Dirbtiniai žmonės – robotai

2008 01 15 12:58

Leiskite, atspėsiu. Robotai jums „kažkoks dirbtinis daiktas, kurio kontūrai primena žmogų ir kuris juda labai koordinuotais ir apskaičiuotais žingsniais“. Galbūt apie robotą jūs esate skaitę, galbūt žiūrėjote filmą, kuriame atvaizduojami (kiekvienas, beje, savaip!) robotai, pvz „Tūkstantmečio žmogus“. Bet vienu jūs tvirtai įsitikinęs – tai paprastas metalo gabalas ir jis jums nieko nereiškia. Vis dėlto, jeigu jį pamatytumėte realybėje, norėtumėt jį apžiūrėti iš arčiau, paliesti, galbūt nusifotografuoti.

Kas yra robotai?

Tad kartą ir visiems laikams: kas yra robotas? Iš kur kilo šis žodis? Anot „Wikipedijos“, šis žodis kilęs iš čeko Karel Čapeko pjesės R.U.R. – Rosumo universaliniai robotai. Štai šioje nuotraukoje, dešinėje, galite pamatyti tris pirmuosius, taip vadinamus, robotus. Pats žodis išvertus iš čekų kalbos reiškia „Vergaujantis darbas“.

Pats žodis traktuojamas skirtingai ir dėl jo apibrėžimo nuolat ginčijamasi. Tarkim, vienas robotų technikos specialistas Alanas Machworth teigia: „Robotas – mašina, kuri gali suvokti aplinką, reaguoti į ją ir veikti“. Tačiau tokiu atveju ir termostatas taptų robotas, ar ne? Anot „Wikipedijos“: „Robotas – dirbtinis žmogus, kuris atitinka keletą kriterijų: gali pajusti aplinką; sąveikauti su daiktais, esančiais joje; yra užprogramuojamas; daro vikrius koordinuotus veiksmus; yra žmogaus arba gyvūno formos“. Tinka!

Skaitykite visą straipsnį: http://www.elektronika.lt/articles/knowledge/10230/

Autorius: Paulius Vitkus
Autoriaus teisės: Paulius Vitkus

Į viršų | Skyrius: Robotikos naujienos | Autorius: error | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

Jūsų komentaras