Robotas – musė ruošiasi tapti žvalgu

2008 01 16 17:22

Idealus žvalgas yra ne tik tas, kuris neišplepės paslapties priešui, bet ir tas, kurį sunku pastebėti. Būtent tokį žvalgą sukūrė Harvardo universiteto profesorius Robert Wood. Jo kūrinys yra skraidantis robotas-musė, kuris sveria viso labo 60 mg, o sparnų plotis neviršija 3 cm. Prireikė net dešimties metų išmokyti šį miniatiūrinį aparatą teisingai judėti ore. Pagrindinė problema, kurią pagaliau pavyko išspręsti, yra roboto sparnų konstrukcija. Taigi, šiuo metu „musė“ puikiai atkartoja vabzdžių skrydžio techniką.

Kol kas roboto-musės dar negalima pavadinti visiškai automatizuotu - roboto maitinimo šaltinis yra aukštos įtampos stiprintuvas, o energijos perdavimui naudojami patys smulkiausi laidininkai. Sekantis darbo etapas ir bus maitinimo šaltinio perkėlimas ant pačio roboto.

Pagrindinė tokio mažo, galinčio skraidyti, roboto taikymo sritis yra žvalgo darbas. Neatsitiktinai šiuo projektu susidomėjo ir jam paskyrė finansavimą gynybos pažangių projektų agentūra DARPA (angl. „Defense Advanced Research Projects Agency“). Tačiau iki projekto įgyvendinimo dar toli – be autonominio maitinimo šaltinio būtina pritvirtinti miniatiūrinę vaizdo kamerą bei sukurti belaidžio duomenų perdavimo sistemą. Netgi pats Robert Wood nekalba apie projekto pabaigos datą.

Autorius: Aleksandras Bakatkinas
Inf. šaltinis: 3DNews.ru

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras