Ar leistumėte, kad jus operuotų robotas?

2016 06 29 08:51

Robotai jau atlieka net pačias sudėtingiausias ir daugiausiai tikslumo reikalaujančias operacijas.

Panašu, kad visai greitai chirurgai skalpelius galės visiškai atiduoti robotams. Bent jau paprastesnėms operacijoms atlikti. O jie galės koncentruotis ties itin sunkiomis procedūromis.

Chirurginiai robotai jau gali savarankiškai atlikti kai kurias užduotis operacinėse, net patys parinkti reikiamus įrankius. Tai – robotai, kurie naudoja gilaus mokymosi metodą, rašo spectrum.ieee.org.

JAV chirurgas Michaelas Stifelmanas jau atliko kelias operacijas, kuriose jam padėjo robotai. Dažniausiai jo „pagalbininkė“ – robotinė ranka. Jo teigimu, jau dabar robotais galima tiksliai atlikti net daugiausiai kruopštumo ir patirties reikalaujančias užduotis.

Ar leistumėte, kad jus operuotų robotas?

Labiausiai pažengę šiuo metu naudojami robotai

Ortopedines operacijas atliekantis robotas „TSolution One“ gali įpjauti kaulus neįtikėtinai tiksliai. Chirurgas, naudodamas „TSolution One“ programinę įrangą, gali suplanuoti operaciją, remiantis paciento magnetinio rezonanso ir 3D modeliavimo duomenimis. Tuomet viską pagal planą atlieka pats robotas.

Pilvo sritį operuojančio roboto „da Vinci“ 4 rankas kontroliuoja chirurgas. Robotinės rankos gali atlikti daugiau funkcijų negu žmogaus. Veiksmai gali būti itin smulkūs ir kartu itin tikslūs. Mokslininkai šiuo metu tobulina robotą taip, kad operacijas jis galėtų atlikti ir savarankiškai.

Su „Flex robotics system“, įleidžiamam per gerklę, galima atlikti operacijas vietose, kurios anksčiau chirurgams buvo neprieinamos. Reikiamame taške Flex sustandėja, o tada chirurgas gali atlikti reikiamą gerklės procedūrą.

Robotas ARTAS labai greitai atlieka plaukų transplantavimo procedūras savarankiškai. Jis pats parenka geriausius plaukų fulikulus.

„CyperKnife“ tiksliai nukreipia aukštos koncentracijos radiacijos srautus teisiai į navikus, kas anksčiau buvo neįmanoma. Įskaitant navikus smegenyse, stubure ar plaučiuose.

„Renaissance“ sistema padeda chirurgams atliekant stuburo operacijas.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras