Skafandro prireiks ne visiems astronautams

2010 02 19 12:43

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso tyrimų administracijos (NASA) ir kompanijos „General Motors“ inžinieriai konstruoja humanoidinį robotą, kurio kopijos talkins žmonėms kosminiuose erdvėlaiviuose.

Tokie robotai-astronautai - juos dar būtų galima pavadinti robonautais - galės atlikti įprastinius žmonių darbus, tačiau jiems nereikės gyvybės palaikymo įrangos ar gyvenamojo ploto. Jeigu pasitvirtins NASA prognozės, pirmasis robonautas bus išskraidintas į kosminę stotį po trejų metų.

„Robonaut2“

Roboto humanoido modelis, ties kuriuo dabar dirba NASA ir „General Motors“ specialistai, pavadintas „Robonaut2“. Inžinieriai robotą pradėjo konstruoti prieš dvejus metus, o idėjas dizainui pasiskolino iš jo pirmtako, kurį NASA sukūrė daugiau nei prieš 10 metų.

Priešingai nei Marso visureigis, šis robotas yra visų pirma skirtas kaip įmanoma tiksliau atkartoti žmogaus kūno formas, judesius ir elgesį. Jis idealiai tiks komandiniam darbui su žmonėmis, taip pat erdvėlaivių ir naujų patalpų bandymams. Kol NASA žvelgia į kosmosą, „General Motors“ tikisi tokius robotus įdarbinti savo gamyklose.

Skaitykite daugiau: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/21627/.

Inf. šaltinis: Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras