Karai su robotais - ne tokia jau ir fantastika?

2008 04 28 15:18

MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System)
MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System)

Karai su robotais iki šiol tebėra fantastinė tema, tačiau labai žadinanti vaizduotę ir skatinanti audringas diskusijas. Šį kartą mes nesiplėsime į teorines ir prognozuojamas galimybes bei pavojus, o tiesiog papasakosime apie jau įvykusius atsitikimus, kurie kelia nerimą ir dar kartą įrodo, jog technika ir kompiuteriai ne visada yra prognozuojami.

Praėjusių metų rudenį internete pasirodė nemažai straipsnių apie kovines platformas TALON SWORDS, gaminamas kompanijos „Foster-Miller“. Tai sutapo su kompanijos spaudos pranešimu apie tai, jog pirmieji šio tipo robotai jau išsiųsti į Iraką, kur dalyvaus tikrose karinėse operacijose.

Šios modulinės platformos gali turėti arba manipuliatorių, kuris išminuoja minas ir atlieka kitus reikalingus darbus, arba įtvirtintą automatą – kulkosvaidį, kuriuo atidengiama ugnis į priešininkus. Vikšrai ir galingas maitinimo blokas robotą daro pakankami manevringą, o jo judėjimo greitis siekia 12 km/h.

Vėlesnėje modifikacijoje MAARS įdiegta GPS navigacija ir valdymo sistema, integruota į standartinę Amerikos armijoje naudojama valdymo sistemą. Vienas iš valdymo sistemos esminių užduočių – apsauga nuo draugiškos ugnies.

Daugiau skaitykite: http://www.elektronika.lt/articles/electronics/11280/

Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras