Baltijos jūrą valys anglų robotas

2010 02 19 08:09

Pavasarį į Baltijos jūrą bus atgabentas povandeninis robotas, kuris ieškos nuo Antrojo pasaulinio karo laikų jūros dugne likusių minų.

Rusijos, Vokietijos ir Nyderlandų konsorciumas „Nord Stream“, tiesiantis Baltijos dugnu 1214 kilometrų ilgio dujotiekį, pasamdė D. Britanijos bendrovę „Bactec International“, kuri turės išvalyti jūros dugną numatytoje vamzdyno trasoje nuo giluminių bombų, minų ir kitų sprogmenų, pranešė „Infrastructurist.com“. Dujotiekio teismo darbus jūroje ketinama pradėti balandžio mėnesį, tad britų bendrovė jau esą ruošiasi imtis paieškos ir išminavimo darbų.

Baltijos jūrą valys anglų robotas / „Wikimedia“ nuotr.

Baltijos dugnui žvalgyti „Bactec International“ naudos specialiai šiam tikslui pagamintą povandeninį robotą. Toks robotas jau darbavosi jūros gelmėse prie Folklendo salų, ieškodamas nesprogusių minų. Preliminariais duomenimis, „Nord Stream“ dujotiekio trasoje, einančioje Suomijos, Švedijos ir Danijos teritoriniais vandenimis, yra apie 70 nuo Antrojo pasaulinio karo užsilikusių minų ir giluminių bombų. Jas reikia surasti ir nukenksminti iki dujotiekio teismo darbų pradžios.

Sprogmenų paieškos ir nukenksminimo darbus vykdančios „Bactec International“ vertinimais, iš viso Baltijos jūros dugne yra apie 150 000 nesprogusių bombų ir kitų pavojingų sprogmenų. Antrojo pasaulinio karo metais minas ir bombas Baltijoje naudojo Vokietijos ir Sovietų Sąjungos karo laivai.

Didžioji dalis „Nord Stream“ trasoje esančių nesprogusių bombų turi 300 kg sprogstamųjų medžiagų užtaisus, dauguma iš jų guli jūros dugne į pietus nuo Suomijos. Jų paieškai ir likvidavimui „Bactec“ naudos specialų paieškos laivą ir giluminį robotą.

Iš paieškos laivo į jūros dugną nuleistas robotas nustatys tikslią bombos ar minos buvimo vietą. Tada apie pavojų bus perspėti šioje jūros dalyje esantys laivai. Panaudojus nedidelės galios sprogmenį, operacijos vietoje bus išbaidytos žuvys, o specialūs garso generatoriai, imituojantys ruonių pavojaus šauksmą, nugins šalins jūros žinduolius. Po to robotas prie minos padės 5 kg sprogmenį, kuris privers ją detonuoti. Po sprogimo robotas dar kartą apžiūrės atitinkamą jūros dugno vietą ir surinks sprogmens nuolaužas.

Pranešama, kad vienos giluminės bombos sunaikinimo operacija užtruks dvi dienas. Tai reiškia, kad visos dujotiekio trasos išvalymo darbams „Bactec“ prireiks mažiausiai 140 dienų.

Inf. šaltinis: Balsas.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras