„Dexmo“ – paliesk kibernetinį pasaulį

2014 10 30 13:58

Kinijos robotikos komanda pristato „Dexmo“ – plaštakos judesius atkartojantį mechaninį egzoskeletą. Prietaisas skirtas vartotojui paliesti kibernetinį pasaulį. Pirštų judesius fiksuoja egzoskelete įmontuoti jutikliai ir visą ši judesių informacija persiunčiama tiesiai į kompiuterį, kuriame programuotojų komanda, naudodama savo specialųjį kinematinį algoritmą, sukuria rankos modelį.

„Dexmo“ – paliesk kibernetinį pasaulį

Savo reklaminiame klipe kūrėjų komanda teigė, jog jei „Oculus Rift“ leidžia pamatyti žmogui virtualų pasaulį, argi nebūtu puiku, jeigu būtų įmanoma jį paliesti? Klipe jie pristato „Dexmo Classic“ ir „Dexmo F2“. „Classic“ yra nešiojamas egzoskeletas, kuris fiksuoja 11 rankos judesių laisvumo laipsnių. „F2“ turi papildomą funkciją, kuri sustiprina ir pagreitina atgalinį ryšį. Mokslininkai pradėjo „Dexmo“ projektą, pastebėję, kad yra labai mažai įperkamų rankos judesius atkartojančių prietaisų robotikos ir virtualios realybės suvokimo srityje. Vietoje brangių daviklių ir besilankstančių jutiklių, komanda panaudojo nebrangius rotacinius jutiklius, kartu su prie rankos priglundančiomis plastikinėmis dalimis. Taip smarkiai sumažinti įrenginio kaštai.

Virtualios realybės kūrėjų džiaugsmui „Dexmo“ bus parduodamas kartu su programinės įrangos kūrimo paketu bei darbų pavyzdžiais, o taip pat ir su jau į ranką įdiegtais algoritmais. „Dexmo“ yra belaidis, perduodantis informaciją „Bluetooth“ ryšiu, ir gali veikti net šalia stipraus magnetinio lauko. Egzoskeletas per bandymus judėjo laisvai ir sklandžiai.

Įrenginio kūrėjai kreipėsi į „Kickstarter“, tikėdamiesi surinkti 200000 dolerių paramą. Už 158 dolerius galima įsigyti „Dexmo Classic“, o už 359 dolerius – „Dexmo F2“ modelį. Visą šį projektą sukūrė ir jį plėtoja „Dexta Robotics“ iš Šendženo, Kinijos. Komanda teigia, jog stengiasi daryti viską, kad kainos būtų kuo mažesnės ir kad kuo daugiau žmonių galėtų pajusti virtualų pasaulį.

Gamintojai teigia, kad šiuo prietaisu galima kontroliuoti robotines rankas. Su „F2“ ranka, per atstumą galima pajusti daikto formą arba kliūtį. Su kai kuriais padėties nustatymo metodais, galima atlikti itin sudėtingas užduotis, pavyzdžiui nuotoliniu būdu nukenksminti bombą.

Inf. šaltinis: Robotika.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras