Erdvėlaivių technologijos - vežimėliuose žmonėms su negalia

2008 05 02 10:10

Pensilvanijos (JAV) mokslininkų komanda sukūrė robotizuotą vežimėlį žmonėms su negalia, kuris pats įsikelia į automobilį naudodamasis tokiais pačiais principais kaip ir erdvėlaiviai susijungimo vienas su kitu arba orbitine stotimi metu. Vežimėlis komplektuojamas su specialiu kompiuteriu, kuris papildomais šviesos lazeriais nustato atstumą iki reikiamų objektų ir taip „nuvairuoja“ transporto priemonę ant automobilyje sumontuoto keltuvo.

Pradinė mokslininkų ir inžinierių idėja buvo naudoti paprastą vaizdo kamerą, pagal kurios perduodamą vaizdą vežimėlio savininkas galėtų pats nuvairuoti jį iki keltuvo. Tačiau toks metodas pasirodė esąs per daug sudėtingas. Tada į vežimėlį buvo sumontuota kompiuterinė sistema, sekanti lazerio šviesos atspindį nuo dviejų vežimėlio ranktūriuose sumontuotų reflektorių. Pagal atspindžius nustatomas atstumas iki šių dviejų taškų bei jų padėtis. Taip galima pakankamai tiksliai suderinti keltuvo ir vežimėlio padėtis.

Bandymų metu vežimėlis į automobilį sėkmingai buvo įkeliamas 97,5% atvejų. Gaminį sukūrę Bethlehem’o Lehigh Universito (Pensilvanija, JAV) mokslininkai ketina bendradarbiauti su kompanija „Freedom Sciences“ ir pateikti produktą plačiajai rinkai. Deja, kosminės technologijos pasižymi ir “kosminėmis” kainomis - planuojama, jog vienas vežimėlis kainuos apie 30000 dolerių.

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras