Harvardo mokslininkai panaudoję žiurkių širdies ląsteles sukūrė robotą

2016 07 14 22:33

Ką gautume sumaišę žiurkių širdies ląsteles su silikonu, o tuomet užbėrę šiek tiek aukso ir viską apdoroję genų inžinerija? Būtent taip buvo sukurtas nepaprastas „gyvas“ robotas.

Robotą sumanė mokslininkų komanda iš Harvardo universiteto, o šis bioinžinerijos stebuklas atrodo, juda ir plaukioja tarsi mažytė raja. Rajos robotas pagamintas iš keturių sluoksnių: kūno formą palaikančio silikono substrato, iš aukso vielučių pagamintos skeletinės schemos, antro silikono sluoksnio, kuris izoliuoja skeletą, ir 200 tūkst. genų inžinerijos būdu sukurtų žiurkių ląstelių.

Harvardo mokslininkai panaudoję žiurkių širdies ląsteles sukūrė robotą

Šios ląstelės pagamintos taip, kad susitrauktų paveiktos tam tikru šviesos bangos ilgiu. Kai taip nutinka, robotas plaukia tarsi raja. Be to, ši „biologinė gyvybės forma“ automatiškai seka šviesos šaltinį, kai plaukia per maistinių medžiagų turintį skystį, kuris jos ląsteles palaiko gyvas.

Robotas gali būti valdomas nuotoliniu būdu.

Kol kas robotinė raja negali išgyventi už laboratorijos ribų – net jei nereikėtų specialaus skysčio, žiurkės ląstlės neturi imuninės sistemos ir jas akimirksniu užpultų bakterijos ir grybeliniai patogenai. Tikimasi, kad robotas padės sukurti sudėtingesnius, kurie turėtų ir sintetines širdis.

Inf. šaltinis: 15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras