Rūbais ropojantis robotas – ateities telefonas?

2012 05 24 00:18

Jei jums kada nors kilo mintis, kad pasaulio pabaigos priežastis bus robotų apokalipsė, štai jums dar viena siaubo dozė. Kinijos mokslininkai sukūrė pirmą rūbais ropojantį robotą, kuris gali prisikabinti prie jūsų aprangos klosčių, užkilti iki peties ir galbūt netgi pašnabždėti jums į ausį, rašo mnn.com.

Viena iš galimų vadinamojo „Clothbot“ („Rūboto“) pritaikymo sričių – naujos kartos mobilieji telefonai, gebantys autonomiškai užropoti iki ausies kai tik kas nors paskambina.

Tikriausiai tai suteiktų naują reikšmę pavadinimui „mobilus“ telefonas. O jei kišenėje esantis ir iš jos iki ausies nuropoti galintis daiktas jūsų dar nepakankamai šiurpina, mokslininkai taip pat įsivaizduoja, kad jų išradimas galėtų būti panaudotas ir kuriant į „Tamagochi“ panašius žaislus, kurie galėtų ilsėtis jums ant pečių arba jus sekioti.

„Rūboto“ gebėjimą laipioti apranga užtikrina sugriebimo mechanizmas, mokantis sudaryti klostę, prie kurios abipus prisitvirtina du ratukai ir keliauja viena kryptimi. Norint pakoreguoti kelio trajektoriją ir išlaikyti balansą, robotui sumontuota uodega. Taip, išgirdote teisingai – jis ne tik ropoja rūbais, bet ir yra uodeguotas.

Vaizdo įraše pavaizduota „Rūboto“ trajektorija neatrodo labai nepatogi nei pačiam robotui, nei žmogui, kuriuo ropojama, bet įsivaizduokite kas būtų, jei toks mechaninis žaisliukas sugalvotų sugriebti klostę vidinėje šlaunies pusėje. O keistuoliai kinų išradėjai, sukūrę tokį fantaziją žadinantį žaislą, sugalvojo, kad jis dar galėtų būti naudojamas ir kūno apžiūrai oro uostuose. Tarsi oro uosto apsaugos apčiupinėjimas dar būtų nepakankamai nemalonus.

Na bet metus juokelius į šoną būtų galima iš tiesų sugalvoti ir ne tokių šiurpių, praktiškesnių panaudojimo būdų tokiai naujai technologijai. Visų pirma, autonomiškai veikiantis „Rūbotas“ galėtų tapti pagalbininku telefonu pasikalbėti norintiems žmonėms su negalia, amputuotomis ar paralyžiuotomis galūnėmis. O galbūt jis galėtų išvalyti užuolaidas.

Tik 140 gramų sveriantį „Rūbotą“ nesunku nešiotis su savimi. O jo ateities versijos neabejotinai bus patobulintos taip, kad jis būtų dar lengvesnis. Prototipas buvo demonstruojamas šių metų tarptautinėje IEEE Robotikos ir automatikos konferencijoje.

Inf. šaltinis: Delfi.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras