„HandiMate“ – robotinis konstruktorius vaikams

2015 01 28 22:59

Naujas robotikos rinkinys vaikams leidžia kurti robotus, valdomus rankų gestais. Ir tam nereikia jokių programavimo ar elektronikos žinių.

Sistema, pavadinta „HandiMate“, sudaryta iš motorizuotų sujungtų dalių, kuriose įrengti bevieliai mikrovaldikliai. Vaikai gali kurti robotą, pasitelkdami „Velcro“ lipnias juosteles, kurių pagalba prie roboto dalių pritvirtinami kasdienėje buityje sutinkamus daiktus. Pavyzdžiui, robotas gali būti sudarytas iš metalinių skardinių, šaukštų, kartoninių dėžių ar bet ko, ką tik pasufleruos jūsų fantazija.

Roboto dalys judrios, sukiojasi ir lankstosi, todėl galima sukurti daug skirtingai atrodančių robotų. Kiekvienas vaikas gali susikurti savo unikalų robotą, kurio neturės niekas kitas. Purdue universiteto (JAV) profesorius, Karthik Ramani sako, kad toks robotas skatina vaikų kūrybiškumą ir lavina vaizduotę.

Sukūrę robotą, vaikai jį gali valdyti su specialia pirštine, kurioje įrengtas gestų valdiklis. Yra keletas paprastų rankos gestų, valdančių skirtingas roboto dalis. Nors ši technologija paprasta ir lengvai išmokstama valdyti, tačiau iš tikrųjų jos veikimas paremtas sudėtingais algoritmais, kurie leidžia robotui suprasti vartotojo gestus ir koordinuoti roboto judesius.

Tyrėjai išbandė „HandiMate“ sistemą, pasitelkę 19 dalyvių, iš kurių 12 buvo koledžo studentai ir 7 vaikai (10–15 metų). Jie kūrė žaislus 90 minučių. Vėliau kiekvieno veikla buvo įvertinta pasitelkus klausimyną, paremtą sistemos praktiškumo skale. Rezultatai parodė, kad vaikai gavo didžiausius įvertinimus. Dėl šios priežasties sistema orientuota būtent į vaikus. Vaikai sukūrė neįtikėtinai įdomių robotų. Vienas paauglys sukūrė ratuotą robotą, kitas sugalvojo kaip sukurti vaikščiojantį robotą, kuris išlieka stabilus greitai judėdamas.

Kūrėjų tikslas yra padėti vaikams tobulėti ir mokytis. Sistema suteikia vaikams smagų būdą mokytis įvairių disciplinų. Ateityje planuojama pradėti vartotojų rinkai skirtą „HandiMate“ konstruktoriaus gamybą.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras