Paciento simuliatorius padės diagnozuoti ligas ir gydyti žmones

2015 04 23 09:41

Žmogaus paciento simuliatorius „HPS“ yra robotinis treniruoklis, skirtas būsimiems gydytojams, leidžiantis praktikuotis prieš atliekant operacijas ar gydant tikrus žmones. Per keletą praėjusių dešimtmečių, tokio tipo simuliatoriai patobulėjo nuo manekenų iki mašinų, imituojančių kvėpavimą, kraujavimą ir skysčių šalinimą. Kai kurie modeliai netgi turi vyzdžius, kurie šviesoje išsiplečia. Sukurti tiek vaikų, tiek suaugusių žmonių modeliai, kurie yra realių žmonių dydžio.

Notre Dame universiteto (JAV) kompiuterių mokslo ir inžinerijos profesorė Laurel D. Riek sako, kad nepaisant paciento simuliatorių patobulėjimo, modeliai galėtų būti geresni. Pasak profesorės, šiuolaikiniai pacientų simuliatoriai turi keletą trūkumų: jų veidai nejuda, jie nejaučia aplinkos ir į ją nereaguoja. Dabartinė technologija neleidžia gydytojams diagnozuoti ligos iš veido.

Paciento simuliatorius padės diagnozuoti ligas ir gydyti žmones

Laurel D. Riek kuria naujos kartos žmogaus paciento simuliatorių sistemą. Profesorė siekia sukurti tokius robotinius pacientų modelius, kurie darytų gydytojams, seselėms ar netgi gaisrininkams tobulinti gydymo ir ligų nustatymo įgūdžius dirbant su robotais prieš gydant tikrus žmones.

Siekiant įgalinti robotus daryti žmonėms būdingas veido išraiškas, kuriami nauji algoritmai, naudojant tikrų pacientų duomenis. L. D. Riek kartu su studentais jau užbaigė skausmo simuliacijos projektą. Šis jų darbas laimėjo apdovanojimą tarptautiniame Simuliacijos sveikatos apsaugoje susitikime.

Šiuo metu L. D. Riek kartu su komanda kuria interaktyvų insulto simuliatorių, kuris gali automatiškai jausti ir reaguoti į žmones. Manoma, kad tokio simuliatoriaus sukūrimas gali padėti išmokti greičiau nustatyti insultą ir jį išgydyti, kadangi insulto atveju būtina greitai reaguoti, siekiant išsaugoti paciento gyvybę.

Mokslininkų komanda kuria robotą, naudodami 3D spausdintuvą. Tikėtina, kad naujas robotas bus nebrangus, taigi bus prieinamas mokslininkams, medikams, studentams. Robotas turės keičiamą odą, o tai leis lengvai pakeisti roboto amžių, rasę bei lytį.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras