NASA moksliniams tyrimams į Grenlandiją siunčia robotą

2013 05 04 10:45

NASA mokslininkai į Grenlandiją ketina nusiųsti autonominį robotą GROVER, kuris nuo gegužės 3 iki birželio 8 d. atliks giluminių ledo klodų tyrimus. Gauti rezultatai padės tyrėjams išsiaiškinti šios salos ledynų susidarymą ir kaitą, rašoma oficialioje NASA svetainėje.

GROVER (angl. Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research) yra nuotoliniu būdu valdomas ir automatiškai judėti galintis robotas, maitinamas saulės energija ir gabenantis į giluminius žemės sluoksnius prasiskverbti galintį radarą.

Nedidelį tanką primenančio GROVER roboto aukštis yra beveik du metrai, o su saulės baterijomis šis aparatas sveria daugiau kaip 362 kilogramus. Vietoj ratų jis naudoja du metalinius sniegaeigio vikšrus, kuriais juda vidutiniu 2 kilometrų per valandą greičiu. Nors pats robotas elektrą pasigamina iš tiesioginių ar nuo ledo paviršiaus atsispindėjusių saulės spindulių, jo gabenamam radarui reikia papildomų įkraunamų baterijų.

NASA moksliniams tyrimams į Grenlandiją siunčia robotą

Mokslinį robotą suprojektavo ir pagamino kelios studentų komandos, kurios 2010 ir 2011 metais dalyvavo Godardo inžinerijos mokslinėse stovyklose. Jų metu studentams, konstruojantiems nuotoliniu būdu valdomus robotus, kilo mintis pasiūlyti juos pritaikyti glaciologijos (mokslas apie ledynų kilmę, raidą, savybes, jų geografinį pasiskirstymą) tikslams. Šią idėją išdėstę NASA mokslininkei Lorai Koenig jaunieji inžinieriai ėmėsi darbo, kuris išaugo į visavertį mokslinį projektą.

Robotą GROVER ant ledinio Grenlandijos paviršiaus surinks kita nuotoliniu būdu valdoma mašina „Cool Robot“. Pastarasis Hanoveryje sukurtas robotas gali ne tik transportuoti daugybę glaciologiniams ir atmosferos tyrimams skirtų instrumentų, bet ir atlikti įvairias konstrukcines operacijas.

Inf. šaltinis:15min.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras