Širdies masažo įrenginys prie mirštančiojo atskris per 1 min.

2014 10 31 12:00

Olandų studentas pristatė savo sugalvotą „greitosios pagalbos skraiduolio“ prototipą – skraidantį defibriliatorių, kuris pas širdies smūgio auką atskris per keletą minučių.

Inžinerijos absolvento Aleco Momonto suprojektuota skraidyklė ore gebės išvystyti 100 km/val. greitį. Be to, skirtingai nei greitosios pagalbos automobiliai, pas ligonį skries nosies tiesumu, nestodamas sankryžose ir nestrigdamas spūstyse.

Širdies masažo įrenginys prie mirštančiojo atskris 100 km/val. greičiu
Greitosios pagalbos spalvomis dažytas šešių propelerių skraiduolis gali skraidinti ne daugiau kaip 4 kg krovinį. Kaip tik tiek sveria širdies masažo įranga.

„Europos Sąjungoje kasmet širdies infarktas ištinka apie 800 tūkst. žmonių, – pasakoja išradimo autorius iš Delfto universiteto (Olandija). – Išgyventi pavyksta tik 8 proc. Viena pagrindinių priežasčių – santykinai ilgas laiko tarpas, per kurį atvyksta medicinos pagalba. Ekipažas atvyksta vidutiniškai per 10 min., o smegenys ir organizmas miršta po širdies sustojimo praėjus 4–6 min.“

12 kvadratinių kilometrų teritorijoje greitosios pagalbos skraiduolis defibriliatorių pacientui galėtų atskraidinti per 1 minutę. Taip ligonio šansai išgyventi padidėtų nuo 8 proc. iki 80 proc. Skraidantis defibriliatorius sektų skambučius į pagalbos centrą ir naudotųsi GPS navigacija.

Širdies masažo įrenginys prie mirštančiojo atskris per 1 min.

Skraiduolis ne tik labai greitai atvyktų įvyko vieton, bet ir taptų nuotoline tiesioginės vaizdo transliacijos kamera medikams – ant skraiduolio sumontuotos vaizdo kameros leistų medikams nuotoliniu būdu apžiūrėti ligonį ir iškart pateikti instrukcijas šalia aukos esantiems žmonėms.

Skraidantis prototipas jau spėjo sulaukti didžiulio greitosios pagalbos medikų dėmesio. Idėją sveikina ir organizacija „Dutch Heart Foundation“.

Tačiau idėjos autorius nori, kad jo skraiduolis taptų ne tik skraidančiu defibriliatoriumi, bet apskritai „skraidančia medicinos įrangos dėže“, kuri, iškilus būtinybei, gabentų taip pat ir deguonies kaukes atkirstiems ugnies ar dūmų, insulino injekcijas sergantiesiems cukralige. Tiesa, universali skraiduolio modifikacija kol kas – tik idėjų lygmenyje.

O ir pats skraiduolis kol kas – kūdikystės stadijoje: dar reikia tobulinti vairavimo mechanizmus, spręsti teisines problemas. A. Momontas išreiškė viltį, kad Olandiją visiškai funkcionalius greitosios medicininės pagalbos skraiduolius turės per artimiausius penkerius metus. Viena tokia skraidyklė turėtų kainuoti apie 15 tūkst. eurų.

„Manau, kad skraiduoliai per penkerius tarnavimo metus išgelbėtų šimtus gyvybių, - įsitikinęs jaunasis Olandijos inžinierius. – Jų esminis privalumas – širdies smūgio ištiktam ligoniui, taip skendusiam, sužalotam ar kvėpavimo problemų ištiktam žmogui pagalbą pristatyti per pirmąsias minutes. Šią idėją jau galima įgyvendinti, nes modernios gyvybę gelbstinčios technologijos, pvz., defibriliatoriai, dabar yra pakankamai maži, kad juos būtų galima gabenti skraiduoliais.“

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras