Kaip pasidaryti voltmetrą

Nemokamai jų niekas nedalina - kokioj lemonoj 15-20 reikia suplot, o tai ne taip jau ir pigu, jei DIY aparatams dalis iš senų telikų laupai :D Iš esmės paėmus bet kokį galvanometrą (daiktą su rodykle) ir pajungus jam nuosekliai didelės varžos rezistorių, gaunam voltmetrą (galima ir ampermetrą gaut, tik tada lygiagrečiai jungsis mažos varžos šuntas ).

Šiaip rezistoriaus varžą galima nesunkiai išsiskaičiuoti R=U/I (kur U yra maksimali matuojama įtampa. I yra srovė tekanti kai rodyklinė skalė rodo maksimumą). Bet greičiau ir paprasčiau yra tiesiog nuosekliai pajungti potenciometrą (kokių 50-200KΩ, kuo didesnę įtampa matuot nori, nuo didesnes varžos reikės). Čia naudojau 100KΩ.

Taigi pajungiam tada matuojamą įtampą ir pasukinėdami potencą nustatom kad prie maksimalios įtampos rodytų pilną skalę. Jei maitinimo šaltinis reguliuojamas, tai neprošal pažiūrėt ką rodo ir pvz nustačius pusę įtampos. Kai jau atsireguliuojam tiksliai, tai su testeriu pamatuojam potenco varžą, ir vietoj jo įdedam tokio paties(kuo panašesnio) nominalo rezistorių. Viskas. Dabar telieka sėst prie kompo ir nusibraižyt-atsispausdint-priklijuot tinkamą skalę.

Jei ten seniau jau ir buvo voltmetras, gali būti jog viduje bus jau įdėta varža. Ją palikt galima, nebent ruošiatės matuoti mažesnę įtampą nei buvo iki šiol.

Iš “prabangaus” caro laikų importinio kasetnyko išluptas galvanometras, bus puikus voltmetras naujam reguliuojamas šaltiniui (tereiks 80kΩ varžą prijungt ir matuos iki 30V):

galvanometras

Vienas komentaras prie “Kaip pasidaryti voltmetrą”

  1. Donatas Stanionis Says:

    Kažkada ankščiau aš tokius žaisliukus gamindavau iš senų tarybinių mašinų automobilių skydelių matuoklių. Tam ypač tikdavo benzino lygio matuoklis. Tik kiek pamenu, aš dar berods diodą kabindavau, bet kam tai nepamenu, gal kad atbulai nepajungčiau :D

Palikti atsiliepimą