NASA robotai tirs ugnikalnius

2015 02 04 16:13

NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija yra žinoma dėl siekio įgyvendinti neįtikėtinas užduotis ir pastarasis kūrinys tik patvirtiną šį teiginį. NASA mokslininkai sukūrė robotą, kuris sugebės pasiekti sunkiausiai prieinamas žemės vietas. Kūrėjai pranešė, kad pirmieji bandymai atliekami Havajuose, kur robotas „VolcanoBot 1“ bandys „pažinti“ aktyvų ugnikalnį Kilauea.

NASA robotai tirs ugnikalnius

„Mes nežinome kaip tiksliai ugnikalniai išsiveržia. Mes turime modelius, tačiau jie yra labai labai paprasti“, – pranešime spaudai teigė dr. Carolyn Parcheta. Komanda tikisi, jog fiksuojant požeminius įtrūkimus bus įmanoma sudaryti konkretų 3D žemėlapį. Anksčiau tokie žemėlapiai buvo tik „numanomi“ pasitelkus matematinį apskaičiavimo būdą.

Dviratis robotas „VolcanoBot 1“ geba surinkti ir pateikti informaciją apie požeminius ugnikalnio įplyšimus, turinčius įtakos jų išsiveržimui. Neaktyvių plyšių tyrimas mokslininkams padeda nustatyti kaip keliauja magma bei kas nulemia jos proveržius. Pirmos kelionės metu robotas nukeliavo 82 pėdas, tačiau tai tik pradžia. Kūrėjai siekia geresnių rezultatų.

Kol kas žemyninių ugnikalnių veikimu susidomėję mokslininkai siekia, jog ateityje, patobulinus įrangą bei plačiau išanalizavus žemėje esančių ugnikalnių gelmes, panašiu principu būtų įmanoma tirti Mėnulio ir netgi Marso paviršių.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras