Liečka, nekotėlė, mega…

2011 07 26 21:04

Ko gero daugeliui keisti ir negirdėti žodžiai. O jie visi reiškia skirtingus mūsų prosenelių naudotus medinius namų apyvokos reikmenis.

O viskas prasidėjo, kai taip pat iš močiutės namų parsivežiau šį reikmenį:

Ko gero daugelis yra girdėjęs pasaką apie auksinę žuvelę, bei joje minimą daigtą suskilusią geldą. Kai pamačiau šį indą, man taip pat buvo kilusi mintis, kad tai gelda. Šiaip geldoje, kaip žinia yra plaunami rūbai, tačiau, kai kuriuose Lietuvos regionose (berods Žemaitijoje) iš geldų maitinamos kiaulės. Na pas mus, tokie kiaulių indai yra vadinami loviais :D

Tačiau, kaip vėliau kolega paaiškino, kad šis mano surastas rakandas yra vienas iš labiausiai mūsų prosenelių gerbtų ir galima sakyti pats Lietuviškiausias virtuvės įnagis.

Šiame inde pasirodo būdavo maišoma ir rauginama duonos tešla.

Toliau sekė ilga diskusija, kaip šis senovinis reikmuo buvo vadinamas. Buvo įvairių versijų. Matyt, kad skirtinguose regionuose, šiuos daiktus kiek kitaip vadina. Tačiau kiek bent pavyko atsekti, tai yra toks dalykas:

Kad medinius daigtus, kuriuose būdavo laikomi grūdai vadino: megomis, nekočia, vėliau aruodais.

Bulves skusdavo: nekotėlėse.

O būtent duona maišydavo, pasak mano senelio liečkose.

Pačios liečkos būklė buvo gana nebloga, visa savo amžių prabuvusi sausai palėpėje, tačiau jau nuo senesnių laikų ant dugno buvo įskilimas.

Buvo nutarta ją išvalyti ir užkonservuoti, kad pagulėtu dar kokį vieną šimtmetį :D

Pradžiai buvo gerai išplauta su vandeniu ir išdžiovinta. Beje tas įtrūkimas visai netrukdytu jos naudoti ir pagal paskirtį, nes nuo vandens ji puikiai išbrinksta ir jis beveik visai užsisandarina.

Gerai išdžiuvus, sekė svarbiausias dalykas: inpregnavimas ir tuo pačiu užkonservavimas. Pasitarus su žmonėmis, kurie šioje srityje turi patirties, gauta rekomendacija, kad tokioms medinėms konstrukcijos geriausias buitinis konservantas puikiai tinkantis šiam dalykui yra VD40 (purškiamas tepalas, buityje turintis 101 panaudojimo sričių :D ).

Apdorojus šia medžiaga, liečka buvo iki galo išdžiovinta. O rezultatą gautą galite įvertinti:

Į viršų | Skyrius: Bendra | Autorius: Donatas Stanionis | del.icio.us | RSS 2.0 sąsaja |

3 komentarų to “Liečka, nekotėlė, mega…”

  1. mAtomAs rašo:

    Taip ir sugadinai daiktą. Pirmiausia buvo “liečka”, o dabar medžio krūva apdorota chemijos… Ir pamėgink tu dabar panaudot tą daiktą pagal jo pirminę paskirtį. Nusinuodijimas garantuotas.

  2. Donatas Stanionis rašo:

    Aha, matyt muziejiniai eksponatai irgi naudojami pagal paskirtį tada kada kasnors sugalvoja duonos imti ir išsikepti :D
    Dėl chemijos konsultavausi su žmogumi, kuris būtent restauruoja medinius įrankius, įnagius ir daigtus, būtent pagal jo nurodymus ir apdorojau kaip buvo nurodyta.
    Man svarbu, kad daigtas išliktu nepakitęs (iki šiol buvo ne tik kad skilęs, bet ir medienos kenkėjų suvarpytas), o pagal paskirtį jo niekas juk nenaudos, kaip ir per pastaruosius 50-60 metų nenaudojo…

Jūsų komentaras