JAV pristatytas robotas policininkas

2014 02 27 18:42

Vasario pabaigoje San Franciske bendrovė „Knightscope“ pristatė pilnai veikiantį roboto policininko prototipą K5, rašo „Gigaom“.

Apie pusantro metro aukščio, 150 kilogramų svorio, kulkos pavidalo robotas policininkas „Knightscope K5“ šiek tiek primena žymųjį „Žvaigždžių karų“ R2D2 robotuką. Visgi kažkas jo išvaizdoje kelia pagarbią baimę.

Juk taip ir turi būti – šis robotas policininkas tiesiog prifarširuotas naujausių technologijų, įvairių kamerų ir jutiklių. K5 ne tik mato, bet ir girdi, užuodžia ir jaučia – jis gali filmuoti tiek įprastą, tiek šiluminį vaizdą, moka atpažinti automobilių registracijos numerius, įrašo garsą bei turi biocheminių medžiagų ir radiacijos jutiklius. Robotas juda savarankiškai ir moka pats įsikrauti savo bateriją.

Ir nors jis negali šaudyti, akimirksniu gali pranešti policijai ar kitoms gelbėjimo tarnyboms apie incidentą bei kartu persiųsti įvairią reikalingą informaciją, pavyzdžiui, nusikaltėlio nuotrauką, nufilmuotą įvykio fragmentą ar automobilio numerį.

Dauguma žmonių nelaimės akivaizdoje supanikuoja ir nesugeba operatyviai paskambinti pagalbos telefonu – tuo tarpu šaltų nervų K5 šią užduotį atliktų tobulai. Be to, savo buvimu potencialaus nusikaltimo vietoje šis robotas policininkas priverstų nusikaltėlius dukart pagalvoti prieš imantis neteisėtų veiksmų. „Knightscope“ direktorius Williamas Santana Li tikisi, kad tokie patruliuojantys K5 leistų sumažinti nusikalstamumą bent perpus.

„Knightscope“ roboto policininko prototipą ruošiasi išbandyti, bendradarbiaudama su viena iš Silicio slėnio bendrovių ir tikisi, kad jau po metų rinkai galės pristatyti oficialią roboto versiją. Įvairios organizacijos K5 galės „pasisamdyti“ – aštuonių valandų per dieną pamaina mėnesiui kainuos apie tūkstantį JAV dolerių.

Per metus K5 robotas turėtų surinkti apie 90 terabaitų informacijos. „Knightscope“ turi galimybę sujungti šiuos duomenis su pranešimais apie nusikaltimus bei įvairia informacija iš socialinių tinklų ir taip sukurti išsamų tam tikros vietovės nusikalstamumo žemėlapį. Todėl W.S.Li tikisi, kad ateityje tokie robotai papildys policininkų gretas.

Deja, šūkis, kad visa tai daroma dėl mūsų saugumo, dažnai turi ir tamsiąją savo pusę. Juk toks įvairių technologijų prikištas robotas tiesiog tobulai tiktų masiniam žmonių sekimui. Atrodo, kad po truputį žengiame į ateitį, apie kurią iki šiol tik numanėme, skaitydami mokslinės fantastikos romanus ar žiūrėdami kino filmus.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras