NASA ruošia palydovus kosmose aptarnausiančius robotus

2014 02 22 11:30

NASA pranešė pradėjusi robotizuotos sistemos „PROxiTT“, skirtos automatiniam kosmose esančių palydovų techniniam aptarnavimui, bandymus. Ši sistema suteiks galimybę papildyti JAV palydovų raketinio kuro atsargas, kurioms pasibaigus jie nustoja funkcionuoti ir būna priversti palikti orbitą.

Pranešama, kad pirmieji „PROxiTT“ sistemos bandymai vasario pradžioje buvo atlikti vienoje NASA laboratorijų. Bandymo metu buvo imituojamas palydovo raketinio kuro atsargų papildymas.

Kol kas „PROxiTT“ sistema, pasak NASA atstovų, dar nėra užbaigtas nuotoliniu būdu valdomas kosminis aparatas. Prototipe naudojamas kelių technologijų, kurios ateityje gali būti įdiegtos palydovus orbitoje aptarnausiančiame kosminiame robote, rinkinys.

NASA ruošia palydovus kosmose aptarnausiančius robotus

Šiuo metu esą bandomos trys pagrindinės „PROxiTT“ sistemos: kuro perpumpavimo sistema (PTS), lanksčioji kuro žarna (FFH) ir oksidatoriaus tiekimo sistema (ONT). Pranešama, kad kuro perpumpavimo sistema atsako už kuro ir oksidatoriaus perpumpavimą į palydovo kuro talpas dideliu greičiu ir didelio slėgio sąlygomis. Tokio proceso metu kuro bakuose neturi susidaryti burbuliukų.

Prie šios sistemos jungiama lanksti kuro žarna, kurios padėtį galima valdyti nuotoliniu būdu. Ši žarna turi atlaikyti dideliu slėgiu pumpuojamo oksidatoriaus poveikį. Galiausiai ONT sistema yra atsakinga už prisijungimą prie palydovo kuro įrangos ir vožtuvų valdymą.

Pasak NASA atstovų, kuro ir oksidatoriaus perpumpavimas laboratorijoje vykdomas imituojant kosmose esančias sąlygas. Įrangai valdyti naudojamas specializuotas kompiuteris su vairalazdę primenančiu manipuliatoriumi.

Bandomos „PROxiTT“ sistemos nuo jo buvo už maždaug 1 200 kilometrų. Įdomu, kad NASA atstovų teigimu, „PROxiTT“ pagrindu veikiantys kosminiai robotai galės papildyti net ir tų kosmose skriejančių JAV palydovų kuro atsargas, kuriuos projektuojant ir gaminant tokia galimybė nebuvo numatyta.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras