus yra tikrai būtina. Jis tikina, kad robotų žudikų panaudojimas tik greičiau eskaluoja konfliktą ir visiškai panaikina nekaltumo prezumpciją: asmuo nekaltas tol, kol neįrodomas jo kaltumas.

I. Kerrui pritaria ir daug technologijų specialistų, teigdami, kad robotika gali būti kur kas sumaniau naudojama, stengiantis išsaugoti įtariamojo gyvybę. Kaip rašo spectrum.ieee.org, reikėtų atskirti ir kariuomenę bei policiją, bei ten naudojamus ginklus.

Tuomet, anot technologijų specialisto Patricko Lino, kyla klausimas, ar policijai tikrai gali būti suteikiama žudymo galia.

„Žinoma, robotai žudikai gali išsaugoti daug gyvybių, bet prieš juos pasitelkiant, reikia pagalvoti apie kitus būdus, kuriuos gali pasiūlyti robotikos specialistai“, – teigia P. Linas.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras