Klaipėdiečių robotas – Europos čempionas

2010 03 22 21:14

Lietuvių komandos robotas vardu „Master of disaster“ sekmadienį tapo Europos čempionu. Austrijoje vykusiame „RobotChallenge“ robotų konstruktorių čempionate „Standart Sumo“ rungtyje lietuvių komandos lyderio Vitalijaus Rodnovo valdomas robotas užėmė pirmąją vietą.

Neatsiliko ir kiti komandos nariai. „Mini Sumo“ rungtyje antrą vietą iškovojo Olego Lyano robotas „Raizo“, o trečiąją - Egidijaus Vedeikio robotas „Sprinter“. Šios rungties pirmoji vieta atiteko austrui.

Klaipėdiečių robotas – Europos čempionas
Organizatorių archyvo nuotr.

Ne mažiau sėkminga klaipėdiečiams buvo ir pirmoji čempionato diena. Šeštadienį robotų slalomo „Linefollower“ rungtyje V. Rodnovas užėmė antrąją, o „Humanoid Sprint“ - trečiąją vietas.

Austrijos sostinėje Vienoje šį savaitgalį vyko didžiausios pasaulyje pačių sukonstruotų mobilių robotų „RobotChallenge“ varžybos. Renginyje rungėsi daugiau kaip 600 robotų tarp kurių ir „Rodman robotics“ klubo iš Klaipėdos sukonstruoti robotai.

Klaipėdiečių robotas – Europos čempionas
Organizatorių archyvo nuotr.

Vienoje vykusiame renginyje Lietuvai atstovavo klaipėdiečių komanda, sudaryta iš 14 žmonių, o čempionate rungėsi apie dvi dešimtys lietuvių atsivežtų robotų. Daugiausia dalyvių buvo iš Turkijos, Austrijos bei Lenkijos.

Nuo 2008 metų pradėtos rengti Baltijos šalių „Baltic Robot Sumo“ robotų varžybos, kuriose rungiasi dalyviai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Pirmasis Baltijos šalių čempionatas įvyko Rygoje, vėliau Taline, trečiasis - Klaipėdoje. Klaipėdoje vykusiame čempionate užfiksuotas didžiausias dalyvių skaičius iš visų anksčiau vykusių čempionatų - net 70 robotų.

Įspūdžiai iš Robotchallenge-2010 robotų varžybų

Robotchallenge. Fantastiškas renginys, daugybė dalyvių ir dar daugiau žiūrovų. Niekada nemačiau tiek originalių ir galingų robotų vienų metų. Virš 600 robotų iš visos Europos, nuo Ispanijos iki Rusijos. Robotų kovos buvo tikra „mėsmalė“. Reikėjo matyti kaip drebėjo dalyvių rankos paleidžiant robotus. Kai pergale nuo pralaimėjimo skiria dešimtosios sekundes dalys- tai jau ne juokai, jau ne žaidimai. Gali kiek nori sakyti sau „Be panikos!“, bet vis tiek smegenys skęsta adrenaline, o pulso ritmas mirtinai išgąsdintų ne vieną kardiologą.
Mūsų sunkioji artilerija, trijų kilogramų sumo-robotai, naudoja magnetus kad pagerinti ratų sukibimą su metalinių ringų. Šokas ištiko, kai pamatėme medinius ringus, ant kurui mūsų robotai atrodė kaip karves ant ledo. Po ilgu reguliavimu robotai atgavo stabilumą, ko negalima buvo pasakyti apie estiškus robotus, kurie taip ir „čiuožinėjo“ kol buvo nušluoti nuo ringų.
Geriausias pavyzdys, parodantis ant kiek pakilo robotų lygis: praeitu metu 3kg sumo čempionas finalinėse kovose iškrito vienas iš pirmųjų. Nereikia stebėtis, kad 3kg sumo finalai buvo tiesiog žiaurus. Menkiausia programos klaida, klaidingas daviklių sudirbimas- ir tavo robotą išmeta iš ringo „kraujo ištroškęs“ konkurentas.
Minimumo klasėje irgi susirinko tikri „mini monstrai“. Daug kovų trukdavo vos 2-3 sekundes – būtent tiek laiko prireikdavo žaibiškai atakai atlikti. Mūsų mini sumo robotuku atakos dažniausiai pasisekdavo, bet ir priešai kovojo kaip tikri samurajai - iki paskutinio kraujo lašo, iki paskutinio baterijos ampero.
Lietuvių komanda tikrai neblogai pasirodė, nors tai buvo mūsų pirmosios tokio masto varžybos. Visuose kategorijose mes iškovojome prizines vietas: 3kg sumo - pirmoji vieta, mini sumo - antroji ir trečioji vieta, slalomas-antroji vieta, humanoidu bėgimas - trečioji vieta. Mes žinojome, kad mūsų robotai yra gan stiprus, bet iki paskutines sekundes niekas negalėjo prognozuoti varžybų rezultatu.
Truputi nuvylė prizai, tai yra jų visiškas nebuvimas. Aišku prizai nėra pagrindinė dalyvių motyvacija, bet už pirmą vietą gauti plastmases gabaliuką su užrašų… Ką gi, žiaurios kovos- žiaurus prizai. 
Mūsų komandos tikslas buvo paprastas: kad ant nugalėtoju pakylos užliptu nors vienas lietuvis. Tikslą pasiekėme ir įrodėme, kad mūsų pergales Balticrobotsumo varžybose nebuvo atsitiktines. Dabar mes - vieni stipriausiu robotų konstruktorių Europoje! Amerikoje vykstančiose Robogames varžybose mes mėginsime iškovoti stipriausiu pasaulyje robotų konstruktorių titulą!

V.Rodnov

Į viršų | Skyrius: Mūsų naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Vienas komentaras to “Klaipėdiečių robotas – Europos čempionas”

  1. error rašo:

    Sveikinimai! Laukiam medalių, kad ir medinių, iš JAV :)

Jūsų komentaras