Išrastas žmogų sekiojantis automatinis vežimėlis

2010 08 20 17:29

Japonijoje pagamintas neįgaliesiems skirtas robotizuotas vežimėlis, automatiškai sekantis palei jį lydintį žmogų.

Saitamos universiteto (Japonija) Žmonių ir robotų sąveikos centro specialistai sukūrė automatinį vežimėlį, kuris pats rieda šalia žmogaus, lydinčio neįgalų asmenį, pranešė „Crunchgear.com“. Vežimėlyje įrengtas atstumo matavimo daviklis ir vaizdo kamera leidžia jo valdymo sistemai sekti šalia einančio žmogaus pečių liniją, apskaičiuoti atstumą, parinkti reikiamą judėjimo kryptį ir greitį, kad visuomet riedėtų kairėje neįgalųjį lydinčio asmens pusėje, sakoma pranešime.

Pasak išradėjų, toks robotizuotas vežimėlis suteikia galimybę jame sėdintiems žmonėms lengviau bendrauti su artimaisiais ar slaugytojais, nes kalbėtis, kai lydintys asmenys yra už nugaros ir stumia vežimėlį, yra nepatogu.

Robotizuotas vežimėlis moka automatiškai išvengti kliūčių, pavyzdžiui, priešais ateinančių žmonių. Stebėdamas lydinčio asmens pečių liniją, jis gali prognozuoti, kaip šis keis savo judėjimo kryptį, ir atitinkamai prie to prisiderinti. Net jei pašnekovas stovi vietoje ir sukasi aplink save, vežimėlis seka jo pavyzdžiu.

Pranešama, kad šių automatinių vežimėlių programinė įranga suteikia galimybę keliems vežimėliams sekti paskui vieną lydintį asmenį, o tai ypač praverčia slaugos įstaigose, kai slaugytojams reikia prižiūrėti daug senyvo amžiaus žmonių.

Šiame vaizdo siužete – robotizuoto vežimėlio galimybių pristatymas.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras