Savaime susibalansuojantis daugiakampis robotas

2010 05 21 08:48

„Balancing Cube“ – robotas, galintis išlaikyti pusiausvyrą stovėdamas ant bet kurio savo kampo, netgi jį stumtelėjus. Robotui nukrypus nuo pusiausvyros padėties, pirminei būsenai atstatyti naudojami šeši motorizuoti balansavimo mechanizmai.

„Balancing Cube“ savo išvaizda primena modernaus meno skulptūrą, tačiau iš tiesų tai yra robotas
„Balancing Cube“ savo išvaizda primena modernaus meno skulptūrą, tačiau iš tiesų tai yra robotas.

Švytuokles primenantys balansavimo moduliai sumontuoti vidiniuose šio savotiško kubo paviršiuose. Jie pastoviai reguliuoja savo svorio centro padėtis – taip, kad visos struktūros svorio centras išliktų pusiausvyrai išlaikyti reikalingoje padėtyje.

Roboto autoriai ETH Zurich universiteto specialistai Raffaello D’Andrea, Sebastianas Trimpe ir Mattas Donovanas teigia, jog jų kūrinys yra pusiau menas, pusiau technologiją. Įkvėpimo jie sėmėsi iš įžymiojo cirko Cirque du Soleil, kurio akrobatai iš savo pačių kūnų sudaro tarsi visiškai pusiausvyros negalinčias išlaikyti figūras. Bet nepaisant to, akrobatai pusiausvyrą išlaikyti sugeba. D’Andrea iškėlė idėja – ar įmanoma sukurti mašiną, kuri galėtų atlikti panašius veiksmus – mašiną, kurios vidiniai komponentai tarpusavyje derintų atliekamus veiksmus, kad bendra jų sudaroma sistema išliktų stabili?

Skaitykite toliau: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/23335/.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras